Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Potraviny, které si můžete dát před spaním: Vajíčka, kešu nebo krůtí maso zaženou hlad, navodí klid a neohrozí štíhlou linii
Zdroj: Freepik, freepik

Honí vás večer mlsná a máte pořád tendenci u televize nebo při čtení knížky něco uzobávat? Přecpávat se na noc zdravé moc není, nebude se vám moc dobře usínat a navíc to nejde příliš dohromady s případnou dietou. Existují ovšem potraviny a jídla, s nimiž vaše štíhlá linie nebude nijak ohrožena.

Kdy naposledy večer jíst?

Děsí vás, jak některé diety nebo výživoví poradci doporučují večeřet nejpozději v pět hodin odpoledne a pak trpět hlady? Ale co když chodíte spát obvykle až kolem jedné hodiny v noci? V tom případě není třeba se zbytečně trápit. Říká se, že poslední jídlo bychom si měli dopřát přibližně 2-3 hodiny před usnutím. Jsou sice lidé, kteří se můžou nacpat těsně přes ulehnutím do postele, některým ale mohou určitá jídla těsně před spaním způsobovat těžké trávení, jehož následkem je naopak lehké spaní.

Před spaním bychom se měli hlavně vyvarovat kořeněných jídel, dobrot s vysokým obsahem rafinovaného cukru, potravin s vysokým podílem vody a potravin s vysokým obsahem sodíku. Stejně tak ale není vhodné uléhat s prázdným žaludkem a pak se probouzet s kručením v břiše.

Dobroty, které před spaním spíš prospějí

Pokud vás trápí večerní hlad, klidně si ale něco dát můžete. Jsou totiž pochutiny i celé pokrmy, na nichž si pochutnáte s čistým svědomím a hlavně po nich budete spát jako miminko. Tyto dobroty si můžete dopřát bez výčitek:

  1. Pokud máte potřebu něco pořád křoupat u televize, vyměňte aspoň chipsy za oříšky. Pistácie  nebo vlašské ořechy, jsou jedním z nejlepších zdrojů spánkového hormonu melatoninu. Kromě toho ořechy - zejména mandle a kešu ořechy - obsahují dostatek hořčíku, který rovněž napomáhá usnout. Ořechy klidně můžete vyměnit i za dýňová semínka, i ta jsou bohatá na spánku prospěšné živiny.
  2. Máte-li večer chuť na ovoce, je dobrou volbou kiwi. Tyto plody obsahují látky, které napomáhají klidnému spánku, na rozdíl od banánů, jež se rovněž doporučují jako ideální potravina před usnutím, ale nejsou tak sladké a kalorické.
  3. Pokud vás opravdu trápí hlad, můžete si dopřát třeba krůtí sendvič. Krůtí maso je dobrým zdrojem aminokyseliny tryptofanu, jenž má přímý vliv na spánek. Přeměňuje se na serotonin a následně na melatonin, který působí v epifýze a navozuje spánek. Pokud maso doplníte celozrnným chlebem a uděláte si sendvič, sacharidy z pečiva vám prý pomohou vstřebat tryptofan do mozku.
  4. Zdravou večerní svačinkou jsou rovněž vejce. I ta jsou totiž bohatým zdrojem melatoninu a navíc bílkovin. Můžete si je dát třeba natvrdo se zeleninou nebo ve formě jednoduchých vaječných muffinů bez mouky.
  5. Ideální večerní pochutinou, která nijak nenaruší vaši štíhlou linii je hummus se zeleninou. Oblíbený dip z cizrny je zdrojem bílkovin a vlákniny, což může pomoci k rychlejšímu pocitu sytosti. Kromě toho cizrna obsahuje tryptofan a také vitaminy skupiny B produkující melatonin - díky tomu tedy napomáhají zdravému spánku. Do hummusu můžete namáčet krekry, ale lehčí a zdravější je s kousky mrkve nebo řapíkatého celeru.
  6. Dobrou pochutinou před usnutím je kupodivu i popcorn. Komplexní sacharidy v popcornu totiž pomáhají mozku získat přístup k tryptofanu a produkovat serotonin. Před spaním si ale raději nedávejte popcorn sladký nebo máslový. Místo toho jej ochuťte čerstvými bylinkami, kořením nebo lahůdkovým droždím, jež je navíc výborným zdrojem vitaminů skupiny B).
  7. Nedokážete si představit sledování napínavého filmu v televizi bez chipsů? V tom případě ale aspoň ty bramborové vyměňte za batátové, navíc pečené v troubě. Sladké brambory jsou bohatým zdrojem hořčíku, draslíku, vápníku a vitaminů skupiny B, které podporují spánek. Máte-li chuť na něco sladšího, potřete pečeného sladkého bramboru ořechovým máslem a pokapejte medem.

Zdroje informací:
Medicalnewstoday.com
Ncbi.nlm.nih.gov
Sleep.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více