VÍNA VINIUM – VÍNA S TRADICÍ
11. 3. 2016 Historie a zajímavosti
Letos v duchu oslav 80. výročí založení společnosti
VINIUM má své sídlo v srdci tradiční vinařské oblasti - v metropoli vinařství ve Velkých Pavlovicích. Vinná réva se zde pěstuje téměř 2000 let. Velmi dobré klimatické a půdní podmínky a unikátní vinařský um (VINI&UM) sklepmistrů dodávají odrůdovým vínů specifický a nenapodobitelný charakter. Značka VINIUM VELKÉ PAVLOVICE je nezaměnitelná "od půdy po sklenku". Každý jednotlivý aspekt výroby vína v sobě nese samu podstatu velkopavlovického regionu.
Historie firmy sahá do roku 1936, kdy dvě stovky zemědělců založily ve Velkých Pavlovicích vinařské družstvo VINOPA. Ke sdružování do družstev tehdy vedla vinohradníky a vinaře z Velkých Pavlovic a okolí především snaha posílit svoji pozici na tuzemském trhu, zvýšit kredit a v neposlední řadě také rentabilitu domácího vinařství. Vinařská družstva a společnosti tak tehdy přispěly významně k rozvoji moravského vinařství. Po éře národního podniku se v kupónové privatizaci stalo VINIUM akciovou společností. V roce 2004 dokončili akcionáři velké investice do špičkových technologií. Společnost tím získala nejmodernější zařízení pro výrobu jakostních odrůdových vín v tuzemsku. Novým vlastníkem společnosti se v roce 2007 staly České vinařské závody a.s. ze skupiny Prosperita holding a.s..
I když je Vinium jednou z nejvýznamnějších firem v České republice, staví na tradicích a na rodinném přístupu všech zaměstnanců, v čele s majitelem společnosti.
V roce 2011 společnost VINIUM a.s. dokončila rekontrukci historických sklepů, kde vznikly reprezentační prostory pro pořádání různých vinařských akcí, ochutnávek, prezentací, ale i společenských událostí. Chloubou společnosti je především historický křížový sklep, který je také nedílnou součástí historie města Velké Pavlovice. V jeho pravém rameni je uloženo 25 dubových sudů o objemu 5 000 l po obou stranách klenby.
V nabídce společnosti VINIUM je široké portfolio značek schopných uspokojit nejrozmanitější a nejnáročnější požadavky zákazníků. Cílem společnosti je udržovat vysokou kvalitu v celé široké škále produkce. Výsledkem je řada významných ocenění z národních i mezinárodních soutěží vín.
Aktuálně sklepmistři společnosti připravují k lahvování nová vína ročníku 2015, která budou uvedena na trh v polovině měsíce dubna. Budou to vína krásná, výjimečná, harmonická, všichni věří, že splní velká očekávání.
Vína budou kompletně představena také na Oslavách 80. výročí založení společnosti VINIUM – dříve vinařského družstva VINOPA. Oslavy se budou konat v sídle společnosti VINIUM 13.-14. května 2016. Kromě exkurzí a degustací pro návštěvníky zdarma můžete navštívit módní přehlídku salonu Elisha, koncert skupin Kabát revival a Legendy se vrací, posedět s cimbálovými muzikami Mládí a Hudci z Kyjova nebo zazpívat s dechovou hudbou Cyrilka z Rakvic. Je připravena také zábava pro děti.
Celý program včetně informací o předprodeji na módní přehlídku a večerní koncert najdete na www.vinium.cz.
Navštivte naši společnost a ochutnejte vynikající vína z naší produkce.
PR článek
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Víte, jaké zvyky naši předci dodržovali během velikonočních svátků? Tyto pokrmy se tradičně připravovaly
Po neděli Pučálné (pučálka je smažený naklíčený hrách), Pražné (pražmo je pražené naklíčené obilí), Kýchavné (kdo kýchne 3x, bude celý rok zdráv),… Číst více
15 receptů na slané záviny: Vyměňte jablečný štrúdl za nevšední slanou variantu
Slaným závinům přicházíme na chuť stejně jako těm sladkým - pomalu, ale jistě. Vybrali jsme pro vás 15 receptů na ty nejzajímavější verze slaného… Číst více
Prostřeno v tomto týdnu: Těšte se na slaný závin, svíčkovou i lívance se žahourem. Poradíme, jak na něj!
Sledujete pořad o vaření Prostřeno? Připravili… Číst více
Slaný závin jako z Prostřeno: Jak ho pečeme u nás v redakci a co dáváme do náplně, aby byla šťavnatá?
V dnešním díle Pořadu prostřeno bude soutěžící… Číst více
Záviny z taženého těsta bývaly a jsou chloubou mnohých babiček a maminek. S našimi radami je zvládnete i vy
Z taženého těsta tvoříme záviny sladké i slané, protože má neutrální chuť. Jeho příprava je zcela opačná, než u křehkého těsta. Křehké těsto pracuje… Číst více
Jak tvarovat jidáše. Video poradí s tradičním velikonočním moučníkem
Vytvarovat jidáše podle našeho videa pro vás a vaše případné pomocníky bude příjemnou zábavou. Základem je chutné kynuté těsto podle spolehlivého… Číst více
Jak zkrášlit parapety na Velikonoce? Využijte skořápky vajíček, bylinky i hrníček na kávu!
O Velikonocích by pěkná jarní výzdoba neměla… Číst více
Jak na velikonoční osení? Místo květináče je dejte do skořápky od vajíček. Tady je návod, jak na to!
Těžko najdete typičtější velikonoční dekoraci,… Číst více
Přichází první postní neděle. Víte, jak připravit pučálku a liščí preclíky?
Co je pučálka Název „pučálná“ pochází od pokrmu pučálka, která se připravovala z napučených (naklíčených) semen hrachu. Když nebyl po ruce hrách,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více