Připadám si jako přežraný hroznýš, říkal Karel Čapek po obědě v české hospodě. Jeho oblíbeným jídlem byly palačinky se špenátem
19. 5. 2023 Historie a zajímavosti
Světově proslulý český spisovatel Karel Čapek hodně cestoval a na cestách rád ochutnával místní speciality. Proto předpokládal, že i zahraniční turista v Praze nepůjde hned do muzea, ale zastaví se v hospodě.
Melancholie přežraného hroznýše
K české hospodě, tedy k obvyklému jídelníčku a způsobu servírování měl Karel Čapek spoustu výhrad.
V jednom z pravidelných fejetonů, které vycházely v nedělních Lidových novinách, si v roce 1923 postěžoval, že v jídle jsme zaostali v mladší době bronzové, kdy „kvetoucí tuk stékal po vousech hrdinů“.
„Vousy i hrdinství pominuly, jenom ten tuk stéká dál. Jsem stejně vzdálen vegetariánství jako pacifismu, abstinence… a jiných kulturních pověr; ale to výlučné masožravectví našich hospod, ten nedostatek invence, ta vepřová a hovězí masívnost mne skličují. Po takovém obědě mne přepadá melancholie přežraného hroznýše; mám vidiny, blouzním o misce brunátně zeleného špenátu, o kadeřavé světlosti salátových hlaviček, o jemných silicích šťavnatých plodů, o plynoucí vodě, oblacích na nebi, vánku vonném a svěžím, tak jako sní vězeň o svobodě.“
Mohlo by vás zajímat
Správná etiketa stolování
Čapek v českých hospodách i lepších restauracích postrádal ovoce a zeleninu. S nostalgií tak vzpomínal na dělníka, který v obyčejné pařížské hospůdce obědval salát.
Sám slavný spisovatel měl sice rád francouzskou nebo italskou kuchyni, nebyl v jídle nijak vybíravý, spokojil se s docela obyčejnými českými pokrmy. Dával ale přednost odlehčeným verzím jídel, doplněným čerstvou zeleninou a ovocem. Potrpěl si na správnou etiketu stolování a na vkusně prostřený stůl.
Svíčková pro Masaryka
Ve vile, kde žili Karel Čapek a jeho žena Olga Scheinpflugová, vařila služebná Alžběta Venhodová. Právě ta prostírala a servírovala i významným návštěvám, které si Karel Čapek zval na oběd. Častým hostem byl i prezident Masaryk a jeho syn Jan, jim Alžběta většinou připravovala svíčkovou.
Karel Čapek snídal poměrně pozdě, nejraději loupáky s máslem a slabou kávu se smetanou. Oběd byl u Čapků později, až kolem jedné hodiny. Z polévek preferoval vývary nebo slepičí kaldoun, hlavním jídlem byly někdy jen bramborové placky, rád měl ale i skopové maso na divoko a již zmíněnou svíčkovou omáčku, nepohrdl také koprovkou. Následovala káva a zákusek.
Večeře u Čapků byly hodně pozdní, až kolem 22. hodiny, tedy poté, co se z divadla vrátila paní Olga. Spisovatel si rád pochutnával na dobrých paštikách, favoritem byla pražská paštika s lanýži, ale i z husích jater.
Smažené palačinky se špenátem
Víte, co Alžběta Vendohová nejčastěji pro Karla Čapka připravovala? Palačinky plněné špenátem, obalené v trojobalu a osmažené.
Pokud byste chtěli vyzkoušet zamilované jídlo Karla Čapka, budete potřebovat:
- ¾ litru mléka
- 1 vejce
- 250 g polohrubé mouky
- olej na smažení
- špetku soli
na náplň
- 1 lžíce oleje
- 500 g špenátu
- 3 jarní cibulky
- 3 stroužky česneku
- 1 vejce
- hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení
Nejprve si připravte špenátovou náplň (tu si můžete udělat i den dopředu). Špenát omyjte a vodu setřepte, cibulky a česnek očistěte, oloupejte a nakrájejte nadrobno, špenát na nudličky.
Na pánvi rozehřejte lžíci oleje, nasypte cibuli a osmahněte dozlatova. Přidejte česnek, nechte krátce rozvonět a přidejte špenát. Osolte, opepřete, nechte podusit, vmíchejte vejce a nechte ho ztuhnout.
Směs na palačinky dobře promíchejte a prošlehejte, rozpalte na pánvi olej a upečte tenké palačinky. Potřete je náplní, zaviňte, obalte je v trojobalu a usmažte. Servírujte s bramborem nebo jen se zeleninovým salátem.
Zdroje informací:
lidovky.cz: Karel Čapek: Hlas nevlastenecký
itesco.cz: Karel Čapek a jeho kuchyně: Co rád jedl a jak stoloval slavný český spisovatel?
dotyk.cz: Jaké jídlo miloval Karel Čapek: Udělejte si jeho vynikající rychlé palačinky
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma guláš. Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby váš guláš byl perfektní
Původní guláš se podobá spíše naší verzi gulášové polévky. Nicméně dobrý "hospodský" guláš si můžeme lehce připravit i doma, když víme, jak na to. … Číst více
Dort pro prezidenta T. G. Masaryka: S vůní mandlí a čokolády podle receptu slavné Marie Janků-Sandtnerové chutná božsky
Prezidentské volby se blíží, tak co si třeba při… Číst více
Hubnutí podle Petry z MasterChefa: Zkušená koučka radí nic si nezakazovat a nestresovat se. A přidává recept na skvělé zelňáky
Soutěž MasterChef Česko 2022 je sice za námi, ale… Číst více
Jak dusit maso nebo zeleninu: Správný postup dušení masa zaručí jeho náležité změknutí a plnou chuť omáčky
Co je dušení Dusit můžeme např. rýži nebo jinou obilovinu, zeleninu, ovoce, houby. Nejčastěji dusíme maso, protože tím dosáhneme intenzivnější vůně,… Číst více
Jak připravit maso na česneku? Přinášíme univerzální návod pro všechny druhy masa
Základem je výběr správného masa. Kdo má raději dietnější drůbeží maso, může použít vykostěné stehno, které hezky vypadá, když se sváže do balíčku. V… Číst více
Prezident Edvard Beneš miloval obyčejná jídla. Třeba kávu s mlékem, nebo tyhle jednoduché sladké nudle s tvarohem
Přemýšleli jste někdy, co se tak jí na Pražském… Číst více
Řízky, zelňačka, věnečky i prázdné stoly: Takhle vypadaly rauty ve volebních štábech Petra Pavla a Andreje Babiše
Česká republika má nového prezidenta a stal se… Číst více
Příběh Petry z MasterChefa: Během soutěže přibrala 10 kg. Bylo to emočním hladem, říká teď, když znova začíná hubnout
Soutěž MasterChef Česko sice skončila, ale… Číst více
Irish stew aneb Guláš šmrncnutý Irskem: Voní česnekem, pivem a slaninou a s čerstvým chlebem chutná božsky
Jaro si dává načas, proto nám ještě mnohdy… Číst více
Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
Vaření a dušení masa má svá pravidla. V prvním případě získáme silné vývary, které se uplatní nejčastěji se zeleninou a omáčkami, ve druhém případě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více