Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborový knedlík jako od maminky: Důležitý je správný typ brambor, rychlé zpracování těsta zabrání jeho řídnutí
Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova

Bramborový knedlík vám může přijít jako komplikovaná příloha. Ale tenhle bramborový knedlík od maminky se připravuje podle jednoduchého receptu. Vyzkoušejte ho a potěšte strávníky.

Jak na knedlík z bramborového těsta

Bramborové knedlíky vypadají složitě, ale s pár tipy je to snadné. Důležité pro přípravu těchto knedlíků je to, že bramborové těsto řídne, proto se s ním musí pracovat rychle a nesmí se nechávat odstát. Po rychlém zpracování těsta se hned dává do osolené vařící vody.

Jaké brambory na knedlíky

Na bramborové knedlíky je důležitý vhodný varný typ brambor. Protože potřebujeme, aby těsto hezky drželo pohromadě, je třeba varný typ C, který má spoustu škrobu. Použít se dá i varný typ B. Brambory vaříme ve slupce ne zcela doměkka, aby těsto nebylo řídké. Před zpracováním těsta musí být úplně vychladlé. Jak brambory upravit? Uvařené a vychlazené brambory oloupeme a pak je nastrouháme najemno (nebo napůl nahrubo), můžeme je ale také rozmačkat. 

Co patří do těsta na bramborové knedlíky

Kromě uvedených brambor je na knedlíky třeba mouka, vejce a trochu soli. Pokud jde o mouku, můžeme zvolit hrubou mouku, krupici i dětskou krupičku, případně jejich kombinaci. 

Jak připravit bramborový knedlík od maminky

Na 2-3 porce budete potřebovat: 500 g brambor, 100 g krupice, 100 g hrubé mouky, 1 vejce a sůl.

Jak na to? Brambory uvařte ve slupce dostatečně dopředu tak, aby stihly vystydnout, ideálně den dopředu. Brambory oloupejte a rozmačkejte. Přidejte krupici, mouku, vejce a sůl dle chuti (solte méně, sůl bude i ve vodě). Promíchejte vařečkou.

Těsto zpracujte ručně a rozdělte na polovinu. Z těsta vyválejte knedlíky a hned je dejte do osolené vařící vody. Po chvilce zkontrolujte, jestli se nepřichytly ke dnu. Vaříte je zhruba 20 minut. Pak bramborové knedlíky vyndejte, nakrájejte skutečně ostrým nožem a můžete podávat. Ještě lepší budou, když je po vytáhnutí z hrnce potřete rozehřátým máslem.

Zelenina

Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Jak využít těsto na bramborový knedlík

Knedlíky můžete jíst jako přílohu, ale třeba i samotné, například s osmaženou cibulkou. Těsto samotné nemusí mít jen podobu velkých knedlíků. Můžete z něj udělat plněné knedlíky, ale také malé krokety. Těsto na bramborový knedlík tak může mít hned několik podob.

Náš tip: Přichystejte si bramborový knedlík od maminky podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více