Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Německý masopust je tak trochu ve znamení obžerství. Na stole musí být prasečí uši nebo tento falešný zajíc
Zdroj: zdroj: Freepik, KamranAydinov

Víte, že Němci masopustnímu času říkají „páté“ roční období? Tato doba je ve znamení karnevalů, masopustních veselic a vydatného jídla i popíjení alkoholu. Skladba jídelníčku se podobá tomu českému, nechybí obdoba našich sladkých milostí a koblih.

Spousta jídla

Každý rok před tradičním postním obdobím se část Německa doslova zblázní. Masopustní veselí, karneval nebo fašank (podle toho, odkud jste) ovládnou jídelníček. Karnevalové průvody, například v Kolíně nad Rýnem, ohlašují tzv. „páté“ roční období. Tedy dobu mezi Třemi králi, kdy končí Vánoce, a čtyřicetidenním půstem před Velikonocemi.

Naši němečtí sousedé si masopust náležitě užívají. Různé oslavy, masopustní průvody a karnevaly probíhají zejména v celém Porýní, Porúří, v Hesensku, Bádensku-Württembersku i v největší spolkové zemi Bavorsku. 

Trochu tuku nevadí

K masopustnímu veselí patří hodně jídla. Důvod byl dříve jasný – před dlouhým půstem bylo potřeba sníst zásoby, které by se jinak zkazily. Šlo mj. o maso z poslední zabíjačky, vejce, špek, sádlo a máslo. Proto bylo zvykem smažit pokrmy, které vyžadují velké množství tuku. 

Tučná a vydatná jídla jsou důležitá i proto, aby se do krve příliš rychle nedostal alkohol, který se během masopustu také popíjí ve velkém množství.

Polévka je grunt

Polévka, ve které doslova stojí lžíce, je tím pravým základem do žaludku. K chuti přijde poctivá bramboračka, hustá gulášovka nebo třeba i některá z variant cibulové polévky.

Žaludek potěší dobrý a chuťově výrazný guláš nebo pikantní prasečí uši. Nenechte se mýlit, nejde o sluchový orgán vepříků, ale o závitky z listového těsta ze šunkou, sýrem Gouda, podle chuti kořeněné pálivou paprikou.

Co je to falešný zajíc?

Tradičním pokrmem je také falešný zajíc s vejcem (Falscher Hase mit Ei). Žádnou pečínku typu králík či kuře a la zajíc ale nečekejte. Falešný zajíc s vejcem je totiž sekaná zapečená s vařenými vejci uprostřed. Pokud chcete pozvat návštěvu na falešného zajíce, budete potřebovat:

  • 5 vajec (velikost M)
  • 50 g šalotky
  • 2 lžíce másla
  • 500 g mletého masa (ideálně směs vepřového a hovězího)
  • 40 g strouhanky
  • 3 lžičky hořčice
  • sůl
  • pepř

A jak „zajíce“ připravíte? Uvařte 4 vejce natvrdo. Mezitím nakrájejte 50 g šalotky na jemné kostičky a osmahněte ji na 1 lžíci másla na středním plameni, aby zesklovatěla. Vejce oloupejte.

Vychladlou šalotku, 500 g mletého masa, 40 g strouhanky, 3 lžičky hořčice dejte do mísy, rozklepněte 1 syrové vejce, osolte a opepřete. Důkladně hmotu promíchejte.

Směs položte na větší kuchyňské prkénko překryté potravinářskou fólií a upravte vlhkýma rukama tak, aby vznikla plocha přibližně 25 x 25 cm. Doprostřed položte vejce uvařená natvrdo, překryjte je mletým masem z okrajů a vytvarujte šišku. Rozpusťte 1 lžíci másla a potřete jím šišku.

Sekanou položte na pečicí papír a vložte do v horké trouby předehřáté na 200 °C (horkovzduch na 180 °C) a pečte cca 45 minut. Pak troubu vypněte a sekanou nechte 10 minut odpočívat ve vypnuté troubě. Nakrájejte na plátky. Podávejte s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.

Sladké tečky

Mezi masopustní sladkosti rozhodně i u našich severních sousedů patří tradiční masopustní moučníky, které známe i u nás. Například na sádle smažené a hojně cukrem posypané nadýchané švábské Fastnachtsküchle nebo bádenské Scherben se podobají božím milostem

To dolnosaské Prilleken či berlínské Pfannkuchen se podobají našim koblihám. Připravují se z kynutého těsta, smaží ve vysoké vrstvě tuku a plní se různými sladkými náplněmi nebo obalují v moučkovém cukru.

Kobližky si můžete připravit také podle našeho videoreceptu na maminčiny koblihy.

Zdroje informací: www.oma-kocht.de a deutsche-delikatessen.de

 
 

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více