Jídelní rozmary slavných: Herec Paul Newman založil firmu na výrobu dresinků a měl rád špagety s pálivou omáčkou
6. 8. 2023 Historie a zajímavosti
Proslul hláškou: „Proč bych chodil na hamburger, když mám doma šťavnatý steak?“ Není divu, že Paul Newman vyznával lásku své ženě Joanne gastronomickou terminologií. K jídlu měl totiž celý život vřelý vztah a byl spolumajitelem společnosti vyrábějící dresinky.
Když vařila slovenská maminka
Paul Newman, který vyrůstal na předměstí Clevelandu ve státě Ohio, rád nostalgicky vzpomínal na jídla své maminky, jako například na „skvělý guláš, různé pečeně, jídla s nudlemi a bramborovou kaší“. Jeho maminka Terézia se narodila na Slovensku a měla maďarské kořeny.
Sám sebe novinářům popisoval jako „obyčejného muže z rohu ulice“, který si rád zajde na hamburger, miluje saláty a na Vánoce musí mít ryby. Neměl problém o víkendu brzy vstát a připravit sobě a Joanne snídani – vejce na slanině.
Mohlo by vás zajímat
Začalo to jedním dresinkem...
Charismatický herec s pomněnkově modrýma očima vařil rád. Také rád připravoval dresinky k salátům.
V roce 1980 se Paul Newman a jeho kamarád Aaron Edward Hotchner, což byl novinář a spisovatel, rozhodli na Vánoce obdarovat přátele „jedlým“ dárkem v podobě domácího dresinku na saláty v lahvích od vína.
Jak později Newman uvedl: „Začalo to jako vtip a vymklo se to kontrole.“
Mohlo by vás zajímat
...a skončilo továrnou
Přátelé a známí se dožadovali dalších dresinků a tak Newman s Hotchnerem za vydatné pomoci Paulovy dcery Nell založili společnost Newman´s Own, která začala vyrábět nejprve bio dresinky. Později sortiment postupně rozšířili o další bio produkty, jako jsou omáčky, koření, sušené ovoce, káva, čaj, ale také pamlsky pro psy.
Firma se brzy stala velice úspěšná. Oba spolumajitelé ze zisku financovali charitativní organizace podporující nemocné děti. Tato společnost stále funguje a dále se rozvíjí i po smrti svých zakladatelů.
Mohlo by vás zajímat
Špagety s kuřetem a pikantní omáčkou
Jak už jsme se zmínili, Paul Newman měl k jídlu více než kladný vztah a rád i vařil. Mezi jeho oblíbená jídla patřily i špagety s kuřetem a pikantní omáčkou. Budete na ně potřebovat:
na omáčku
- 1 menší šalotka
- 1 stroužek česneku
- 500 g čerstvých rajčat
- 400 g sekaných rajčat v konzervě
- 30 ml olivového oleje
- 200 g kuřecího či zeleninového vývaru
- 10 g třtinového cukru
- sůl
- pepř
na maso
- 1 lžíce olivového oleje
- 4 chilli papričky
- 1 cibule
- 1 paprika
- 750 g vykostěná kuřecí prsa
- 2 stroužky česneku
- 500 g špaget
- parmazán
- Nejprve si připravte omáčku. Šalotku a česnek očistěte a nakrájejte nadrobno. Rajčata omyjte a nakrájejte na kousky.
- Ve větším hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm šalotku a česnek. Poté přidejte čerstvá rajčata a také orestujte. Přidejte rajčata v konzervě a vše zalijte vývarem. Přidejte sůl a pepř a duste do chvíle, kdy budou kousky rajčat měkké.
- Poté vše rozmixujte dohladka nebo propasírujte. Nakonec do omáčky přidejte cukr a pořádně rozmíchejte.
- Cibuli nakrájejte nadrobno, papriku nakrájejte na malé kousky, česnek rozdrťte. Maso nakrájejte na menší kousky.
- Rozpalte velkou hlubokou pánev na střední teplotu. Přidejte olivový olej, poté přidejte pálivé chilli papričky, cibuli a papriku. Smažte 2 minuty. Přidejte kuřecí kousky a prolisovaný česnek. Smažte 3 nebo 4 minuty, dokud nezhnědne. Přidejte omáčku na těstoviny, snižte teplotu a vařte.
- Mezitím si uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Sceďte je, dejte do servírovací mísy a přelijte kuřecím masem a omáčkou.
- Podávejte s parmazánem.
Náš tip: Máte také chuť na něco pikantnějšího? Možná vám přijde k chuti „cukguláš“, jak už název napovídá, guláš s cuketami, kterých je teď všude spousta.
Zdroje informací:
robinbenzle.com: At the Kitchen Table with Paul Newman - A Food Interview
theculinarycellar.com: Paul Newman: Superstar a Food Legend
nytimes.com: And Then There Was the Food
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více