Historie a cesty koření na evropské stoly: Mák se dával na chleba, pepřem se platily daně a svazek bylin odháněl čarodějnice
8. 9. 2023 Historie a zajímavosti
Používání koření v jídle sahá až do doby kamenné, kdy si lidé začali obohacovat svůj jídelníček o čerstvé i sušené rostliny z lesa a polí. V různých částech světa se v průběhu času používalo různé koření v závislosti na klimatu a na tom, co bylo místně dostupné.
Petržel a majoránka proti opilosti, mák na chleba
Před 6 tisíci lety Sumerové kořenili pokrmy koprem či šafránem, před 5 tisíci lety v Egyptě se běžně používal římský kmín, koriandr a skořice.
Staří Řekové používali spoustu druhů koření, které rostlo na jejich území i v okolních zemích. Dováželi také pepř, skořici a zázvor z Orientu. Kmín a mák dávali na chleba, fenykl používali do octových omáček, koriandr jako koření do jídla a vína a mátu jako dochucovadlo do omáček k masu.
Zajímavostí je, že staří Řekové u sebe nosili petržel a majoránku, které měly zabránit případné opilosti na hostinách.
Mohlo by vás zajímat
Koření proti čarodějnicím
Také Římané byli zvyklí hodně využívat bylinky a koření. Když se Římská říše rozšířila na severní stranu Alp, místní obyvatelé, kteří znali kmín, rozmarýn a tymián, se seznámili s novými druhy koření z východu.
Obchod s kořením byl dlouhá staletí v rukou arabských kupců. Později se přesunul do italských přístavů Benátky a Janov.
Rozšíření různých druhů koření změnilo vaření a životní návyky po celém světě. Často také používalo i k maskování chuti zkaženého masa.
Pěstování koření a bylin bylo ve středověku z velké části pod kontrolou církve. Běžné byly náboženské hody s kořením a bylinkami. Svazky vybraných bylin se přivazovaly ke dveřím stájí, aby se dovnitř nedostaly čarodějnice.
Mohlo by vás zajímat
Kůň za půl kila šafránu
Na počátku středověku (před křižáckými výpravami) bylo asijské koření v Evropě nákladné a využívali jej hlavně bohatí. Libra šafránu (cca půl kilogramu) stála stejně jako kůň, za libru zázvoru se dala pořídit ovce a za 2 libry muškátového květu dokonce kráva.
Černý pepř, stejně jako další koření a bylinky, byl běžně používán jako peněžní zdroj. Bohaté nevěsty dostávaly pepř jako věno. V celé Evropě byla jednotlivá zrnka pepře přijímána jako měna k placení daní, mýtného a nájmů (částečně kvůli nedostatku mincí). Mnoho evropských měst vedlo své účty v pepři a někteří majitelé domů dostávali nájem v „pepřové rentě“.
Mohlo by vás zajímat
Okořeněné to mají i astronauti
Chuťové preference se často formují v dětství. Během této doby jsme konfrontováni s novými a odlišnými chutěmi a vůněmi. Pokud máme pozitivní zkušenost s určitou příchutí, s přibývajícím věkem si ji oblíbíme spíše.
I dnes je koření oblíbeným doplňkem jídla a často se používá k vytvoření jedinečných chutí a vůní. Někteří lidé se možná vyhýbají používání koření v kuchyni, ale trocha experimentování může být skvělým způsobem, jak dodat chuť každému pokrmu.
Koření lze nalézt všude, včetně vesmíru: v roce 1982 bylo koření začleněno do jídla astronautů pro program raketoplánů USA.
Náš tip: Máte rádi výrazné chutě a nevadí vám pikantní pokrmy? Připravte si pálivou chilli omáčku, která se hodí k masu i těstovinám.
Zdroje informací:
mccormickscienceinstitute.com: History of spices
1001frucht.de: Eine kleine Geschichte der Gewürze
vseokoreni.cz: Historie koření
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak blanšírovat zeleninu. Správný postup zachová čerstvost zeleniny a zbaví ji bakterií a virů
Blanšírování je klasická kuchařská technika, která spočívá v krátkém spaření nebo velmi krátkém povaření a následném rychlém ochlazení blanšírovaných… Číst více
Jak snadno tvarovat a péct rohlíky. Domácí mohou být lepší než od pekaře
Máte rádi rohlíky a jejich tvarování a pečení se vám stále nedaří? Říká se, že cvičení dělá mistra. A možná vám to s naším návodem půjde lépe Jak… Číst více
Jak si vyrobit ovocnou šumivou bombu, která vytvoří z každého nápoje originální drink
Šumivé ovocné bomby jsou perfektním zpestřením jakéhokoliv nápoje. Skvěle se hodí do vína, šampaňského, šťávy, džusu, alkoholického koktejlu, ale i… Číst více
To nejlepší z babiččina zářijového receptáře: Využijte bohatou hojnost úrody
Na polích dozrály makovice, sklízí se okopaniny, v zahradách a sadech dozrává ovoce. Také zahrádky nabízejí bohatou úrodu zeleniny, o kterou jsme se… Číst více
10 rad, jak správně uchovávat potraviny: Vyhněte se moučným červům, ztvrdlému cukru nebo žluklým ořechům
Dostávají se vám ve spíži nebo v komoře do mouky… Číst více
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Také milujete žloutkové věnečky, španělskou pochoutku churros nebo řezy zvané mraky? Jsou vyrobené z tzv. odpalovaného těsta, z kterého mají některé… Číst více
Pařížskou šlehačku snadno připravíte i doma: Bude chutnat jako z luxusní cukrárny, před šleháním se ale musí dobře vychladit
Milujete pařížskou šlehačku a rádi byste si ji… Číst více
Farmářka vysvětlila, jak skladovat brambory i v paneláku: Stačí dodržet dvě základní věci, na balkon ale nespoléhejte, radí
Skladování potravin je věčným tématem, mnoho… Číst více
Jak uskladnit jablka. Poradíme, jak je nejlépe uchovat přes zimu
Naše tradiční ovoce - voňavá jablíčka - patří k tomu nejzravějšímu, co zahrady nabízejí. Říká se, že už jedno snězené jablko denně významně zvyšuje… Číst více
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Co je omládek Omládek je drožďový kvásek, díky kterému můžeme v receptu použít menší množství kvasnic a kvasinky v těstě mají lepší rozjezd. Těsto… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více