Kynutý chlebíček, nebo bábovka

suslajda Kuchařka: suslajda

Moučníky , Kynuté 22 názorů

Suroviny

550 g polohrubé mouky
120 g krupicového cukru
4 žloutky
1 kostka droždí
200 ml mléka
špetka soli
špetka muškátového oříšku
kůra z 1 citronu
160 g vlahého rozpuštěného másla
70 ml Amaretta
25 g kustovnice čínské
60 g rozinek
50 g brusinek
50 g kandovaného ovoce (na druhu nezáleží dáme to máme doma)
máslo na vymazání formy
1 vejce na potření
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Den předem si namočíme do Amaretta rozinky, brusinky a kustovnici.

  2. Do misky dáme vlažné mléko, přidáme rozdrobené droždí, jednu lžičku cukru a jednu lžíci mouky. Promícháme a necháme vzejít kvásek.

  3. Mouku prosejeme do mísy, smícháme s cukrem a solí. Přidáme kandované ovoce, rozinky, brusinky, kustovnici a Amaretto, které zbylo po máčení. Dále přidáme citronovou kůru, kvásek, muškátový oříšek, vlažné rozpuštěné máslo a zaděláme těsto.

  4. Těsto necháme vykynout, znovu těsto propracujeme a necháme vykynout ještě jednou.

  5. Vymažeme formu, těsto opět propracujeme a vložíme do formy. Necháme ho ještě chvíli kynout, potřeme rozšlehaným vejcem.

  6. Dáme do trouby vyhřáté na 200°C pečeme 5 minut, troubu stahneme na 160°C a dopékáme 45-50 minut. Asi po 15 minutách pečení přikryjeme formu pečícím papírem. Dobu pečení si každý určí podle své trouby.

Poznámka

Pekla jsem z 1/2 dávky ve formě na biskupský chlebíček.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Kynutý chlebíček, nebo bábovka

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Hančí,ten je hezkounký a jistě moc chutný:-K:-p:yes:
    Ach jo,proč jen jsem na to pečení tak levá:-S:-8

    Odpovědět

  • senky senky

    Krásně žluťounký :yes::yes: bude moc dobrý;-) uložila jsem.

    Odpovědět

  • suslajda suslajda(autorka receptu)

    Hella:;-);-)

    Odpovědět

  • Hella Hella

    suslajda: Děkuji za pochopení, nějak s tou "očistou receptů" musíme začít, promiň, že jsi to odnesla první ty ;-) Jinak +7

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

  • zizala zizala

    suslajda: ;-):yes:

    Odpovědět

  • suslajda suslajda(autorka receptu)

    Hella:s tím názvem jsem ulítla a opomenula jsem do poznámky napsat, že jsem pekla z 1/2 dávky. Jinak se může péct i v bábovkové formě;-)

    Odpovědět

  • Hella Hella

    Při vší úctě k autorce i k tomuto hezkému receptu si dovoluji velmi pochybovat, že se zde jedná o biskupský chlebíček. Biskupský chlebíček je velmi specifické označení výrobku z třeného těsta pečeného v chlebíčkové formě. Pokud je zde uvedený moučník z klasického kynutého těsta na štolu upečen v chlebíčkové formě, nelze to nazvat biskupským chlebíčkem. Pokud bych to silně přehnala, pak by bylo možné předpokládat, že pokud by autorka těsto upekla v mini formičkách, nazvala by to rakvičkami? Asi nikoliv, ale nesmysl je to stejný. Už i podle váhy ingrediencí je jasné, že se jedná o štolu, neboť do chlebíčkové formy se vejde max. polovina daného množství, možná ani to ne.
    Jinak recept je to velmi dobrý, chlebíček možná taky, jen ne biskupský! Je to jen můj názor, prosím, nekamenujte mě za něj!

    Odpovědět

  • Porada Porada(neregistrovaná)

    To je v pohodě,on je dneska taky každý biskup jiný.:-);-)

    Odpovědět

  • casino casino(neregistrovaný)

    Porada:
    Máte pravdu...:yes: Blbě jsem se podíval:no::-((

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    Porada:Asi jiný druh "HŘBETU". I já mám 3 druhy. Jeden jako víko rakve- zcela hladké. Druhý jako víko rakve se žebrováním a třetí půlkulatý se žebrováním. Používám různě. Třeba bez žeber na "Maďarský řez" "Paštiku" apod.

    Odpovědět

  • Porada Porada(neregistrovaná)

    Já si myslím, že to není pečeno v srnčím hřbetu,chybí žebrování a má to skoro absolutně rovné dno.Jinak ovšem metráž nevím.:-):-p

    Odpovědět

  • Hambro Hambro

    Přesně jako casino, taky bych ráda věděla jak to s tou formou je. Jedna jistě nestačí. Taky recept ráda vyzkouším.

    Odpovědět

  • casino casino(neregistrovaný)

    Asi to vyzkouším..., možná ještě dnes..., ale mám dotaz:
    Kolik metrů je dlouhá forma na uvedené množství (mouka 550g)?:-D Odhaduju to tak na 4 formy po 30cm (mluvím o formách na "srnčí hřbet", protože v těch to bylo podle obrázku pečeno a jsou na objem menší než forma na BISKUPSKÝ chlebíček)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Majka8: http://www.kustovnicecinska.cz/
    Kupuju ji ve zdravé výživě a v obchodech, kde mají na váhu všechny možné druhy ořechů a sušeného ovoce

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: kynuty biskupsky chlebicek biskupský chlebíček kynutý kynutý chlebíček biskupský chlebíček s mákem biskupský chlebíček babovka jako biskupský chlebicek bábovka do chlebíčkové formy kynuty babovka kynutý květ biskupský chlebíček z třeného těsta recepty do chlebíčkové formy třený biskupský chlebíček biskupský chlebíček jako bábovka chlebičkova forma na štolu bábovka ve formě na biskupský chlebíček kynutý biskupský chlebíček recept biskupský chlebíček bábovka babovka do formy na biskupský chlebíček ynuta bábovka bábovka z biskupský chlebíček