Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilování se brzy rozjede ve velkém. Jste připraveni se do něj pustit také?
Zdroj: Luis Quintero / pexels

Grilovací sezóna klepe na dveře tak intenzivně, že už není možné ji ignorovat. Před první letošní „akcí“ je ovšem důležité si uvědomit, jak důležitá je příprava všech věcí, bez nichž se při oblíbené přípravě pokrmů neobejdeme. Projděme si tedy ty nejpodstatnější kroky, které by měly nastat před tím, než na gril položíte první porci jídla.

Hygiena na prvním místě

Stejně jako u většiny věcí, spojených s přípravou potravin, je třeba si i u používání grilu uvědomit, že zdraví je na prvním místě. Konkrétně čištění grilu před sezonou se tak musí stát zažitým rituálem, který podniknete pokaždé, když už se schyluje k první grilovačce.

Na vyčištění roštů podle serveru Cnet skvěle poslouží například řepkový olej. Ten naneste na studený rošt, nechte gril zahřát a po zhruba čtvrt hodině by mělo být hotovo. Pokud jste ovšem pečlivější, připravte si kartáč na čištění roštů, špachtli, prostředek na nádobí a nerezovou ocel, smirkový papír a venturiho kartáč na čištění hořáků, máte-li gril plynový.   

Grilovací desky a rošty omyjte horkou mýdlovou vodou, pokud to výrobce povoluje, můžete je také vložit do myčky nádobí. Ve chvíli, kdy je vše suché, použijte měkký hadřík a rošty ošetřete čisticím prostředkem na nerezovou ocel.

Ochrana před „neviditelnými škůdci“

Kromě nečistot, které jsme na grilu nechali před jeho uschováním do zahradních domků, kůlen a přístřešků, je třeba dbát i na „závady“, způsobené škůdci. Ti nám totiž mohou způsobit velké zdravotní potíže, jakými jsou například meningitida, leptospiróza či selhání orgánů. Pokud necháme na grilu zbytky tuku, je to podobné, jako bychom pozvali třeba myši a krysy, aby si přišly „pochutnat“. „Moč krys nám může způsobit vážná onemocnění, vedoucí až k selhání jater, ledvin nebo k meningitidě. Ta vás může zabít do sedmi dnů,“ varuje pro deník The Sun odborník na hubení škůdců Stuart Halliday. „Musíme gril rozpálit do červena, abychom zabili všechny zárodky,“ dodává.

Dbejte na bezpečnost svou i okolí

Důležitým aspektem, na nějž musíme u grilování myslet, je i požární bezpečnost. Jak upozorňují třeba hasiči z kraje Vysočina, u každého typu zařízení hrozí odlišná rizika. „U elektrických grilů je nutné dávat si pozor zejména na nebezpečí úrazu elektrickým proudem. Pamatovat bychom měli také na pravidelnou kontrolu síťového přívodního kabelu. Tuto kontrolu zaměříme především na to, jestli kabel nevykazuje jakékoliv známky poškození. Elektrický gril nesmí být používán v blízkosti hořlavých látek, jako jsou papíry, záclony, závěsy, textilie a podobně,“ varují hasiči na svém webu.  

Plynové grily zase radí sestavovat se zvýšenou opatrností, aby nemohlo dojít k úniku plynu. Důležité je především dbát na správné připojení hadic k propanbutanové nádobě.

„U grilů na dřevěné uhlí představuje největší nebezpečí tuk, který kape přímo do rozžhaveného uhlí. Tyto grily jsou také méně stabilní a mohou se snadno převrhnout, toto riziko hrozí hlavně u těch levnějších plechových grilů. Pozor si musíme dát také na uhlíky a po ukončení grilování je důkladně uhasit,“ připomínají hasiči.

Příprava potravin na gril

Když jste splnili všechny povinnosti, které jsou s grilováním spojeny, můžete se konečně pustit do přípravy jídla. Ani ta ovšem není bez pravidel a je podstatné si vše připravit dopředu. Nejlepší je mít všechny potraviny, které budete tepelně opracovávat, nakrájené či naložené ještě před tím, než se pustíte do čištění grilu. V momentě, kdy už máte rozdělaný oheň totiž není moc času na improvizaci. Kromě surovin mějte po ruce i papírové ubrousky nebo grilovací náčiní. U něj vždy dbejte na to, aby nepřišlo do kontaktu jak se syrovým, tak upečeným masem. Vyhnete se tak možným komplikacím se zdravím strávníků.

Přečíst si návod není ostuda

Je jasné, že mnoho lidí považuje grilování za činnost, kterou zvládne bez toho, aby si o ní museli něco „studovat“. Tak to ovšem není, a než proniknete do tajů správné přípravy pokrmů na otevřeném ohni, bude vám to chvíli trvat. Proto se nebojte podívat do návodu vašeho grilu a osvojit si tak některé jeho vlastnosti.

Například grily na dřevěné uhlí potřebují k předehřátí zhruba 20-30 minut, během nichž se skvěle připraví horké uhlíky, dodávající potřebnou teplotu. Nezapomeňte na otevření větracích otvorů, abyste umožnili cirkulaci vzduchu, která vede ke správnému rozpálení uhlí. Velkým pomocníkem je často komínový podpalovač, který dřevěné uhlí skvěle připraví a vy jej poté pouze přesypete do grilu.

Náš tip: Při koupi komínového podpalovače nešetřete. Některé levnější modely totiž mohou způsobit nejen špatné zahoření uhlí, ale také se o ně snadno popálíte.

Pokud vlastníte gril plynový, budete mít práci s jeho zahříváním ulehčenu. Do přípravy jídla se můžete pustit po zhruba deseti minutách předehřívání. Při zapalování nechte víko grilu vždy zvednuté. Otočte ventilem propanbutanové nádrže do polohy otevřeno. Poté zapněte jeden hořák a stiskněte tlačítko zapalování na grilu. Po zapálení prvního hořáku pokračujte v zapínání tolika dalších hořáků, kolik chcete použít. Poté si už jen užívejte pozici „grilmastera“.

Údržba nikdy nekončí

Se začátkem grilovacího období ovšem starost o čistotu nekončí. Je totiž třeba průběžně kontrolovat lapač tuku, gril také pečlivě kartáčujte, abyste dokola nepálili tuk přichycený na roštech. U plynových grilů často kontrolujte těsnost propanbutanové lahve.

Zdroje informací:

Hasičský záchranný sborJak bezpečně grilovat

Napoleon.comHow to Prep Your Grill For BBQ Season After Winter

The SunI’m a pest control expert – you must take these steps when moving a barbecue out of the shed or you could become ill

CNETGrill Like a Pro: 5 Tips to Serve Up Ultra-Juicy Meat This Summer

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více