Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak využít zbylý mazanec? Snadno z něj připravíte tak dobrou žemlovku, že už jinou nebudete chtít
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Čerstvý mazanec, to je nadýchaná dobrota s mandlemi a šťavnatými rozinkami. Co ale s ním, když si ho už k snídani nikdo nechce dát? Připravte ze zbytků mazance tři různá jídla a hned se po nich zapráší.

Co se zbylým mazancem

Ani na ten nejlepší mazanec už po pár dnech většinou nemáme chuť. To ovšem zdaleka neznamená, že ho hodíme do koše. Ze starého mazance se dá vykouzlit hned několik dobrot. Stačí přidat pár surovin a nové jídlo potěší strávníky. Běžný den zase bude o trochu příjemnější. 

Jak na žemlovku z mazance

Mazanec se může stát dobrým základem třeba žemlovky. Ta se sice obvykle připravuje z rohlíků, z mazance ale bude nejen nadýchanější, ale i chuťově mnohem lepší. Ze žemlovky se rázem stane luxusní jídlo. Základem je mazanec, potřebovat budete ještě mléko, případně smetanu, rozinky, případně tvaroh.

Náš tip: Tu nejlepší žemlovku si můžete připravit s jablky, rozinky a ořechy a provonět ji rumem. 

Běžný den

Inspirace pro každodenní vaření někdy schází, a tak se nebojte nahlédnout do našich receptů. Zaručujeme vám, že v této sekci najdete především rychlé, nenákladné, snadné, syté a chutné pokrmy,…

Jak na francouzský toust z mazance

Na francouzský toust nemusíte nutně mít jen toustový chléb. Luxusnější možností je právě silnější plátek mazance. Z něj připravený francouzský toust se hodí nejen k snídani a svačině, ale třeba i po obědě jako lahodný dezert.

Na čtyři porce budete potřebovat 4 plátky mazance, 2 vejce, 200 ml mléka, 200 ml smetany a máslo dle potřeby. Moučkový cukr na posypání a ovoce. Jak na to? Ukrojte 4 plátky mazance a každý z nich rozkrojte na půlku. Do misky rozklepněte vajíčka, rozšlehejte je, přilijte mléko a smetanu a znovu je prošlehejte. Polovinu směsi odlijte do větší mísy, položte na ni plátky mazance a zalijte zbývající tekutinou. Mísu přikryjte potravinářskou fólií a na noc dejte do ledničky. Mazanec tak hezky nabobtná.

Hodinu před přípravou mísu vyndejte na stůl. Pak si připravte pánev s nepřilnavým povrchem, rozpusťte na ní máslo a opatrně podeberte obracečkou nasáklý mazanec a dejte ho na pánvičku. Na mírném ohni opékejte 5–10 minut tak, aby byl spodek toastu zlatohnědý. Pak mazanec obraťte a pokračujte dalších 5 minut, opět do zlatohněda. Připravte si papírovou utěrku a mazancový francouzský toast na ni krátce položte, aby se vsákl přebytečný tuk.

Toast dejte na talířek a posypte moučkovým cukrem. Můžete podávat s ovocem (i kompotovaným), které máte aktuálně doma.

Náš tip: Připravte si francouzské tousty z mazance vonící skořicí a vanilkou

Jak na crumble z mazance

Crumble je velmi snadný moučník, který zvládne každý. Jednoduchá je i tato varianta ze zbytků mazance. Připravte si 4 plátky mazance, 500 g jablek, 200 g čerstvého ovoce (jahody, maliny apod.), 2 lžičky cukru, trochu citronové kůry, 1 lžíci citronové šťávy, 125 g másla (ideálně přepuštěné) a máslo na vymazání formy.

Jak na to? Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si zapékací misku a vymažte ji máslem. Máslo do crumble nechte povolit. Jablka omyjte, oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny, odstraňte jádřinec a nakrájejte je na plátky. Jahody (případně další ovoce) omyjte a dejte je do mísy. Smíchejte je s plátky jablek, přidejte cukr, citronovou kůru a citronovou šťávu a směs přesuňte do zapékací misky.

Připravte si menší misku a rozdrobte do ní plátky mazance. Pak přidejte změklé máslo a vytvořte drobenku. Tu rovnoměrně nasypte na ovoce a zapékací mísu dejte do trouby. Pečte 30–40 minut do zlatohněda. Horké crumble výborně chutná s vanilkovou zmrzlinou.

Náš tip: Připravte si žemlovku jako od babičky podle tohoto videoreceptu a můžete využít právě zbytky mazance:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více