Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V kuchyni občas musíme improvizovat. Když víme, jak na to, je to snadné.
Zdroj: freepik / freepik

Při vaření či pečení se někdy ocitneme v situaci, kdy postrádáme určitý nástroj nebo ingredienci, která je pro naše kulinářské snažení nezbytná. V těchto okamžicích se nám může zdát, že jsme narazili na nepřekonatelnou překážku, ale není tomu tak. Většina kuchyňského „náčiní“ se totiž dá nahradit z dostupných zdrojů.

Váleček nepotřebujete

Představte si, že chcete připravit těsto na cukroví nebo domácí pizzu, ale nemůžeme najít klasický váleček. V takovém případě můžeme sáhnout po láhvi od vína, kterou důkladně omyjeme a osušíme. Její hladký povrch a pevná struktura z ní udělají ideální nástroj pro vyválení těsta na požadovanou tloušťku.

Chlad skla navíc pomůže zabránit přilnutí těsta. Pokud potřebujeme zpracovat menší množství těsta, můžeme použít třeba i čistou PVC trubku.

V situacích, kdy máme co do činění s měkkými těsty, jako třeba to na pizzu nebo na chléb, jsou někdy nejlepším nástrojem naše ruce. Naše prsty jsou totiž schopny těsto jemně a citlivě roztáhnout do požadovaného tvaru a tloušťky.

Vážení zvládnete s hrnkem

Ne každý už ale ví, jak se zachovat, pokud se ocitne bez kuchyňské váhy a potřebuje odhadnout váhu surovin. Řešení v podobě měření lžic a hrnků není sice úplně nejpřesnější, ale můžeme počítat s tím, že klasický hrnek má objem tekutiny zhruba 240 ml a polévková lžíce pojme zhruba 15 ml mouky.

Konkrétní převody se dozvíte v tomto článku. Tyto nástroje, společně s konverzními tabulkami, které jsou snadno dostupné online nebo v kuchařkách, nám umožní odměřit potřebné množství ingrediencí.

Míchání bez metly

Někdy se stane, že chybí metla a potřebujeme něco rychle a důkladně smíchat. V takovém případě můžeme sáhnout po vidličce, šlehači na mléko, nebo si vytvořit improvizovaný šlehač.

Ten vyrobíte umístěním několika čistých kuliček do uzavíratelné nádoby, kterou pak zatřepeme, aby se obsah dobře promíchal. Využít můžete také shaker, který slouží k přípravě proteinových nápojů. A někdy postačí třeba těsto na palačinky jen dobře protřepat v zavřené zavařovačce. 

Tvarování cukroví bez formiček

Pokud byste si chtěli vykrojit cukroví nebo připravit pracny, rozhodně budete potřebovat určité pomůcky, nejběžněji formičky a vykrajovátka. I bez nich to ovšem jde. Pro tvorbu kuliček nechte těsto na pracny trochu změknout a pak z něj tvarujte kuličky.

Pomocí vidličky můžete na kuličku jemně zatlačit, čímž na těstě vytvoříte atraktivní pruhy. Další možností, jak nahradit formičky, jsou hluboké lžíce. Do nich vtlačíte těsto a poté ho vymačkáte ven. Jako alternativu k formičkám na pralinky lze použít třeba formy na led.

Vykrajovátka lze nahradit obyčejnou skleničkou nebo „bábovičkami“ na písek, máte-li děti.

Když chybí mlýnek na ořechy, můžeme je zabalit do čisté utěrky a pomocí těžkého předmětu, jako je váleček nebo konzerva, je rozdrtit na požadovanou velikost. Nebudou sice dokonale pomleté, ale když to jinak nejde, hodí se i tento tip, který není třeba zkušeným kuchařkám opakovat. 

Naklepávání řízků

Když zjistíme, že nám před naklepáváním řízků chybí palička na maso, můžeme využít těžký hrnec nebo váleček, který nám pomůže maso vyklepat do požadované tloušťky.

Poradit si dokážeme i ve chvíli, kdy chybí struhadlo. Můžeme použít běžný nůž a suroviny jemně nakrájet, což je ovšem velmi zdlouhavé a nepohodlné, nebo využijeme pilník na nehty, pochopitelně nepoužitý a čistý, pomocí něhož dosáhneme drobnější struktury

Cedník nahraďte lehce

Přijde-li chvíle, kdy potřebujeme scedit vařené těstoviny či zeleninu, ale cedník je buďto zahrabaný někde v zadní části skříně nebo je třeba právě v myčce, můžeme klasicky použít pokličku hrnce. Opatrně ji přiložíme k hrnci tak, aby vznikla malá štěrbina, a pomalu vylejeme horkou vodu, zatímco těstoviny nebo zelenina zůstanou bezpečně uvnitř hrnce. Tento „fígl“ ovšem každý i méně zkušený kuchař zná.

Náš tip: Vyrobte si pracny podle našeho videoreceptu. Určitě budete naprosto spokojeni:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více