Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalá musaka s jehněčím masem: Podle receptu šéfkuchařky Marianthi bude chutnat jako v řecké taverně
Zdroj: se souhlasem restaurace Filema, koláž Toprecepty

Snad žádné jiné jídlo kromě gyrosu není pro řeckou kuchyni tak typické jako musaka. Tato zapékaná specialita s bramborami, lilkem a masem se připravuje mnoha způsoby, pokud ale chcete, aby chutnala jako v Řecku, je třeba dodržet správný postup a mít autentický recept. A přesně takový je ten od šéfkuchařky řecké restaurace Filema.

Je musaka opravdu z Řecka?

O musace by se dalo říct, že je takovým řeckým národním jídlem, a to i přesto, že ve skutečnosti původně tak úplně řecká není a usuzuje se, že její základ je zřejmě v arabské kuchyni. Podobný pokrm s rajčatovým základem, různými druhy zeleniny, masem a bramborami se však připravuje po celém Balkánském poloostrově.

Musaka tak může mít mnoho verzí a liší se i použitými ingrediencemi. Zajímavostí, je že v původní musace dokonce nebyl lilek - surovina pro ni nejtypičtější, a ani bešamel. Ten se do ní totiž dostal až přibližně před sto lety díky Nikolaosovi Tselementesovi, který vytvořil novodobou řeckou musaku, již v této podobě zná celý svět. 

Musaka jako v řecké taverně

Tato musaka dnes nesmí chybět na jídelním lístku žádné řecké restaurace bez ohledu na to, zda leží u Středozemního moře nebo až někde na severu Evropy. Pravou řeckou musaku tak můžete ochutnat i v Praze v řecké taverně Filema, v níž kraluje šéfkuchařka Marianthi Malisiova.

Právě díky ní zde můžete poznat autentickou řeckou kuchyni a vzhledem k místní pohodové atmosféře si tu budete připadat, jako byste se ocitli třeba na některém z řeckých ostrovů. Marianthi tu totiž vaří přesně tak, jako doma v Řecku a dokonce si odsud dováží i část surovin, třeba sýr kefalograviera.

Tento tvrdý sýr vyrobený z kozího a ovčího mléka pak dodává místní musace tu správnou chuť. Zapéct však na musace můžete i jiný tvrdý kozí nebo ovčí sýr," radí pro Toprecepty Marianthi. Použít lze třeba i balkánský kaškaval.

Pravá musaka podle řecké šéfkuchařky

Originální řecká musaka se skládá z několika vrstev lilku, který je nutné nejprve nechat tzv. vypotit, aby nebyl hořký, a pak zvlášť opéct, smažených brambor a masové směsi s rajčaty dochucené červeným vínem, v níž by správně mělo být jehněčí maso, dá se ale nahradit i hovězím.

Příprava musaky je tak poměrně náročná na čas, neboť se všechny vrstvy dělají zvlášť, ta chuť však za vynaložené úsilí stojí. A jak tedy musaku podle šéfkuchařky Marianthi připravíte? 

Budete potřebovat: 400 g lilku, 400 g cukety, 400 g brambor, 160 g mletého jehněčího masa, 320 g mletého hovězího masa, 100 g cibule (nakrájené najemno), 20 g česneku, 200 ml sladkého červeného vína, 320 g rajčatové omáčky (lze použít drcená rajčata z plechovky nebo passatu), 20 g petrželky, 100 ml slunečnicového oleje, 100 ml olivového oleje, sůl, pepř, cukr, mletou skořici a muškátový oříšek. Na bešamelovou omáčku si připravte: 100 g másla, 100 g mouky, 1 l mléka, 160 g sýra kefalograviera (řecký tvrdý sýr), 3 vaječné žloutky, sůl, pepř, muškátový oříšek. 

  1. Lilek nakrájejte na kolečka a nechte vypotit, cukety a brambory také nakrájete na kolečka.
  2. Začněte s hlubokým smažením lilku, cuket a brambor ve slunečnicovém oleji až do zlatohnědé barvy. Zeleninu pak dejte na pečicí papír, abyste odstranili veškerý olej ze smažení.
  3. Poté připravte maso. Nejprve osmažte nasekanou cibuli v olivovém oleji na pomalém ohni asi 5 až 6 minut a následně přidejte mleté maso. Míchejte po celou dobu, dokud není všechno maso uvařené a rozdělené do malých kousků. Podlijte vínem a počkejte, až se veškerý alkohol vypaří. Přidejte rajčata a dál vše promíchávejte. Nakonec přidejte česnek a zbytek olivového oleje. Nechte směs na pomalém ohni vařit, dokud se všechny tekutiny nevstřebají. Posypejte petrželkou a nechte stát.
  4. Nyní následuje příprava bešamelové omáčky. Na ni ohřejte mléko, dejte si ale pozor, aby nebylo příliš horké. Pomalu rozehřejte máslo, a když se rozpustí, přidejte mouku a míchejte, dokud nebude zlatavě hnědá. Pak k jíšce vlijte čtvrtinu horkého mléka a směs dobře rozmíchejte, aby v ní nebyly hrudky. Přidejte další čtvrtinu mléka a vše dobře rozmíchejte. Stejně postupujte i se zbytkem mléka. Když máte hotový základ omáčky, okořeňte jej a odstavte. Jako poslední do omáčky přidejte sýr a úplně nakonec vaječné žloutky.
  5. Předehřejte si troubu asi na 175 °C. Mezitím promíchejte masovou směs se zhruba polovinou bešamelu. Připravte si nepřilnavý hrnec, dno zakápněte olivovým olejem a pokryjte jej osmaženými bramborami. Na ně vložte polovinu masové směsi. Dalšími vrstvami bude smažená cuketa, masová směs a nakonec osmažený lilek. Vše polijte zbytkem bešamelové omáčky a navrch přidejte strouhaný sýr kefalograviera nebo jiný tvrdý ovčí či kozí sýr. Pečte asi 25 minut.

Náš tip: Máte-li rádi řeckou kuchyni, můžete vyzkoušet i tyto řecké brambory - patatas - podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Mynomaddiction.com: Classic Greek Moussaka recipe
Wikipedia.org: Moussaka
Mygreekodyssey.com: A Taste of Greece: Moussaka

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více