Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí cukroví může způsobit nejen radost, ale i velké problémy.
Zdroj: Toprecepty.cz

Prodej domácího cukroví je u nás „amatérům“ zakázán. Jak upozorňuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce, je nutné mít v případě, že si chcete prodejem vánočního pečiva vydělat, živnostenský list a neobejdete se ani bez správně hygienicky upraveného provozu. Jinak inspekce hrozí pokutami. Dá se však podnikat i bez obavy z nich, jen musíte být připraveni včas.

Domácí cukroví za „hubičku“

Nabídky na domácí cukroví začínají plnit sociální sítě i bazarové portály a jejich uživatelé na ně aktivně reagují. „Milujete vánoční cukroví , ale nechce se vám do přípravy? Nabízím možnost upečení vánočního cukroví mix 18 druhů,“ stojí v jednom z inzerátů s cenou 690 korun na kilogram.

Stejně jako minulá léta, tak i letos nabízím poctivé domácí cukroví (cca 14 druhů). Nečekejte nic dietního nebo odlehčeného! Většina cukroví je podle poctivých tradičních českých receptů zděděných po prababičce, které jsem postupně doplnila několika modernějšími druhy, které jsou odzkoušené, oblíbené a již několik let peču,“ stojí v dalším příspěvku. Cena je daná 1 krabice = 1,5 kg, 900 korun, záloha čítá 200 korun na kilogram.

Nekompromisní zákaz

Problém ovšem spočívá v tom, že státní inspektoři podobné inzeráty bedlivě sledují a kontrolují nejen kvalitu nabízeného zboží, ale hlavně to, zda jeho prodejce splňuje zákonem dané požadavky.

Kontroly prodeje a výroby doma vyrobeného cukroví, jak informoval iDnes.cz, Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) začala s velkou razancí a chystá se udělovat pokuty výrobcům potravin až do výše tisíců korun. Ti, kdo se proviní poprvé, mohou vyváznout pouze s napomenutím, opakované prohřešky bude inspekce trestat přísně.

Inspekce totiž vyžaduje, aby se registroval každý, kdo prodává potraviny, včetně těch, kteří prodávají vánoční cukroví na internetu. Kontroluje se nejen živnostenský list, ale také třeba, jestli má výrobce samostatnou kuchyň pro výrobu cukroví či zda zařízení splňuje hygienické normy. Inspektoři zjišťují také původ surovin a dokumentaci o trvanlivosti, složení a alergenech ve zboží.

Podle informací TV NOVA její zaměstnanci sledují internetové nabídky cukroví, včetně facebookových skupin a následně si namátkově a inkognito zboží objednávají. Posléze dochází k jeho testování, popřípadě kontrolám živnostenských oprávnění prodejců. 

Jak vše udělat správně

Lze ovšem vše udělat v rámci zákona. Musíte však počítat s tím, že letos už to nestihnete. Proces, kterým musí projít každý, kdo chce zákonně cukroví prodávat, není otázkou několika dní. Chcete-li si totiž založit živnost pro pečení a prodej cukroví, musíte nejdříve podat žádost o živnostenský list, konkrétně jde o vázanou živnost pro výrobu potravin. 

K ní přiložíte osvědčení o odborné způsobilosti, které získáte po složení příslušné zkoušky či na základě vzdělání či praxe. Poté musíte splnit hygienické a provozní podmínky, což zahrnuje zajistit vhodné prostory a dodržovat hygienické normy.

Je nutné se také zaregistrovat u veterinární správy, pokud pracujete s potravinami živočišného původu. Až splníte všechny podmínky, živnostenský úřad vám vydá povolení k provozování živnosti.

Rychlejší proces i bez živnostňáku 

Nemáte patřičný výuční list, ale jste přesvědčeni, že péct umíte na profesionální úrovni a mohli byste své zboží prodávat?

Podnikat můžete prostřednictvím odpovědného zástupce, tedy člověka, který dané odborné znalosti má a zaručí se za vás. Tímto způsobem lze vyřešit i potřebnou provozovnu. Málokterá běžná kuchyň v české domácnosti splňujte potřebné normy, ale můžete si najít třeba cukrárnu, která odpovídá hygienickým požadavkům a tento prostor si v době, kdy mají zavřeno, pronajmout. 

Mnoho podnikatelů v gastronomii takto začínalo. Je to rychlejší a snazší cesta, než vše budovat "od nuly".

Jen nezapomeňte na to, že i když budete mít odborného zástupce a připravovat cukroví ve schválené provozovně, po dokončení je nutné pečivo také skladovat za správných podmínek, a ty se u jednotlivých druhů cukroví liší. 

 

Zdroje informací:
idnes.cz - Inspektoři „jdou“ po vánočním cukroví, jeho amatérská výroba není povolena
vyzivaspol.cz - Jaké podmínky musím splnit pro prodej domácích cukrářských výrobků?
tn.nova.cz - Objednávky vánočního cukroví už startují. Mohou za to hrozit pokuty
Jake&James - Jak podnikat s pomocí odpovědného zástupce?


Náš tip: Upečte si podle našeho videoreceptu linecké. Třeba jen pár kousků, abyste si navodili vánoční náladu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více