Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

I v bulharském přístavu v Nessebaru se najíte skvěle a za dobrou cenu.
Zdroj: pixabay, freepik / koláž Toprecepty.cz

Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým rájem. Zdejší ceny totiž umožňují turistům užít si léto se vším všudy. Ačkoliv se hoteliéři již naučili, jak vydělat na prázdninových hostech, najdou se i místa, kde skutečně ušetříte.

Moře za pár babek

Velmi důležité je především to, jak budete svou dovolenou v Bulharsku koncipovat. Jak informuje server Tripito, pokud jste zvyklí na dny strávené u moře, doplněné stravováním se v hotelu, jednoznačně vyberte all inclusive (pokud zvolíte správný termín, dostanete se na cenu kolem 9000 za noc a osobu). Ceny v restauracích v letoviscích se totiž podobají těm, které najdete například na menu pražských podniků.

Oběd do stovky, nákupy za pár korun

V restauracích mimo letoviska se ovšem najíte za hezké peníze. Hlavní chod můžete sehnat do stokoruny, polévku za 30 Kč. Pokud máte chuť třeba na kebab, bude vám na něj stačit zhruba 75 korun.

I v obchodech ceny potravin mile potěší. V průměru jsou totiž o zhruba 12 procent nižší než u nás. Například kilogram krůtích stehen seženete v přepočtu za 90 korun, kdežto například v Rohlíku byste za něj dali okolo 150 korun. Kilo lososa dokonce najdete za 278 korun, za což si v Česku koupíte většinou kolem 200 gramů.

Překvapí i cena mouky, protože za 16 korun už jsme ji u nás neviděli dlouhé roky, nebo litr slunečnicového oleje za 34 korun. Kilo brokolice koupíte za 75 korun oproti našim 119, citrony jsou na kilogramu dokonce o 32 korun levnější než v našich obchodech.

Ubytování seženete levně 

Vzhledem k cenám jídla mimo největší letoviska si můžete dovolit koupit třeba na last minute hotel jen se snídaní nebo s polopenzí. V takovém případě se vejdete na osobu do 10 tisíc korun. Co ušetříte na stravování, můžete utratit třeba za dárky pro své blízké.

Nebezpečí krádeží

Pochopitelně i v Bulharsku je třeba si dávat pozor na některá úskalí. Jak informuje server Levnocestování, největším problémem jsou krádeže. A to nejen kapesní, ale také vloupání do vozidel a hotelových pokojů. Stejně jako u nás je třeba nevyměňovat peníze na ulici, ale spíše si vybírat místní banky. Rizika číhají i na silnicích, které jsou často ve špatném stavu. Navíc i způsob jízdy bulharských řidičů často neodpovídá předpisům.

Zdroje informací: 

tripito.cz - Ceny v Bulharsku

levnocestovani.cz - Praktické informace

Pokud chcete ochutnat, s jakou kuchyní se v Bulharsku můžete potkat, vyzkoušejte pomazánku z našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více