Císař František Josef I. miloval obyčejný chléb a kyselé mléko, neodolal vařenému hovězímu masu „tafelspitz“
18. 8. 2023 Historie a zajímavosti
Na trůně seděl dlouhých sedmašedesát let. Do historie se císař František Josef I. zapsal jako pilný a trochu nudný úředník, kterého poddaní zrovna v lásce neměli. Předposlední rakousko-uherský císař, který se narodil 18. srpna 1830, byl přitom nenáročný muž, a to i v jídle.
Spokojil se s chlebem a kyselým mlékem
Rakousko-uherský císař František Josef I. nebyl gurmán ani náhodou. Osobní vkus na jídlo neměl nijak zvlášť vytříbený, jeho obliba obyčejného vařeného hovězího masa („tafelspitz“) je legendární. Když večeřel sám, spokojil se s krajícem chleba a kyselým mlékem.
Přesto byla dvorní kuchyně gastronomickým špičkovým provozem. Musela se nakrmit obrovská domácnost, protože hlad neměl jen císař a jeho rodina, ale i personál.
Mohlo by vás zajímat
Povinné večeře, omluvenka jen od lékaře
Každou neděli císařský dvůr pořádal rodinné večeře, na které se museli dostavit všichni členové císařské rodiny, pokud byli přítomni ve Vídni. Jedinou přijatelnou omluvou byly úřední povinnosti nebo nemoc.
Omluvenky musely být vyhotoveny písemně a včas předloženy vedoucímu císařské domácnosti. Někdy poslal František Josef i svého osobního lékaře, aby se ujistil, že se mu nelhalo. Nejvyšší příbuzní se však nepokoušeli této povinné schůzce uniknout kvůli jídlu, ale kvůli stísněné atmosféře a nudné konverzaci.
Mohlo by vás zajímat
Tučné hovězí bylo dražší než libové
Už jsme zmínili o císařové oblibě tzv. tafespitz. Co to vlastně je? Jde o květovou špičku (květový šál), což je vrchní část hovězí kýty. V této souvislosti je zajímavé, že konzumace hovězího masa má zejména ve Vídni dlouhou tradici, protože bylo cenové dostupné pro všechny společenské třídy. Tučné maso, ze kterého se mohla připravit silná polévka, se dokonce až do 20. let 20. století prodávalo dráž než slavný tafespitz.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit tafelspitz
Na oblíbené jídlo neoblíbeného císaře budete potřebovat: 1½ kg hovězí květové špičky (nebo jiného dobrého hovězího masa z kýty), hovězí kosti podle potřeby, kořenovou zeleninu (1 mrkev, 1 petržel a kousek celeru), ½ pórku, 1 velkou cibuli i se slupkou, 1–2 bobkové listy, několik kuliček pepře a sůl.
- Neoloupanou cibuli rozkrojte napůl a orestujte téměř do černa na straně řezu bez tuku. Pak ji dejte stranou.
- Nalijte asi 3 litry vody do velké nádoby na polévku. Přidejte kořenovou zeleninu, pórek, obě poloviny oloupané cibule, bobkový list a celý pepř a přiveďte k varu. Přidejte umyté maso a kosti, přiveďte k varu. Pak zmírněte plamen a pomalu nechte probublávat 2 ½ až 3 hodiny, tedy až do změknutí masa. Průběžně odstraňujte z povrchu pěnu a podle podle potřeby přilévejte vodu, případně odstranit vznikající pěnu. Zhruba po dvou hodinách osolte.
- Měkké maso vyjměte. Z vývaru připravte polévku, dochuťte ho a přidejte zavářku.
- Maso nakrájejte napříč masového vlákna (!) na plátky, položte na předehřáté talíře.
- Servírujte s vařenou kořenovou zeleninou či fazolkami nebo špenátem, s pečenými bramborami nebo s křenem a houskou či chlebem.
Náš tip: Hovězí polévku můžete zahustit i drobením podle našeho videoreceptu:
Zdroje informací:
sisimuseum-hofburg.at: Sisi Museum. Dining Room
habsburger.net: Die Hofküche: Wenn der Kaiser zu Tisch bittet
timetravel-vienna.at: Der Wiener Tafelspitz – Die Leibspeise Von Kaiser Franz Joseph
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Tradiční masopust vrcholí! Jak spolu souvisí Masopustní úterý a sladké palačinky?
Podle lidových tradic Masopustní úterý zakončuje… Číst více
Velikonoční beránek: Obřadní pokrm, který se jedl už ve středověku
Velikonoce s sebou nesou řadu různých symbolů; od… Číst více
Velikonoční tradice a recepty: Svátky jara voní mazancem a nejsou jen o pomlázce
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským… Číst více
Co je třeba vědět při pečení beránka? Toto je deset odpovědí na nejčastější otázky
Proč se dělá velikonoční beránek Beránek ze sladkého těsta pečený ve formě vznikl jako symbol pečeného jehněčího masa. Pečené jehněčí byl obřadní… Číst více
Aby měl beránek nejlepší formu. Podle čeho ji vybrat a kolik za ni zaplatíte?
Možná očekáváte, že na trhu jsou formy na… Číst více
Jak na dokonalý císařský trhanec s jablky? Slavný rakouský dezert se jednoduše připravuje a nádherně voní po skořici
Připravuje se z těsta podobného tomu na palačinky… Číst více
Mramorovaný beránek podle cukráře Josefa Maršálka voní kávou a vláčný je díky jogurtovému těstu
Beránek je po mazanci hned druhým nejoblíbenějším… Číst více
5 nápadů, jak využít zbytky po Velikonocích: Z beránka připravte kuličky cake pops nebo pohár trifle, z mazance chlebový pudink
Mazanec, jidášky, beránek a k tomu spousta… Číst více
Velikonoční beránek: Vyvarujte se 8 častých chyb a bude dokonalý
Svátky jara jsou plné barev. Barví se vejce, pletou pomlázky, ale také se pečou jidáše, mazance a beránci. Beránek je velmi oblíbený u dětí, které… Číst více
Velikonoční beránek na různé způsoby: Jakou formu, druh těsta a zdobení použít?
O Velikonocích nesmí na stole kromě malovaných vajíček chybět sladké pečivo - kynutý věnec a vrkoče, boží milosti, mazanec a velikonoční beránek.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více