Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Dunajské vlny na první pohled vypadají jako obyčejné řezy, když je ale nakrájíte, čeká vás překvapení
Zdroj: Toprecepty, lemarti

Asi nejvděčnějším moučníkem, který můžete nabídnout návštěvě, jsou různé řezy na plech. Mohou být z různých druhů těst, s krémem či jen s čokoládovou polevou a někdy je vylepšuje i ovoce. Dunajské vlny patří k těm efektnějším moučníkům. Jejich příprava je však kupodivu poměrně snadná. 

Dvě vrstvy těsta a krém navrch

Dunajské vlny mohou být v mnoha verzích – s pudinkovou či tvarohovou náplní, s čokoládovou polevou světlou i tmavou a s různými druhy ovoce. Nejdůležitější jsou však pro ně dva těsta a jejich speciální vrstvení. Právě díky němu vzniknou ony nezbytné vlny, jež daly moučníku název

Slavný rakouský moučník

Řezy zvané dunajské jsou jedním z  moučníků, které byly populární už v dobách socialismu. Když se chtěla některá hospodyňka ukázat před hosty, tento koláč byl výborným řešením, neboť vypadal atraktivněji než jen obyčejné řezy sestávající z vrstvy těsta a polevy či krému navrchu.

Ačkoli je moučník oblíbený i na Slovensku, od našich sousedů původně nepochází, jde totiž o klasický moučník vyhlášené rakouské cukrařiny, známý jako Donauwelle. Slovenské a rakouské vlny ale vypadají podobně, stejně jako se nijak zvlášť neliší vlny na Dunaji v Bratislavě a ve Vídni.  

Jak tvoří vlny nejen na Dunaji?

Dunajské vlny jsou známé rovněž jako Sněhurčin koláč a zřejmě vznikly jako mnoho dalších slavných moučníků ve vídeňských cukrárnách. Na rozdíl od jiných moučníků se dunajské vlny nepečou v dortové formě, ale na plechu nebo ve formě a pak se krájí na obdélníkové řezy.

Moučník se připravuje z třeného těsta, které se rozdělí na dvě poloviny, přičemž jedna se obarví kakaem a druhá zůstává světlá. Do formy se nejprve nalije světlá vrstva, na niž se nalije ta tmavá tak, aby po upečení jednotlivé vrstvy vypadaly jako vlny na Dunaji. Ty navíc připomíná ještě vlnkový vzor, který se obvykle vykresluje do čokoládové polevy na povrchu koláče.

Místo pudinku tvaroh, místo třešní broskve

Kromě třeného těsta se moučník skládá ještě z pudinkového máslového krému a višní nebo nakládaných třešní. Právě vmáčknutí ovoce do těsta vytváří v dvoubarevném těstě efekt, který vypadá trochu jako vlny.

Pudinkový krém se občas ale nahrazuje třeba odlehčeným tvarohovým nebo krémem z mascarpone a třešně zase nahrazují meruňky nebo broskve, většinou z kompotu.

Vlnky v těstě však vždy zůstávají. Dohromady je pak moučník dokonalou kombinací světlého a kakaového těsta, jemného krému, čokolády a šťavnatého ovoce. 

Recept na pravé rakouské dunajské vlny

Toužíte-li upéct nějaký ne úplně běžný moučník, za který si vysloužíte pochvaly ze všech stran, jsou dunajské vlny ideálním kandidátem. Jak na ně?

Budete potřebovat: 350 g třešní z kompotu (pokud nemáte domácí, nejlepší je koupit třešně Morello), 500 g másla, 350 g cukru, 1 lžičku vanilkové pasty nebo pár kapek vanilkové esence, 5 vajec, 320 g hladké mouky, 3 lžičky prášku do pečiva, ¼ lžičky soli, 2 lžíce kakaa, 1 l mléka, 2 balíčky vanilkového pudinkového prášku, 300 g hořké čokolády s vysokým podílem kakaa a 5 lžic kokosového oleje. 

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Třešně slijte a nechte okapat. V míse vyšlehejte  250 g másla, 200 g cukru a vanilkovou pastu do pěny. Přidejte jedno po druhém vejce a šlehejte, dokud se nespojí.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Postupně přidávejte do máslové směsi a promíchejte, až vznikne těsto. 
  3. Formu na pečení vymažte tukem nebo vyložte pečicím papírem a nalijte do ní přibližně tři čtvrtiny těsta a uhlaďte ho. Do zbývajícího těsta přidejte kakaový prášek a mléko a promíchejte. Čokoládové těsto opatrně nalijte na světlé těsto a také uhlaďte.
  4. Třešněmi poklaďte těsto v rovnoměrných rozestupech a trochu je vmáčkněte do těsta. Pečte přibližně 20-25 minut při 180 °C. Koláč je hotový, jakmile lze do středu koláče zapíchnout párátko a vyjde čisté. Koláč nechte asi 60 minut vychladnout.
  5. Podle návodu na obalu uvařte vanilkový pudink se zbylými 150 g cukru, dejte jej do misky a přikryjte plastovou fólií. Fólie by měla být přímo na povrchu pudinku, aby se nevytvořil škraloup. Nechte pudink zcela vychladnout, přibližně 60 minut.
  6. Zbývající máslo (250 g) vyšlehejte v míse do pěny. Jakmile mají máslo a pudink stejnou teplotu, postupně je prošlehejte společně. Krém rozetřete na koláč a nechte v chladničce odpočívat přibližně 40 min.
  7. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a vmíchejte do ní kokosový olej. Vyjměte misku z hrnce a nechte ji mírně vychladnout. Pak polevu opatrně nalijte na pudink a opatrně ji rozetřete po celém povrchu koláče. Přibližně po 10 minutách, nebo jakmile poleva mírně ztuhne, nakreslete do čokolády vidličkou vlnovku. Před krájením nechte asi 60 minut chladnout. 

Náš tip: Máte-li řezy na plech v oblibě, můžete také zkusit tyto pudinkové jablečné podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více