Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlé čokoládové šohajky: Nejjednodušší cukroví v košíčcích stihnete udělat klidně i na Štědrý den ráno
Zdroj: Toprecepty, Andyscha

Nepečené druhy cukroví patří k nejoblíbenějším. Nemusíte kvůli nim rozehřívat troubu, zvládne je i méně zkušená kuchařka, snadno jimi doplníte poloprázdné mísy a ještě je poměrně levné. Šohajky se řadí k těm úplně nejsnadnějším, chutnají ale skvěle.

Oblíbené nepečené cukroví

Nepečené cukroví je poměrně vděčnou sladkostí. Uplácáte je snadno a rychle a navíc do něj využijete různé zbytky z předchozího pečení. Nepečených druhů totiž existuje neskutečně mnoho a mohou mít různé příchutě. Populární jsou různé kuličky, salámky, ale třeba i snadné čokoládové bonbonky, na něž upotřebíte přebývající polevu nebo čokoládu. Kdysi patřily k oblíbeným druhům cukroví a říkalo se jim šohajky, šuhajky nebo také šohajdy.

Šohajky - snadné cukroví do košíčků

Šohajky jsou neskutečně snadným cukrovím a ideálním spojením čokolády a oříšků. Jde vlastně o takovou zjednodušenou verzi pralinek s náplní, které snadno zvládne každý i bez větších cukrářských dovedností.

Kromě ingrediencí na samotnou sladkost potřebujete už jen papírové či barevné alobalové mini košíčky na bonbonky. Šohajky se mohou udělat na mnoho způsobů, můžete na ně použít hořkou, mléčnou či bílou čokoládu. Často se dělají i z různých čokoládových tyčinek, jako jsou třeba Ledové kaštany nebo Kofila, které je obohatí o další příchuť. Čokoládu je možné použít samotnou nebo ji smíchat s tukem.

Ověřené spojení čokolády a ořechů

To nejlepší na šohajkách je ale lahodná oříšková náplň, díky níž si cukroví rozhodně zamilují všichni milovníci oříškových čokolád. Oříšková náplň do bonbonků je obvykle klasickým spojením najemno mletých ořechů, moučkového cukru, tuku a rumu. Směs můžete případně zahustit i mletými piškoty a naředit zase mlékem. Pro zajímavější chuť ji lze nastavit rovněž karamelovým salkem.

Láká-li vás jiná příchuť, zkuste si do oříškové směsi vmíchat i trochu silné kávy. Alternativou ke klasické verzi šohajek s vlašskými ořechy jsou košíčky plněné arašidovým máslem. Ty jsou na přípravu úplně nejjednodušší, neboť máte náplň (tedy arašídové máslo) vlastně už hotovou. Stačí jen k němu případně přidat cukr nebo trochu kokosového tuku.

Recept na ořechové šohajky

A jak tedy šohajky připravit? Zkuste to třeba podle následujícího receptu. Budete potřebovat: 200 g čokolády na vaření, 200 g moučkového cukru, 50 g kakaa, 250 g ztuženého tuku. Na náplň si připravte: 300 g vlašských ořechů, 200 g cukru moučka, 130 g másla, 1 žloutek, 1 dl rumu.

Postup: Namelte vlašské ořechy najemno. Rozpusťte máslo, přidejte cukr, žloutek a rum a vše smíchejte s ořechy. Čokoládu rozpusťte s tukem ve vodní lázni. Pak do polevy vmíchejte cukr a kakao. Do papírových košíčků nalijte nejprve trochu čokoládové polevy, na ni naneste ořechovou náplň a vše zalijte opět čokoládovou polevou. Ozdobte půlkou vlašského ořechu. Na ozdobení se hodí i lentilky nebo barevné, čokoládové či třpytivé cukrové zdobení nebo třeba kandované ovoce. 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více