Šéfkuchař Jan Punčochář o nových online kurzech vaření: Výhodu je, že si je můžete pustit v klidu doma a kdykoliv se k nim vrátit
1. 11. 2022 Ostatní
Nejčtenější český portál o vaření, web Toprecepty.cz, minulý týden slavnostně spustil nový projekt, online kurzy vaření. Hlavní tváří nové platformy je porotce MasterChef Česko, šéfkuchař Jan Punčochář. Zeptali jsme se ho, na co se v kurzech můžeme těšit.
Online lekce na celý život
Kurzy vaření jsou v posledních letech velký hit a pro mnohé představují taky skvělý dárek. Jenže nevýhodou kurzů "naživo" je jejich přesné datum a hodina a také riziko, že si ve spěchu všechno nezapamatujeme. Právě proto vznikla v České republice unikátní nová platforma, Extrakurzy.cz, kde se zájemci, nejen o vaření, mohou učit od těch nejlepších v online kurzech. Hlavní tváří celého projektu je porotce televizní soutěže Master Chef Česko, známý šéfkuchař a majitel pražské restaurace U Matěje Jan Punčochář.
Ve svém prvním kurzu, který má 11 dílů a obsahuje 7 kompletních receptů, zasvětí všechny kulinární nadšence do tajů přípravy svátečního menu o několika chodech. Jak celé kurzy vnímá nám prozradil v rozhovoru, pořízeném přímo při příležitosti jejich slavnostního spuštění.
"Můj první kurz je sváteční menu, ale pak se budu zaměřovat hlavně na českou kuchyni, na klasické věci, které se budou připravovat trošku jinak, zajímavěji, tak, aby to lidi bavilo a mohli se třeba i předvést před rodinou," říká pro web Toprecepty.cz Jan Punčochář a dodává, že podle jeho názoru se česká kuchyně dá dnes dělat odlehčeněji a moderněji.
A v čem vidí výhodu online kurzů? "Myslím, že je výhoda, že si to můžete pustit v klidu v teple domova, nakoupit si ty suroviny a pěkně se k tomu vrátíte. Protože když jste na kurzu někde ve studiu, je tam rychlejší tempo, pořád vaříte, a ne vždycky to všechno stíháte. Takže u online kurzů máte tu výhodu, že se k tomu můžete vrátit, že si to můžete několikrát pustit," vysvětluje Jan Punčochář, který by dokonce sám rád jeden z kurzů absolvoval.
"Já bych se určitě přihlásil na asijskou kuchyni. Ta je teď hodně moderní, každému chutná, protože je to většinou křupavý, smažený, sladký, kyselý, takže je tam hodně pestrých chutí," upřesňuje Jan Punčochář.
A co je podle něj základ, který by každá kuchařka měla znát? "Musí umět udělat dobrý vývar, musí umět udělat dobrou omáčku, správně vybrat maso a dobře připravit zeleninu, nerozvařit ji, to musí umět každá kuchařka."
Pokud jsme vás nalákali, tak vězte, že prvním kurzu s Janem Punčochářem si můžete připravit třeba tatarák z pečené červené řepy, hříbkové carpaccio, topinamburový krém nebo plněnou křepelku s karamelizovanou zeleninou. Úžasnou sladkou tečkou za celým menu budou jednoduché ricottové knedlíčky s jahodami. Jednou koupený kurz si můžete doživotně prohlížet znova a znova, kdybyste přece jen něco zapomněli. Rady a tipy lekora, v tomto případě Jana Punčocháře, tak budete mít stále k dipozici.
Podívejte se do galerie, co vás čeká:
A pozor, nejde zdaleka jen o recepty samotné. Jan Punčochář vysvětlí přípravu každého svého pokrmu až do těch nejmenších podrobností a osvětlí i důvody, proč se tak děje, popíše postup práce a nabídne drobné tipy, které pomůžou zlepšit přípravu nejen daného pokrmu, ale můžou se hodit při vaření i kdykoliv jindy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma guláš. Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby váš guláš byl perfektní
Původní guláš se podobá spíše naší verzi gulášové polévky. Nicméně dobrý "hospodský" guláš si můžeme lehce připravit i doma, když víme, jak na to. … Číst více
Dort pro prezidenta T. G. Masaryka: S vůní mandlí a čokolády podle receptu slavné Marie Janků-Sandtnerové chutná božsky
Prezidentské volby se blíží, tak co si třeba při… Číst více
Hubnutí podle Petry z MasterChefa: Zkušená koučka radí nic si nezakazovat a nestresovat se. A přidává recept na skvělé zelňáky
Soutěž MasterChef Česko 2022 je sice za námi, ale… Číst více
Jak dusit maso nebo zeleninu: Správný postup dušení masa zaručí jeho náležité změknutí a plnou chuť omáčky
Co je dušení Dusit můžeme např. rýži nebo jinou obilovinu, zeleninu, ovoce, houby. Nejčastěji dusíme maso, protože tím dosáhneme intenzivnější vůně,… Číst více
Jak připravit maso na česneku? Přinášíme univerzální návod pro všechny druhy masa
Základem je výběr správného masa. Kdo má raději dietnější drůbeží maso, může použít vykostěné stehno, které hezky vypadá, když se sváže do balíčku. V… Číst více
Prezident Edvard Beneš miloval obyčejná jídla. Třeba kávu s mlékem, nebo tyhle jednoduché sladké nudle s tvarohem
Přemýšleli jste někdy, co se tak jí na Pražském… Číst více
Řízky, zelňačka, věnečky i prázdné stoly: Takhle vypadaly rauty ve volebních štábech Petra Pavla a Andreje Babiše
Česká republika má nového prezidenta a stal se… Číst více
Příběh Petry z MasterChefa: Během soutěže přibrala 10 kg. Bylo to emočním hladem, říká teď, když znova začíná hubnout
Soutěž MasterChef Česko sice skončila, ale… Číst více
Irish stew aneb Guláš šmrncnutý Irskem: Voní česnekem, pivem a slaninou a s čerstvým chlebem chutná božsky
Jaro si dává načas, proto nám ještě mnohdy… Číst více
Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
Vaření a dušení masa má svá pravidla. V prvním případě získáme silné vývary, které se uplatní nejčastěji se zeleninou a omáčkami, ve druhém případě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více