Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přežít vedra pomohou i některé potraviny a nápoje.
Zdroj: freepik / koláž Toprecepty.cz

Úmorná vedra, která Českou republiku postihla v současných dnech, zvládá většina lidí jen ztěžka. Je tedy třeba najít jakýkoliv způsob, jak se zchladit a aspoň trochu si tak zpříjemnit slunečné dny. Není nutné hledat složitá řešení, stačí se podívat do lednice a spíže a sáhnout po osvědčených pokrmech a nápojích, které nás ochladí.

Domácí limonáda umí zázraky

Jako první mnohé pochopitelně napadne vypít ledovou limonádu, pokud možno z pořádné sklenice. Ale to bychom právě udělali velkou chybu, stejně jako třeba zmrzlina nás totiž od vedra nevysvobodí. Je třeba volit v první řadě obyčejnou vodu, do které si vymačkáme třeba citron, limetku, pomeranč a vytvoříme tak domácí limonádu.

Ale pozor, bez přidaného cukru, který pocit žízně ještě zintenzivňuje! Jak podotýká server Health Shots, přidáním pár lístků máty získáme navíc další osvěžující prvek.

Zelený ledový čaj 

Dalším jednoduchým zachráncem od horka a žízně je ledový čaj. Ne však pouze ten kupovaný, ale především domácí. Ideální je uvařit si konvici zeleného čaje a nechat ho vystydnout. Když přidáte lžíci medu, získáte i trochu sladké chuti, bez níž by někdo jinak vynikající čaj nepil. Kapka citronu a opět máta dodají pověstnou třešinku na dort.

Mléko i zasytí

Pokud máte takovou žízeň, že nevydržíte čekat, než se vychladí čaj, sáhněte do lednice po mléku. Kromě vápníku a vitaminu D obsahuje mléko také bílkoviny, které vás navíc i zasytí. Kromě mléka je výborným „ochlazovačem“ také tvaroh, bohatý na vitamín B, jogurt či podmáslí.

Exotika není pro každého

Jestliže máte rádi exotičtější chutě, nabízí se šťáva z cukrové třtiny. Je bohatá na antioxidanty, železo, hořčík, vápník a další minerály, které podporují imunitu a pomáhají tělu bojovat s nemocemi. Pokud jste ovšem diabetik, raději na tuhle pochoutku zapomeňte.

Zkuste raději třeba kokosovou vodu, obsahující 95 procent vody, čímž se stává skvělou alternativou ovocným šťávám. Je také zdravější než džusy, protože v ní nenajdete téměř žádný cukr. Lahodná je i šťáva z papáji. Ta nejen ochladí, ale je také kvůli vysokému obsahu vlákniny skvělá na hubnutí a pomáhá lepšímu trávení.

Kokos a citrusy

Kromě nápojů se ovšem můžete zchladit i vybranými potravinami. Pomáhá například banán či avokádo, plné mononenasycených mastných kyselin, které pomáhají odvádět teplo a toxiny z krve. Pochopitelně sem díky obsahu vitamínu C patří i citrusy. Někoho možná překvapí, že proti vedru pomůže bojovat i kokosový ořech, a to všemi svými částmi.

Královna okurka

Kapitolou sama pro sebe je salátová okurka. Bohatá na vodu, díky které se naše tělo cítí ochlazené. Navíc je možné ji konzumovat jen tak, v salátu nebo si z ní udělat skvělou limonádu.

Špenát, hlávkový salát, čínské zelí a kapusta zase obsahují velké množství vápníku, který také dokáže na tělo působit ochlazujícím dojmem. Lidé s poruchou srážlivosti krve si ovšem na zelenou listovou zeleninu musí dávat pozor. Léky na ředění krve se s ní totiž nesnesou. Podobně jako okurka „funguje“ i vodní meloun. Nejenže hydratuje, ale také dodává tělu spoustu živin, jako je vitamin B, hořčík, draslík a vláknina.

Bylinky ochladí i léčí

Pomoci proti horku si můžeme také bylinkami. Nejlepší jsou máta a heřmánek. Prvně jmenovaná rostlina se hodí do limonád, salátů a čaj z ní může vyvolat pocení a snížit tak tělesnou teplotu. Heřmánek zase podle tvrzení našich babiček dokáže ochladit tělo, zmírnit nespavost či úzkost a zklidnit trávicí systém. Skvěle působí také na pokožku, které mohou škodlivé ultrafialové sluneční paprsky ublížit.

Zdroje informací:

healthshots.com - 7 hydrating drinks to stay cool and refreshed this summer

tasteofhome.com - The Best and Worst Drinks to Keep You Hydrated

ndtv.com - Sick Of The Hot Weather? 10 Superfoods To Keep The Body Cool This Summer

pharmeasy.in - 12 Best Summer Foods To Keep Your Body Cool

Pokud se rozhodnete ochladit svůj organismus kokosem, zkuste si rovnou i skvělé kuličky, jejichž způsob přípravy nabízíme v našem videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více