Jak se jedlo v 60. letech: Boj proti pověrám aneb Po cukru dětem kosti opravdu nesílí a pivo nepomáhá capartům v trávení
26. 11. 2022 Historie a zajímavosti
Už více než před půl stoletím se odborníci zabývali správnou výživou. Možná nám tehdejší doporučení někdy vyvolají úsměv na tváři, ale nesmíme zapomínat na to, že měli mnohem méně informací než my. Pojďme nahlédnout pod pokličku tehdejší kuchyně!
Strava má být pestrá
Je pravda, že už tehdy se v rubrikách pro ženy a v kuchařkách psalo o tom, že strava má být pestrá. Jenže teorie pokulhávala za prací z jednoduchého důvodu – ne vždy bylo na pultech všechno, co ženy chtěly nakoupit. Zato do obchodů se postupně dostávaly polotovary nebo masové bujóny a polévky v prášku plné éček. Místo masa se často konzumovaly různé druhy levných uzenin.
Z dobového tisku (Rudé právo, 1. března 1968):
„Pokud jde o zásobování trhu levnými masnými výrobky, ….podílejí se na celkové výrobě masných výrobky jen z 11 %, ale mají i tak značný význam pro zásobování , zejména některých skupin obyvatelstva. Vláda proto nyní uložila ministru zemědělství a výživy, aby učinil opatření ke zvýšení výroby těchto druhů výroků nejméně o 20 %, to je asi o 5000 tun.“
Mohlo by vás zajímat
Vyváženost a rozmatinost
Tehdy populární Kuchařka naší vesnice, jejíž už 4. přepracované vydání se objevilo v knihkupectvích v roce 1965, se kromě receptů zaměřila i na hygienu v domácnosti a na obecné informace o zdravé výživě. A co autoři doporučovali?
Především rozmanitost a vyváženost. Tedy doplňování masa zeleninou, pravidelné zařazování luštěnin či nahrazování kynutých knedlíků bramborovými. „Na stole správně živené rodiny má být denně zelenina a ovoce,“ můžeme se dočíst.
Vyrážka po kyselém a po margarínu?
Kniha se zabývá i předsudky kolem jídla. Tak například některé rodiny považují polévku na „grunt“, a to i v případě, že je přesolená a doplněná uzeninami. Rozšířenými pověrami byly i domněnky, že „po cukru sílí dětem kosti“ nebo že „pivo pomáhá dětem v trávení“.
Také se šířil názor, že „kyselé nebo ostré jídlo způsobí vyrážku“, tu údajně způsobuje i margarín a „rajčata vyvolávají rakovinu“.
K zakořeněným špatným návykům také patřil (a bohužel dodnes patří) rozšířený názor, že děti by za dobré známky nebo dobrý sportovní výkon měly být odměněny nějakou sladkostí – bonbóny, čokoládou nebo dortem.
Rozdíl mezi poptávkou a nabídkou
A co se doporučovalo jíst? Překvapivě už tehdy najdeme recepty třeba na brokolici, čekanku nebo baklažány! I když v obchodech s ovocem a zeleninou asi běžně k dostání nebyly. K dispozici byly ty druhy zeleniny a ovoce, které si lidé sami pěstovali na svých zahrádkách. To byla například kořenová zelenina, z které se dělala doslova kouzla.
Mohlo by vás zajímat
Plněný celer
Takový plněný celer by ale zaujal i dnešní strávníky. K tomu potřebujete:
- 4 menší celery (každý tak cca ¼ kg)
- 200 g jemně sekaného nebo mletého vepřového a telecího masa
- 1 vejce
- 1 lžíce strouhanky
- 1 cibulka
- 50 g tuku
- sůl a pepř
Jak na to? Očištěné a oloupané bulvy celeru vaříme ve slané vodě 15 až 20 minut. Vodu scedíme, vršky celerových bulev seřízneme a vnitřek vydlabeme lžící. Drobně nasekanou cibulku zpěníme na pánvi, přidáme vydlabaná celer, sekané či mletí maso, vejce, strouhanku, osolíme a opepříme, smícháme a plníme směsí celery. Dáme na vymazaný pekáč, přiklopíme seříznutým „víčkem“ celerů a pečeme cca 30 minut v rozpálené troubě. Podle potřeby podléváme vodou z vařeného celeru. Podáváme sypané strouhaným sýrem, jako příloha se hodí vařené brambory.
Zdroje informací: Kniha kuchařka naší vesnice (1965) a Rudé právo ročník 1968
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pečeme bez vážení... mramorovou bábovku, vláčnou roládu i citronové řezy
Máte chuť na nějakou sladkou dobrotu, ale jste… Číst více
12 nejlepších večeří do 30 minut: Připravte si kuřecí steak, maďarské nudle s tvarohem, slané palačinky nebo bramboráky!
Máte hlad a na vaření nemáte čas? Žádný problém!… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Jak připravit nejlepší špenát. Chutné recepty z naší oblíbené zeleniny
Špenát s bramborami Nejčastěji ho připravujeme s bramborami, ať už vařenými nebo pečenými. Výborný je s knedlíkem. Podáváme k němu vařená vejce nebo… Číst více
20 receptů na bramborové placky: Můžeme do nich zpracovat téměř vše, co máme doma
Placky patřily od nepaměti mezi tradiční pokrmy, protože obsahovaly brambory, které byly levnou a dostupnou surovinou. Naše babičky do nich uměly… Číst více
20 receptů na karbanátky: Vyzkoušejte ty nejoblíbenější varianty
I když ani to není tak úplně pravda, protože velmi oblíbené jsou i karbanátky bez masa. Vybrali jsme proto pro vás přehled těch nejlepších receptů na… Číst více
Jak jednoduše a rychle upéct perníkový závin či roládu. Podle těchto receptů to zvládne hravě každý
Vůně perníkového koření, perníčků, ořechů a sušeného ovoce dovede příjemně navodit vánoční atmosféru. Navíc perníčky patří mezi druhy, které… Číst více
20 receptů na zeleninové karbanátky: Vyzkoušejte je s námi
Zeleninové karbanátky už svým názvem napovídají, že jejich hlavní ingrediencí je mletá zelenina. Karbanátků je tolik druhů, kolik je druhů zeleniny.… Číst více
16 receptů na sladké rolády s ovocem: Jednoduché moučníky dobře vypadají i chutnají
Určitě si už každá z nás vyzkoušela upéct roládu ze světlého, kakaového nebo ořechového těsta. Příprava rolády totiž od pohledu vypadá jednoduše a… Číst více
16 receptů na placky a placičky, které nás nestojí příliš práce, času ani peněz
Placky jsou jedním z nejstarších pokrmů lidstva. Roztlučené zrno se smíchalo s vodou a placky se pekly na rozpálených kamenech. Tato doba je dávno za… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více