Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět pokrmů, které tu byly už před mnoha staletími: Humus z rozmačkané cizrny jedli staří Egypťané, popcorn indiáni
Zdroj: Profimedia

Po staletí lidé připravovali nové a zajímavé pokrmy. Proč si tedy nepochutnat na jídle, které je oblíbené po tisíce let? Některé z nejlepších receptů, které můžete dnes připravit, konzumovali již naši prapředkové a jsou stejně dobré jako tehdy.

1. Tamales

Dnešní klasické pouliční jídlo v Mexiku i jiných jihoamerických zemích není žádnou současnou novinkou. Tamales jsou stejně jako buñuelos typickým snídaňovým jídlem. Vychutnávali si ho místní obyvatelé už před více než 7 000 lety. Bochánky z kukuřičné mouky plněné masem a zeleninou jsou zabalené do kukuřičných nebo banánových listů.

Tamales byly perfektním jídlem pro vojáky a cestovatele, protože se daly snadno přenášet na větší vzdálenosti. Poprvé byly připraveny někdy kolem roku 5 000 před naším letopočtem a pochutnávali si na nich původní obyvatelé Jižní Ameriky. 

2. Humus

Kaše (nebo chcete-li dip) z rozmačkané uvařené cizrny smíchané s citronovou šťávou a olivovým olejem, ochucená solí a česnekem je oblíbená především v zemích Středního východu. Historici se domnívají, že humus vznikl ve starověké Anatolii, někdy je původ tohoto pokrmu  připisován starému Egyptu.

Původ cizrny lze totiž vysledovat do doby před více než 10 000 lety, do dnešního Turecka. Na druhou stranu existují důkazy o konzumaci tohoto pokrmy před 13 000 lety v Egyptě. Jestli byl humus připraven tam, nebo ho do Egypta dovezli obchodníci, zůstane asi navždy záhadou.

3. Guláš

Není guláš jako guláš. Ten starověký se tomu českému se šesti tak úplně nepodobal. Kishkiyya je lahodný starověký irácký guláš, kterému se přezdívá „guláš na kocovinu“. Údajně umí „vyléčit“ kocovinu po dlouhé noci plné veselí a zábavy a v Iráku či Libanonu dodnes dostanete autentickou verzi podle původního receptu. Tento guláš vznikl před více než 1 000 lety v Bagdádu. Recept se zachoval v nejstarší arabské kuchařce na světě „Annals of the Caliphs' Kitchens“.

Původní receptura obsahuje jehněčí maso (to lze nahradit například hovězím nebo vepřovým), cibuli, cizrnu, galangal (koření podobné zázvoru), zeleninu, čerstvé bylinky, hřebíček skořici a kishk (fermentovaný jogurt smíchaný s bulgurem). Chuťově je trochu podobný řeckému guláši stifado.

4. Testaroli

Pokud milujete těstoviny, určitě byste si pochutnali i na testaroli. Testaroli jsou považovány za nejstarší verzi těstovin ve starověké Itálii. Připravovali je vynalezeno Etruskové před 1200 lety a stále se s nimi na některých místech Itálie setkáme, v toskánském regionu Lunigiana. 

Z mouky a vody se vytvoří hustší těsto, které se nalije pánev (dříve to byl horký kámen) a osmaží z obou stran jako vyšší palačinka. Pak se nakrájí na kousky a namáčí do olivového oleje, nebo pesta a ochucuje česnekem a sýrem.

Podle některých kuchařek, čím déle testaroli pečete, tím více se blíží chlebu, a ne těstovinám.

5. Popcorn

Ano, čtete správně. Popcorn není pochutinou multikin posledních několika desítek let. Ve skutečnosti má za sebou extrémně dlouhou historii. Popcorn je považován za jeden z prvních způsobů konzumace kukuřice ve starověku. Kukuřice se začala pěstovat asi před 9 000 lety ve Střední a Jižní Americe.

V roce 2012 archeologové objevili prastaré kukuřičné klasy s nafouknutými jádry, jejichž stáří odhadli na přibližně 6 700 let. Pochutnávali si tedy na něm mj. už staří Aztékové a Mayové. Pravděpodobně nechali kukuřici vyschnout a pak ji pražili

Náš tip: Pokud byste si rádi připravili jednoduchý humus, máme pro vás videorecept:

Zdroje informací: 

ancient-origins.net: 12 Ancient Foods That We Still Love Today

greatitalianchefs.com: Testaroli al pesto

washingtonpost.com: All About Popcorn

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více