Krvavá bába neboli Švajnfest: Krkonošský bramborák ze zabijačky má jednu netradiční přísadu, která jej i zajímavě obarví
29. 1. 2023 Vaření
Jitrnice, jelítka, tlačenka nebo ovar – to vše jsou dobroty, bez nichž se žádná klasická zabijačka neobejde. Pokud je zbožňujete, ale láká vás vyzkoušet i něco méně obvyklého, možná vás nadchne švajnfest. Tento krvavý bramborák však asi nejvíc ocení milovníci jelit a prdelačky.
Zabijačkové bramboráky
Švajnfest je jednou z méně známých zabijačkových a masopustních dobrot. Ostatně tímto názvem se často označovala samotná zabijačka nebo i masopustní slavnost. Kromě toho byl jako švajnfest nazýván i specifický bramborák, který se právě během zabijačky na některých místech naší vlasti připravoval. Šlo vlastně o klasický bramborák, který však měl zajímavou tmavou barvu, již mu dodávala prasečí krev. Té bylo při zabijačce dostatek, přidávala se do jelit, dělala se z ní tmavá zabijačková polévka s kroupami zvaná prdelačka a když jí byl přebytek, vmíchala se i do těsta na bramboráky.
Mohlo by vás zajímat
Jak na nejlepší bramboráky na mnoho způsobů?
Bramboráky byly už za starých časů oblíbeným pokrmem pro všední den, stejně jako další jídla z brambor, jedné z hlavních součástí jídelníčku chudých vrstev. Dělaly se na mnoho způsobů, dokonce i nasladko s jablky nebo povidly, taková specialita se pak označovala jako žid. Obvykle se však kořenily majoránkou a česnekem. Základem bramboráků pak byly vždy syrové moučnaté brambory, které se nastrouhaly, přidala se vajíčka a mouka na zahuštění a hotové placičky se smažily na pánvi nejlépe na sádle krásně dozlatova. Během zabijačky se pak někdy bramboráky dochutily prasečí krví, která jim dodávala i trochu jinou příchuť. Taková specialita byla typická pro oblast Krkonoš a Podkrkonoší a najdete ji v mnoha místních kuchařkách ze starých dob.
Švajnfest jako placky
Švajnfest můžete připravit jako úplně klasické bramboráky s tím rozdílem, že do těsta přimícháte rozmíchanou prasečí krev. V případě, že po takových bramborácích zatoužíte a nemáte krev přímo ze zabijačky, je možné se na ni poptat u řezníka, prodává se i v mraženém stavu nebo sušená, kterou jen stačí rozmíchat ve vodě. A jak tedy švajnfest připravíte?
Budete potřebovat: 6 syrových brambor, 1 vejce, pár lžic krupice, 1 lžíce hladké mouky, 3-5 lžic vepřové krve, 2 stroužky česneku, mleté nové koření, drcený kmín, sůl a sádlo.
Postup: Brambory nastrouhejte a česnek rozetřete. Ze všech surovin umíchejte těsto, vytvarujte z něj placičky a ty pak opečte na pánvi na rozehřátém sádle nebo oleji dozlatova.
Bramboráky z pekáčku
Existuje i verze v podobě koláče pečeného v troubě v pekáčku. Ta se pak nazývá krvavá bába. Dáte-li přednost raději bramboráku z trouby, zkuste i tuto specialitu obohacenou o vepřovou krev podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 500 g brambor, 200 g polohrubé mouky, sádlo, mletá pepř, sůl, 1 cibuli a vepřovou krev.
Postup: Očištěné syrové brambory nastrouhejte, přidejte mouku, sádlo, mletý pepř, sůl, nakrájenou cibuli a přimíchejte vepřovou krev. Pečte v troubě na pekáči a podávejte teplé.
Náš tip: V případě, že vás experimenty s krví moc nelákají a dáváte přednost tradičním bramborákům, můžete si je snadno udělat podle následujícího video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Křehké těsto snadno a rychle: Vyzkoušejte naši vychytávku
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 12 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 20 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 21 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 21 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 23 hodinami