Mrkvové placičky: Šťavnaté placky s cibulkou a bylinkami chutnají luxusně, jsou skvělou přílohou, ale nahradí i hlavní jídlo
28. 9. 2023 Vaření
Nemusíme připravovat placky pouze z brambor nebo cukety. Výbornou variantou jsou i placičky z mrkve. Nejenže mají skvělou chuť, ale také nádherně vypadají. Máme pro vás chuťové variace, jak si placičky upravit.
Placičky z mrkve
Obvykle si připravujeme slané placičky z brambor, v sezóně také z cukety. Ale proč si je nepřichystat i z mrkve? Mrkev je zdravá zelenina, která navíc skvěle chutná. Dá se využít ve slané i sladké kuchyni a hodí se k velkému množství pokrmů. S čím vším můžete mrkev zkombinovat do placiček?
Mohlo by vás zajímat
Ingredience do mrkvových placiček
Základem placiček je mrkev, vejce, pepř a sůl. Na zahuštění je možné využít mouku, a to ideálně celozrnnou, třeba špaldovou. Hodí se ale i jemně pomleté vločky. Někdy se do směsi používají brambory. Chuť a barvu může dodat jarní cibulka a samozřejmě bylinky, například petrželka, majoránka, tymián a třeba i estragon. Zajímavou variantou je i kari koření. Pikantnost může dodat pálivá paprika nebo špetička chilli. Pokud máme rádi, když jsou placičky křupavé, opražíme dýňová nebo slunečnicová semínka a přidáme ho do těsta. Ať už použijeme jakoukoliv kombinaci potravin, měla by mezi nimi vynikat právě mrkev.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Mrkvové placičky
Na mrkvové placičky budete potřebovat: 3 větší mrkve, zelenou část ze 2 jarních cibulek, několik snítek čerstvého estragonu, petrželovou nať, 2 vejce, 2-3 lžíce špaldové mouky, pepř, sůl a olej na smažení.
Jak na to? Mrkev očistěte a nastrouhejte ji na hrubé slzy do mísy. Zelenou část jarní cibulky nakrájejte na tenká kolečka a přidejte je do mísy. Směs osolte a opepřete. Estragon a petrželku nakrájejte na větší kusy a přidejte je do směsi. Vajíčka rozklepněte a dejte do mísy. Nakonec přimíchejte podle potřeby špaldovou mouku.
Na pánvičce si rozehřejte vrstvičku oleje a pomocí lžíce vkládejte směs a tvarujte placičky, na mírném plameni je smažte z obou stran dozlatova. Pokud chcete dietnější variantu, upečte je v troubě podobně jako bramborové placky.
Pokrmy s mrkvovými plackami
Placičky můžeme přichystat jako hlavní jídlo a přidat k nim třeba bylinkový dip. Výborně ale poslouží také jako příloha k masovým, sýrovým i houbovým pokrmům.
Náš tip: Z mrkve si můžete připravit podle videoreceptu také výborné mrkvové řezy:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si… Číst více
Domácí zeleninový bujón, který má bezkonkurenční chuť? Videonávod vám pomůže
Pokud patříte mezi odpůrce umělých dochucovadel, máme pro vás skvělý tip, jak si připravit domácí bujón, který se hodí téměř do každého pokrmu.… Číst více
Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více