Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro cukroví: Sandokanovy oči ze tří vrstev, domácí čokoláda ve formičkách nebo falešné Ferrero Rocher přijdou k chuti i dnes
Zdroj: Toprecepty, Maja Motti

Občas vzpomínáme, které retro cukroví se se připravovalo za našeho dětství. Sandkonanovy oči, pražské koule, tatranské řezy, ledovky s polevou a domácí čokoláda. To jsou jen některé oblíbené druhy, které se objevovaly na vánočních stolech.

Retro cukroví

Rádi si vybavujete scény z dětství a mládí, jak to vypadalo o Vánocích, co nesmělo chybět na svátečním stole? Možná to byly právě některé z těch druhů cukroví, které jsme dnes vybrali. A dost možná na vánočním stole jsou stále. 

Sandokanovy oči

Vzpomínáte na televizní hit 70. let s názvem Sandokan? Magické oči hlavního představitele indického herce Kabira Bediho se "dostaly" i do cukroví.

Nepečené cukroví Sandokanovy oči byly jednu dobu velmi populární. Jde o pralinky ze ztuženého tuku a sušeného mléka. Sandokanovy oči se připravují ze tří vrstev: vespod je kakaová vrstva, uprostřed voňavé mleté oříšky a navrchu kokosová vrstva a barevné lentilky znázorňující magické oči Sandokana. Dají se ale zaměnit za rozinky nebo kandované ovoce. Ideální je si cukroví přichystat v čistém plastovém platu po vajíčkách, hodí se i plata z bonboniéry, po toffifee a podobně. 

Pražské koule

Máte chuť na falešné Ferrero Rocher? Pak můžeme sáhnout po oblíbeném retro cukroví zvaném pražské koule. Jejich popularita spočívá v jednoduchosti přípravy. Toto nepečené cukroví připravujeme ze dvou piškotů slepených krémem. Pak je namočíme do čokoládové polevy (nebo cukrové polevy) a navrch posypeme drcenými arašídy. Necháme ztuhnout. 

Tatranské řezy

Odkud pocházejí tatranské řezy, je zřejmé už podle názvu. Vynikající cukroví  z lineckého těsta potřené kyselou marmeládou má navrchu čepici z křupavé směsi bílků, cukru a mletých ořechů. Na jejich přípravu potřebujete: 400 g polohrubé mouky, 250 g másla, 180 g cukru krystal, 150 g cukru moučka, 4 bílky, 4 žloutky, 150 g mletých ořechů, 1 balíček prášku do pečiva a malinový (rybízový) džem.

Jak na to? Máslo dejte změknout. Troubu předehřejte na 180-190 °C. Změklé máslo dejte do mísy a spolu s cukrem ho vyšlehejte dokrémova. Pak postupně zašlehávejte jeden žloutek po druhém. Odměřte si mouku, přidejte prášek do pečiva a vše zapracujte do směsi. Výsledkem bude hladké těsto.

Na pomoučeném válu z něj vyválejte tenkou placku. Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem a dejte na něj těsto. Potřete ho marmeládou. V misce našlehejte bílky do sněhu, přimíchejte cukr moučku a mleté ořechy. Výslednou směs naneste na těsto a rozetřete ji. Plech dejte do trouby a pečte asi 20-25 minut dozlatova. Tím se vrstvy zpevní a půjdou krájet. Nechte dezert zchladnout, a pak ho posypte moučkovým cukrem a nakrájejte na řezy.

Ledovky s polevou

I když bychom si tento druh cukroví mohli splést se stejnojmennými tvrdými bonbony s čokoládovou uvnitř, ledovky s polevou jsou variantou lineckých koleček. Liší se ale v tom, že kousky lepíme máslovým nebo pudinkovým krémem a nakonec poléváme cukrovou nebo čokoládovou polevou. Cukroví s cukrovou polevou můžeme posypat barevným cukrovým zdobením. Na čokoládovou polevu můžeme dát mandličku nebo vlašský ořech. 

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Domácí čokoláda

Měli jste rádi domácí čokoládku ve formičkách? A chystáte ji také? Připravuje se z kakaa a ztuženého rostlinného tuku, ale vánoční svátky si bez ní často nedovedeme představit. Domácí čokoládu můžeme připravit v bílé verzi s kokosem, ale také tmavou s oříšky. Čokoládovou směs lijeme do formiček na medvědí pracny a necháváme ji vychladit. Na talíři pak máme krásné tvary, ke kterým nás často váže plno vzpomínek. 

Náš tip: Mezi oblíbené retro cukroví patřilo a patří také burizonové kuličky. Připravte si je podle tohoto videoreceptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více