Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krajina zahalená v ranní mlze, rybáři ve vysokých botách a roztažené sítě, v nichž se mrskají kapříci. Atmosféra podzimních výlovů rybníků má něco do sebe a pokud byste ji chtěli zažít, je právě teď ten nejlepší čas. A až se vrátíte prokřehlí domu, udělejte si pro chuť stylově vynikající kapří škvarky.

Kapr – tradiční česká ryba

I když se v našich jídelníčcích čím dál tím víc zabydlují mořské a další cizokrajné ryby, kapr stále patří u nás k nejoblíbenějším. Vánoce si bez něj nedokážeme představit, ale rádi si na něm pochutnáme i během roku. Hlavně v rybníkářské krajině jižních Čech je považován za typickou místní specialitu a kapra na mnoho způsobů seženete snad v každé restauraci. Není divu, že tradiční podzimní výlovy jsou vyhledávanými akcemi, na které se lidé sjíždějí i ze vzdálenějších koutů republiky. Kam tedy na ně letos ještě můžete vyrazit?

Kam na výlovy

Výlov rybníka Šumvald (14. 10. 9:00 – 16. 10. 17:00)

Nejen na Třeboňsko se můžete vydat za kapry. Pokud bydlíte v Olomouckém kraji, můžete zamířit na výlov rybníka Šumvald u Šumperka. Kromě zážitku z této akce si můžete odnést domů i čerstvě vylovené ryby (kapry, štiky, amury nebo líny).

Výlov Hradeckého rybníka v Tovačově (15. 10. 8:30 – 16. 10. 16:00)

Stejný víkend probíhá i výlov nedalekého rybníka v Tovačově jižně od Olomouce. Akce začíná ráno na hrázi rybníka a můžete na ni přijet i historickým vlakem.

Výlov rybníků Velký Tisý a Záblatský

Výlov třeboňských rybníků Velký Tisý v Lomnici nad Lužnicí proběhne v termínu od 17. do 21. 10., Záblatského v Záblatí od 24. do 28. 10. Těšit se můžete nejen na tradiční rituály spojené s výlovem, ale i na možnost koupit si vyhlášeného třeboňského kapra.

Výlov rybníka Amerika u Františkových Lázní (27. 10. 8:30 – 28. 10. 14:00)

Obyvatelé západních Čech se mohou vydat na výlov rozlehlého rybníka Amerika na okraji Františkových Lázní. Kromě živých ryb se tu budou prodávat třeba i vynikající uzené.

Rybářské slavnosti v Hluboké nad Vltavou (27. 10. – 29. 10)

To, jak probíhá výlov, uvidíte i v Hluboké nad Vltavou u rybníka Munický. Navíc se můžete těšit na rybí speciality od českobudějovického kuchaře Vladimíra Tůmy.

Výlov rybníka Olšovec (28. 10. – 29. 10.)

Na jižní Moravě proběhne poslední říjnový víkend výlov rybníka Olšovec v obci Jedovnice u Blanska. K prodeji zde bude přímo vyhlášený Jedovnický kapr, ale i další rybí speciality.

Výlov rybníka Vrkoče (28. 10. 7:00 – 30. 10. 16:00)

Rovněž na jihu Moravy kousek od Hustopečí se bude konat výlov rybníka u obce Pohořelice. Pro návštěvníky bude na hrázi rybníka připravena expozice živých sladkovodních ryb. Hlad budete moci zahnat mnoha rybími pokrmy.

Výlov rybníka Olšina v Horní Plané (28. 10. 8:00 - 16:00)

Akce s bohatým doprovodným programem se chystá i na Českokrumlovsku. Jde o největší výlov na Šumavě, během něhož vás čeká nejen spousta zajímavých aktivit pro děti i dospělé ale i speciální rybí menu v restauraci na břehu rybníka.

Tradiční výlov Bohdanečského rybníka (28. 10. 7:30 - 14:00)

V Pardubickém kraji se budou lovit nejen kapři z rybníka v Lázních Bohdaneč. Ryby si tu budete moci koupit domů, kromě toho se na hrázi budou prodávat i různé rybí dobroty, třeba rybí polévka, uzený a grilovaný kapr a grilovaný pstruh.

Výlov rybníka Betlém (29. 10. 8:30 - 13:00)

Vynikající rybí speciality ochutnáte i během výlovu rybníka Betlém u obce Teplá v západních Čechách.

Výlov Štěpnického rybníka v Telči (29. 10.)

Velká sláva bude i výlov Štěpnického rybníka v Telči. Jeho součástí totiž bude také farmářský trh na náměstí.

Výlov rybníka Regent (1.11. 8:30 – 2. 11. 14:00)

Výlov nejznámějšího rybníka na Plzeňsku proběhne první listopadový víkend. Připraven je nejen prodej živých ryby, ale i občerstvení na hrázi.

Výlov Vyžlovského rybníka (5. 11.)

Pokud bydlíte v Praze, můžete si 5. 11. zajet na výlov Vyžlovského rybníka nedaleko Jevan. Na výlovu si budete moc zakoupit čerstvé kapry, líny, amury, štiky, candáty sumce a okouny.

Jak udělat dokonale křupavé kapří hranolky nebo škvarky

Kapří hranolky se staly hitem před pár lety, proslavila je třeboňská restaurace Šupina a Šupinka, dnes je najdete na jídelníčku snad každé restaurace na Třeboňsku. Tato pochutina osloví i ty, kteří klasického vánočního smaženého kapra nemají příliš v oblibě. Předností kapřích hranolek je, že v nich nejsou kosti, navíc jsou příjemně pikantní a kořeněné. Pokud je maso nakrájené na menší kousky, říká se této specialitě kapří škvarky. V nich jsou chutě ještě víc koncentrované, jsou krásně křupavé a jde o ideální pochutinu k vínu či k pivu. Jak na ně?

Budete potřebovat: 600 g filetů z kapra, 10 g soli, sladkou papriku, česnek, mletý kmín, kmín zázvor, 30 g slané sójové omáčky, 50 g hladké mouky, 30 g škrobové moučky, 200 ml oleje na smažení.

Postup: Filety z vykostěného kapra nakrájejte na proužky, pokud chcete mít hranolky, nebo na malé kousky, pokud chcete „škvarečky“, a osolte je. V misce smíchejte koření, sójovou omáčku a utřený česnek a v této marinádě nechte kapří maso chvíli odležet (klidně i přes noc). Pak kousky obalte v hladké mouce smíchané s trochou papriky a škrobovou moučkou a smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje dozlatova. Usmažené hranolky nebo škvarečky nechte chvilku okapat na ubrousku a můžete podávat. Vynikající jsou se smetanovým koprovým nebo křenovým dipem.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

havlae

14. 10. 2022 20:48

"Předností kapřích:-O hranolek;-( " , raději "HRANOLKŮ". Čeština nezná slovo hranolka, ale pouze hranolek (slovo je zdrobnělinou slova hranol).

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více