Hitem sociálních sítí jsou tyhle smažené hermelínové kuličky v listovém těstě. Autor nafotil i postup krok za krokem
1. 9. 2022 Vaření
Něco k telce. Stačí jen hermelín a listové těsto. Tyhle dvě věty napsal Víťa Heger ke svým fotkám na sociální síti a strhla se lavina. A musíme popravdě říct, že recept zaujal i nás. Proto jsme autora požádali o fotky i tipy na to, jak si tuhle snadnou dobrotu připravit.
Něco k telce
Počasí venku se pomalu začíná ochlazovat a tak večer, třeba k pořadu MasterChef Česko, nebo k Souboji na talíři, či jen k nějakému hezkému filmu se hodí něco k zakousnutí. Sýrové tyčinky jsou klasika a nic proti nim, jednohubky také sklidí úspěch, ale už jste zkusili hermelín obalený v listovém těstě a pak osmažený? Příprava není vůbec nijak složitá a výsledek je fantastický. Autor receptu, Víťa Heger, k němu navíc nafotil postup krok za krokem, který najdete v naší fotogalerii.
Mohlo by vás zajímat
Recept na kuličky z hermelínu
Co budete potřebovat: 1 balení hotového listového těsta (vyváleného) a 1-2 hermelíny (1 velký nebo 2 menší), respektive plísňové sýry tohoto typu. Dále olej na smažení a sůl.
Jak na to? Listové těsto vyndejte z obalu a nakrájejte rádýlkem nebo nožem na stejné čtverečky, zhruba 5x5 cm. Sýr nakrájejte na kostičky asi 2x2 cm, nebo zkrátka tak velké, aby se do připraveného čtverečku těsta vešly. Každou kostičku sýra vložte do čtverečku a zabalte pečlivě do kuličky. Na balení má Víťa jeden speciální fígl.
"Nakrájím si těsto na čtverečky, doprostřed dám čtvereček hermelínu, protilehlé rožky spojím, trošku zamotám a vytvaruji v dlaních kuličku. Nemoučím, ani ničím nepotírám a vhodím do rozpáleného oleje na cca 20 - 30 vteřin. Děrovanou naběračkou promíchám a zlatavé pokládám na ubrousek," prozrazuje.
Kuličky je vhodné smažit v menším kastrůlku dozlatova. "Pozor, trvá to jen krátce," dodává pro Toprecepty.cz amatérský kuchař Víťa Heger. Usmažené kuličky vyjměte z tuku, stejně jako Víťa je nechte okapat na kuchyňské papírové utěrce nebo na ubrousku a nakonec jemně posolte. Sůl je potřeba, protože listové těsto ani hermelín moc slané nejsou. A je to! Něco k telce máte připraveno.
Kuličky jsou zvenku krásně křupavé a uvnitř je nádherně rozpuštěný hermelín. Máte-li rádi smažák, tak tohle je něco jako jeho mini verze. A nemusíte se obávat, že by kuličky nějak moc nasákly tukem. Těsto se hned v horkém oleji zatáhne a o zbytek oleje se po usmažení postará ubrousek nebo papírová utěrka, kam kuličky položíte.
Pokud vás napadá, zda by to nešlo udělat taky v troubě, tak šlo, ale jak sám autor receptu říká, není to ono. Navíc, příprava v troubě by byla delší. Co se týká přípravy ve fritovacím hrnci, i to je možné, ale musíte do něj nejdříve ponořit sítko a až potom vhodit kluičky. "Pokud byste dali kuličky do sítka hned, můžou se k němu přilepit a ve friťáku se pak odtrhnou a sýr může vytéct, na to pozor," varuje Víťa.
Z jedné dávky listového těsta a 1 velkého hermelínu připravíte asi 30 kuliček. Ale varujeme, nebude to stačit!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (2)