Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Láká vás si silvestrovskou oslavu zpestřit nějakou delikatesou? A co takhle udělat japonskou specialitu sushi. Malé maki rolky pak můžete vyskládat do tvaru letopočtu 2023 a přivítat tak nový rok stylově. Poprosili jsme sushi mistra Lukáše Neckáře o rady, jak nejlépe takové sushi připravit.

Domácí sushi vyrobíte snadno

Kdo by neznal tradiční japonský pokrm sushi? Dřív bylo jen specialitou luxusních restaurací, dnes ji seženete i v supermarketech za poměrně rozumnou cenu a stejně tak si ji můžete připravit doma, neboť ingredience již jsou u nás také poměrně běžně dostupné. Důležité je hlavně vybírat ty kvalitní, bez nich totiž dobré sushi neuděláte. I když si většina lidí představí u sushi syrovou rybu, sushi může být mnoho druhů.

Sushi může být i vegetariánské

Nejznámější a celkem snadné na výrobu jsou maki rolky, v nichž ostatně ani syrová ryba být nemusí a náplní může být i jen zelenina. Pokud jste ještě sushi nezkoušeli, určitě vám přijdou vhod rady šéfkuchaře Lukáše Neckáře. Majitel společnosti ColorSushi je odborníkem na slovo vzatým. Se svým barevným veganským sushi obráží různé festivaly, kde předvádí svou cooking show, a navíc vede různé kuchařské kurzy zaměřené nejen na sushi, ale i na další kuchyně asijských zemí.

U sushi je nejdůležitější správně uvařená a ochucená rýže

I když si sushi nejčastěji spojujeme s rybami, nejdůležitější je u něj rýže. „Rýži proto musíme věnovat pozornost, dobře jí uvařit a ochutit. I japonští mistři se první roky věnují pouze rýží,“ potvrzuje pro Toprecepty.cz Lukáš Neckář a pokračuje: „Prvním předpokladem pro dobrou šarí (rýže) je kvalitní rýže s kulatým zrnem. Rýži musíme dobře proprat pod tekoucí vodou, jemně míchat a drhnout, až z ní začne vytékat průzračná voda. Na uvaření rýže doporučuji rýžovar. Na 1 kg rýže je potřeba 1 l vody (v rýžovaru by měla být voda 1,5 cm nad rýží).“

Pokud nemáte rýžovar, řiďte se návodem na přípravu rýže na obalu. Omytou rýži dejte do hrnce se silnějším dnem a zalijte ji vodou (na 1 kg rýže dejte 1,25 l vody). Když voda začne vřít, nechte naplno vařit 3 minuty, pak ztlumte na mírný plamen, přiklopte pokličkou a nechte 5-8 minut, až se voda vypaří. Po vypnutí nechte rýží pod pokličkou ještě 10 minut dojít a odpočinout.

Jak dochutit rýži na sushi?

Když je rýže uvařená, vyklopte ji do velké nádoby, ve které jí budete každých 5 minut promíchávat a čechrat. Když rýže trochu vychladne, je čas přidat rozvar. „Rýže začne chladnout, pokud v ní udržíte ruce (zhruba za 20 minut od vyklopení), říká Lukáš. Návod, jak připravit rozvar najdete v našem dřívějším článku. „Obecně platí, že 1 kg suché rýže = 2 kg uvařené a na toto množství použijeme 250 ml rozvaru. Sushi je v překladu kyselá rýže, proto by měla být dobře ochucená,“ dodává pro Toprecepty.cz Lukáš Neckář. Vše pak důkladně promíchávejte minimálně 5 minut. Rýže musí být kyprá, aby se s ní dobře pracovalo. Když dosáhne pokojové teploty můžete začít s rolováním maki rolek.

Jak na maki rolky?

Právě maki sushi je nejrozšířenější typ sushi. A jak je připravíte? „Nezbytnou pomůckou při rolování je bambusová rohožka (makisu), kterou obalte do potravinové fólie, alespoň dvakrát dokola, musí být natěsno. Připravte si misku s čistou vodou a čistý bavlněný hadřík. Po každé rolce je třeba otírat rohož, prkénko i ruce, aby se nám zrnka rýže nedostala na další maki rolku,“ upozorňuje pro Toprecepty.cz Lukáš. Plátky nori řasy pak rozpulte podle vodorovného linkování přesně uprostřed, abyste měli dva stejné pláty. Řasa nori má dvě rozdílné strany jednu lesklou a druhou linkovanou – hrubou. Rýži vždy klaďte na hrubou část.

Lukáš doporučuje dát na každou řasu kolem 90 gramů rýže (větší množství by totiž způsobilo nedovření rolky). „Rýži dávejte od kraje řasy a po stranách rovnoměrně, jen si necháme volný 1 cm u konce na zalepení. Náplně by mělo být kolem 20 gramů, klaďte ji doprostřed rýže,“ říká pro Toprecepty.cz Lukáš. A jak rolku vytvarovat? Naplněnou řasu si urovnejte na kraj a do středu rohože. Palcem nazvedněte rohož, ukazováčkem si přidržujte náplň a zaviňte rolku. Prázdný okraj navlhčete vodou, aby šel lépe přichytit a zalepit. Rolku nakonec nakrájejte na 6 kousků.

Jaké náplně jsou vhodné do sushi?

Náplní do maki sushi nemusí být jen syrové ryby, ale i různorodé druhy zeleniny, hub, vaječná omeleta, uzené tofu, uzené ryby. Lukáš doporučuje třeba tyto varianty:

  • Okurka - podle šířky nori řasy ukrojte část salátové okurky, kterou podélně rozpulte a pak znovu. Čtvrtku okurky zbavte dužiny a nakrájejte ji na minimálně šest kousků. Tloušťka náplně by měla být asi polovina prsteníčku.
  • Surimi tyčinky
  • Takuan - žlutá nakládaná ředkev
  • Losos, tuňák, máslová ryba
  • Krevety – ty předem uvařte v osolené vodě s citronem (max 2 minuty)
  • Vaječná omeleta – připravíte ji podobně jako klasickou, vejce jsou však speciálně ochucená sójovou omáčkou, cukrem a rybím vývarem hondashi (poměr surovin je na 4 vejce 2 lžíce vývaru, 1 a půl lžíce cukru a ½ lžíce sójové omáčky)
  • Vařený chřest
  • Avokádo
     

Hosomaki se dvěma náplněmi

Náplně můžete i kombinovat, vznikne vám pak hosomaki sushi. Na řasu se v tom případě dává méně rýže (asi 80 gramů).  „U hosomaki by mělo být zachováno pravidlo jen dvě náplně. Sushi a vůbec japonská kuchyně je založená na preciznosti a estetické úpravě, náplně volte i podle barev, aby výsledek byl okouzlující,“ dodává pro Toprecepty.cz Lukáš Neckář.  

Nejčastější kombinace pak jsou:

  • Losos – okurka
  • Losos – avokádo
  • Tuňák - takuan
  • Okurka - takuan

Inspiraci, jak krásně se dá sushi připravit podle Lukáše Neckáře najdete v naší galerii:

Fotogalerie - sushi s Lukášem Neckářem

Ukázat 6 fotografií

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více