Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Leche Merengada: Jednoduchý španělský dezert uděláte jen z mléka a bílků a vynikající je studený i teplý
Zdroj: Toprecepty, Hana Malénková

Leche merengada  je jedním z nejoblíbenějších španělských nápojů. Podávají ji v mnoha cukrárnách i zmrzlinárnách nebo podnicích zvaných horchaterias, zaměřených na další slavný španělský nápoj horchatu. Leche merengada se popíjí hlavně jako osvěžující letní nápoj, díky skořici se ale báječně hodí i do podzimních dnů.

Tradiční španělský drink

Španělská leche merengada je něco mezi dezertem, zmrzlinou a mléčným shakem. Trochu připomíná u nás oblíbený zmrzlinový sníh. Je stejně tak nadýchaná a osvěžující, nemá však příchuť vanilky, ale voní skořicí a citronem. Leche merengada je jedním z tradičních španělských nápojů, stejně jako již zmiňovaný nápoj z tygřích ořechů horchata. Je oblíbeným drinkem spojeným s andaluským parným létem. V této části Španělska si na něm pochutnávají zřejmě již od 18. století.

Leche merengada může být studená i teplá

Původně se tento nápoj chladil jen ledem a solí, jeho výroba se zdokonalila  s vynálezem ledniček. Dnes je toto „pusinkové“ mléko klasickou letní pochoutkou stejně jako třeba zmrzlina. Kombinace mléka, citronu a skořice je ale tak dokonalá, že si ji jako dezert vychutnáte kdykoliv během roku. A víte, co je na leche merengada nejlepší? Popíjet se dá nejen ve studené variantě, výborná je i teplá.

Nadýchané pudinkové mléko

Jednou z předností nápoje je, že na jeho přípravu potřebujete jen pár ingrediencí – mléko, vajíčka, cukr, skořici a citrony. Právě dvě první ingredienci daly nápoji i jméno. Leche totiž znamená mléko, slovo merengada odkazuje ke sněhovým pusinkám merengue, jež se připravují z vaječných bílků. V překladu ostatně leche merengada znamená mléko podobné pusinkám. Může mít podobu nápoje, někdy ale i zmrzliny. Díky našlehaným bílkům je leche merengada krásně nadýchaná a připomíná sníh.

Nápoj vonící skořicí a citrony

Pochoutka vás dostane sladkou, krémovou chutí, v níž se snoubí svěžest citrusů s hřejivou skořicí. Jde o vynikající lehoučký dezert, kterým dokonale zaženete chuť na sladké, ale nepřecpete se k prasknutí. Množství citronové kůry a skořice můžete upravit podle vašich chutí, někdy se do leche merengada přidává i pár kapek kávy. Jako koření se hodí také kardamomové lusky, hřebíček nebo zázvor. Původně se připravuje z kravského mléka, výborně se ani ale hodí i mléko mandlové, které dezertu dodá příjemnou oříškovou chuť.

Jak připravit originální leche merengada?

Někteří lidé připravují leche merengada v jednodušší verzi bez šlehaných bílků, která je v kombinaci s rostlinným mlékem vhodná i pro vegany. I spojení mléka ohřátého se skořicí a citronovou kůrou je vynikající a takový nápoj si můžete vychutnat klidně i teplý. Pokud byste ale chtěli vyzkoušet originální leche merengada, můžete to zkusit podle následujícího receptu:

Budete potřebovat: 1 litr plnotučného mléka, 6 lžic cukru, 1 tyčinku skořice, 1 citronovou kůru, 4 vaječné bílky, skořicový prášek na ozdobu.

Postup: V hrnci smíchejte mléko s cukrem, skořicovou tyčinkou a citronovou kůrou. Na sporáku vše přiveďte k varu, až se na povrchu vytvoří pěna. Pak sundejte ze sporáku a mléko přeceďte. Nechte je vychladnout nejprve při pokojové teplotě, posléze je přendejte do lednice. Bílky vyšlehejte na tuhý a lesklý sníh. Sníh přendejte do nádoby vhodné k mražení a vložte asi na půl hodiny do mrazáku. Sníh by měl být polozmrazený. Pak jej smíchejte s vychladlým mlékem a nápoj podávejte posypaný skořicí.

Zdroje informací:
Visitsouthernspain.com
Dreamycup.com

Recepty k tomuto článku