Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční večeře je jedním z nejdůležitějších pokrmů v roce.
Zdroj: freepik / freepik

Vánoční svátky jsou často i ve znamení velké spousty jídla. Plné stoly v domácnostech se ovšem nemůžou vyrovnat nabídce, kterou si před deseti lety připravila jedna restaurace ve Velké Británii. Desetikilová porce se dokonce objevila v Guinessově knize rekordů.

Tisíce kalorií navíc

Worcesterský hostinec The Duck Inn se díky vytvoření největší vánoční večeře na světě proslavil. Tento kulinářský výtvor, obsahující úctyhodných 6 000 kalorií, byl do knihy rekordů zapsán v roce 2015, dva roky poté, kdy desetikilová večeře spatřila světlo světa.

Limit na snědení

Za cenu 35 liber (zhruba 1000 Kč) nabízela restaurace svým hostům monumentální pokrm, který se skládal z celého krocana a 25 kusů několika příloh. Mezi ně patřily pečené brambory, pastináky, kuličky z nádivky, „prasátka v dece“, tedy opečené párečky zabalené ve slanině, mrkev, růžičková kapusta, brokolice a květák. Nechyběl ani brusinkový džem. Navíc, pokud dokázal zákazník všechno jídlo zkonzumovat do 45 minut, měl ho zdarma.

Guinessovka se ozvala sama

Provozovatel hostince Ashley Gargan v roce 2014 uvedl, že iniciativa k vytvoření rekordu vzešla přímo od společnosti vydávající Guinnessovu knihu. Proces ověřování podle něj spočíval především v důkladném vážení a měření. Nápad vytvořit nadstandardní štědrovečerní večeři, navíc podávanou při splnění podmínek konzumace gratis, vznikl díky steakům.

Ty totiž britská restaurace nabízela v několika gramážích také s možností za ně nezaplatit. Podobně přistoupila i k nabídce některých burgerů.
Provozovatel hostince Ashley Gargan před lety s hrdostí říkal, že za každý pokus o snědení vánoční večeře hostinec daruje určité množství jídla místní potravinové bance. V současnosti se The Duck Inn sice zaměřuje na stejný styl kuchyně, jako v době, kdy probíhaly akce na jídlo zdarma, ale už se bez nich obejde.
Náš tip: Připravte si podle našeho videoreceptu skvělý salát na chlebíčky, o svátcích se bude hodit:

Zdroje informací: 

morningadvertiser.co.uk - Man v Food pub’s 6.000-calorie Christmas dinner in Guiness Book of Records

guinnessworldrecords.com - Largest Christmas dinner commericially available

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více