Jak na dokonalou dýňovou polévku: Chuť vylepší poctivý vývar, česnek, zázvor nebo kokosové mléko
30. 9. 2022 Vaření
Nastal podzim a jako obvykle ho krášlí spousta dýní. Mezi časté způsoby, jak využít dýni, je polévka. Zjistěte, co by nemělo chybět dýňové polévce a jak z ní udělat naprostou pochoutku.
Základ pro dýňovou polévku
Dýně je typickou podzimní zeleninou. Právě dýňová polévka je jedním z jednoduchých pokrmů, které můžete připravit v několika variantách. Změny přitom nejsou komplikované a nabízejí různé chutě. Základem pro dýňovou polévku může být v té nejprostší verzi dokonce jenom dýně. Jak tedy dokonalou dobrotu připravit?
Mohlo by vás zajímat
Polévka z jedné suroviny
Pokud už jste někdy vařili dýňovou polévku, pak víte, že tomu tak skutečně je, že ji lze připravit pouze z dýně a trochy koření. Stačí totiž omýt, nakrájet a zbavit semínek dýni Hokkaido a pak ji posolit a uvařit ve vodě nebo upéct na plechu, rozmixovat a dle potřeby dolít vroucí vodou. To je verze číslo jedna, nejsnazší z nejsnazších. Pečená dýně trochu zkaramelizuje a má lepší chuť, ale při vaření dýně ve vodě zase nespotřbujete tolik energie, zvlášť, pokud dýní nakrájíte na malé kostky a ty se uvaří rychleji.
Mohlo by vás zajímat
Chuť dodá vývar i smetana
Základní verzi jsme si popsali. Co dál? Výraznou chuť polévce dodá vývar, masový nebo zeleninový, a taky cibule. Tu je vhodné nejdříve oloupat, nakrájet nadrobno a na oleji zesklovatět. K cibuli pak můžete přidat dýni, podlít vše vývarem, uvařit doměkka a rozmixovat. Dýňovou polévku není potřeba ničím zahušťovat, ale pokud byste přece jen chtěli, stačí najemno nastrouhaná brambora, která se v polévce hezky rozvaří, dodá jí hustotu, ale přitom ji chuťově téměř neovlivní.
Výslednou polévku můžete také zjemnit smetanou nebo zakysanou smetanou, případně i smetanou ke šlehání. Nádech exotiky polévka získá s kokosovým mlékem.
Mohlo by vás zajímat
Někdo to rád ostré
Velmi oblíbená je také variace polévky s česnekem a chilli. Můžete česnek přidat již během vaření, ztratí tak část své štiplavosti. Anebo naopak, pokud chcete polévku více dosladka, zvolte k ochucení špetku muškátového oříšku a trochu skořice.
Jinou dochucovací variantu může představovat trojice zázvor, chilli a citron. Při servírování polévce také sluší pár kapek dýňového oleje a trochu pražených dýňových semínek.
Podívejte se na naše video, jak na dýňovou polévku krok za krokem:
Zdroj:
https://www.kucharkaprodceru.cz
https://cookieandkate.com
https://www.loveandlemons.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Matcha Tea
Matcha Tea je druh zeleného čaje, který pochází z Japonska, a má blahodárné účinky pro lidské zdraví. Na Dálném východě je tento elixír užíván více… Číst více
Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou… Číst více
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
15 receptů na bramborové moučníky: Brambory jim dodají vláčnost a kyprost
Do těst na více či méně známé moučníky se brambory přidávají již uvařené. Důležité však je, aby byly řádně vychladlé, proto je nejlepší brambory… Číst více
18 receptů na sladké obědy: Vzpomínky na prázdniny u babičky ožijí u vašeho stolu
Máte po krk neustále se opakujících slaných obědů? Vybočte ze zažitého kolotoče a dopřejte si pro změnu sladký oběd, kterým překvapíte dospělé a… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Máta má kromě příjemné vůně a chuti také mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Poradíme, jak ji sbírat a využít
V zahradě je máta téměř plevel, doporučuje se pěstovat ji v kontejnerech, aby se zabránilo invazi do ostatních záhonů. Zahání mšice, myši, mravence a… Číst více
16 receptů na oblíbené sladké obědy, večeře a moučníky z brambor
Naše babičky říkaly, že když doma nic není, brambory, mouka a vejce jsou vždy. Z této trojice lze připravit mnoho pokrmů, které nasytí celou rodinu.… Číst více
Zahřejte se domácím pečeným čajem! Tady jsou 4 skvělé recepty, které musíte zkusit
Pečený čaj je čím dál populárnější lahůdka, která… Číst více