Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovocná pěna
Zdroj: Toprecepty, susa

Nadýchanou a svěží delikatesu si můžete vychutnat nejen v horkém létě. Je hotová během chvilky a pomocí mixéru a ručního šlehače ji zvládne připravit i úplný začátečník. Ovocná pěna se dá vyrobit téměř z každého ovoce a s našimi radami se vždy povede.

Výběr ovoce na osvěžující dezert

Ideálním ovocem na přípravu lehké a nadýchané pěny jsou jahody, maliny, borůvky a další měkké druhy, které mají výraznější chuť a měkkou konzistenci. Pěnu lze však vyrobit i z citrusové šťávy, kompotovaného ovoce nebo tvrdších plodů, které se však před mixováním musí podusit doměkka. Použít lze i mražené ovoce, které se nechá pár minut povolit, aby šlo snáze rozmixovat.

Chcete-li oslnit návštěvu nejen svěží pochoutkou, ale i luxusním vzhledem, připravte si 3 pěny z různého ovoce a navrstvěte je do vyšší sklenice. Výborné kombinace barev i chutí získáte třeba z:

  • jahod – manga – ostružin
  • meruněk – švestek – citronu
  • malin – borůvek – ananasu
  • marakuji – kiwi – višní

Tip: Pro výraznější chuť dezertu přidejte ovocný prášek, který seženete ve specializovaných prodejnách nebo na internetu.

Ovocná pěna je skvělá jako samotný dezert ozdobený ovocem a mátou, ale lze ji použít i jako ozdobu na dort, naplnit jí francouzské tartaletky nebo ji přidat do zmrzlinového poháru.

3 postupy na dokonalou ovocnou pěnu

Nejjednodušší a nejrychlejší ovocná pěna vznikne pomocí vyšlehaných bílků, ale za vyzkoušení určitě stojí i další postupy, se kterými se dá experimentovat.

Ovocná pěna z bílků

Sníh z bílků, který je zásadní pro nadýchaný výsledek, se nijak tepelně neupravuje, proto je důležité na ovocnou pěnu použít co nejčerstvější vejce z ověřených zdrojů. Nemáte-li tu možnost, je bezpečnější bílek vyšlehat nad parou, abyste předešli možným zažívacím problémům. Kromě vaječného bílku potřebujete už jen ovoce a krupicový cukr nebo jiné sladidlo. Na přibližně 250 g ovoce si připravte 1 - 2 bílky podle velikosti vajec a cukru podle chuti.

Ovoce rozmixujte na kaši společně s polovinou cukru. V důkladně omyté a osušené nádobě vyšlehejte bílky, do kterých během šlehání postupně přidáte druhou polovinu cukru. Tuhý sníh opatrně pomocí obracečky vmíchejte do ovocné kaše. Čím jemněji budete postupovat, tím nadýchanější bude výsledná pěna. Ovocným dezertem naplňte sklenice a nechte vychladit.

Práci si lze ještě usnadnit tím, že jednoduše všechny 3 ingredience necháte mixovat 4 – 5 minut v kuchyňském robotu. Ovocná pěna však nebude tak nadýchaná, jako při předchozím postupu.

Ovocná pěna ze smetany

Na 250 g ovoce si připravte 250 ml smetany ke šlehání (min. 30 %) a cukr nebo jiné sladidlo. Na oslazení smetanové pěny můžete pro zjemnění použít i slazené kondenzované mléko. Postup je stejný, jako u ovocné pěny z bílků. Ovoce rozmixujte s polovinou cukru, smetanu vyšlehejte na tuhý krém s druhou polovinou cukru a opatrně vmíchejte k ovoci. Hotovou pěnu nechte ve skleničkách vychladit v lednici.

Ovocná pěna z želatiny

Příprava pěny se želatinou zabere více času, ale výsledek stojí za to. Na 250 g ovoce potřebujete 250 ml smetany ke šlehání, 2 plátky želatiny a cukr dle chuti. Plátky želatiny namočte podle návodu na obalu a vodu vymačkejte. Rozmixované ovoce s polovinou cukru zahřejte v hrnci, přidejte želatinu a nechte ji rozpustit. Směs nechte pár minut vychladnout. Smetanu vyšlehejte s druhou polovinou cukru. Nejprve do ovocného pyré vmíchejte asi ¼ šlehačky a poté opatrně vmíchejte zbylou šlehačku. Naplňte do sklenic a nechte vychladit.

Čím ozdobit ovocnou pěnu?

Poháry ovocné pěny vylepšíte ozdobou z čerstvého ovoce, lístky máty, nadrcenými oříšky, kokosem, kakaovým práškem nebo posypáním ovocným práškem. Hezky vypadá pěna i s tenkou vrstvou barevné želatiny na povrchu.

Zdroje informací:

myrecipes.com
yummly.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více