Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rostlinná strava je na vzestupu.
Zdroj: freepik

V posledních letech prochází svět gastronomie značnými proměnami. Nové trendy, které se objevují na této scéně, ovlivňují nejenom restaurace, hospody a bary, ale také domácí kuchyně a naše stravovací návyky. Jaké jsou tedy aktuální trendy v gastronomii?

1. Zdravé a udržitelné stravování

Jedním z nejvýraznějších trendů posledních let je zaměření se jídlo, podporující zdravý životní styl. Lidé se stále více zajímají o to, co jedí, jaké jsou nutriční hodnoty jídel a odkud pocházejí použité ingredience. Také se snaží omezovat konzumaci potravin s vysokým obsahem cukru, soli a nasycených tuků.
Součástí tohoto trendu je také snaha o snížení produkce odpadu a následného dopadu našeho stravování na životní prostředí. Příkladem mohou být jídla z lokálních surovin, nákupy ve velkoobchodech nebo specializovaných obchodech, kam si zákazníci mohou přinést vlastní obaly.

2. Rostlinné pokrmy

Dalším trendem, který je stále populárnější, je stravování bez masa. Ať už jde o vegetariánství či veganství, stále více lidí se rozhoduje omezit konzumaci masa a živočišných produktů. Tento postoj je motivován nejen etickými a zdravotními důvody, ale také snahou o snížení dopadu na životní prostředí.

Mnoho výzkumů ukázalo, že vegetariánské a veganské diety mohou být prospěšné pro zdraví, nicméně je důležité se ujistit, že strava obsahuje dostatek důležitých živin, jako jsou bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny, železo, zinek, jód a vitaminy B12 a D.

3. Experimentování s přísadami a technikami

V gastronomii se také stále více experimentuje s novými přísadami a technikami. Objevují se například jídla s fermentovanými ingrediencemi, které se vyznačují specifickou chutí a texturou. Jde o potraviny, které prošly procesem fermentace, tedy typem konzervace. Tento proces zahrnuje použití bakterií, kvasinek anebo jiných mikroorganismů na to, aby se potraviny mohly přirozeně konzervovat a zároveň se zlepšila jejich nutriční hodnota a trvanlivost. Zástupci jsou například kefír, kombucha nebo kimchi. Rovněž se stávají stále populárnějšími techniky jako sous-vide, kdy se jídlo vaří při nízké teplotě v uzavřeném sáčku, nebo molekulární gastronomie, která kombinuje kulinářské umění s vědou.

4. Regionální kuchyně

Lokální dodavatelé, místní suroviny a regionální kuchyně, to nyní „frčí“. Lidé se stále méně bojí vyzkoušet nové chutě a recepty z různých koutů světa. Velký zájem je například o asijskou, středomořskou nebo latinskoamerickou kuchyni. Navíc se vrací zájem o zapomenuté recepty, které známe od našich prababiček a babiček.

Například v České republice se liší kuchyně jižních Čech od kuchyně severočeské. Zatímco na jihu je typická kulajda nebo svíčková, na severu je obvyklá třeba bramboračka.

Stejně tak v Itálii, severní kuchyně je proslulá svými těstovinami a rizoty, zatímco jižní kuchyně je známá svou pizzou a mořskými plody. Regionální kuchyně může být také ovlivněna klimatem oblasti, náboženstvím, sousedními zeměmi a místními zvyky a tradicemi.

5. Technologie v gastronomii

Stále narůstajícím trendem je i využití technologií v gastronomii. Ať už jde o online objednávání jídla, aplikace pro sledování nutričních hodnot nebo robotické kuchyňské pomocníky, technologie se stávají nedílnou součástí našeho stravování.

Mezi nejdůležitější technologické inovace v gastronomii patří například 3D tisk pokrmů. Tato technologie umožňuje tisk jídla do různých tvarů a designů, což přináší zcela novou dimenzi prezentace jídla. Pracuje se i s moderním kuchyňským náčiním, jako jsou inteligentní hrnce a pánve, u nichž můžete ovládat teplotu a čas vaření, což pomáhá přesnějšímu vaření. Také roboti jsou stále častěji v gastronomii využíváni. Od automatických kávovarů po přístroj, který dokáže připravit celý hamburger.

Závěrem lze říci, že trendy v gastronomii odrážejí naše měnící se preference a hodnoty. Zdraví, udržitelnost, kreativita a otevřenost novým chutím a kulturám jsou hlavními směry, kterými se současná gastronomie ubírá.

Zdroje informací: 

ch.dunigroup.com - Food trends in gastronomy

everydayhealth.com - The Top 10 Healthy Food Trends to Expect in 2023

foodstarsuk.com - 2023 Foods Trends

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více