Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Americký salát ambrosia sice není žádná dietka, ale je plný ovoce a roli dezertu zastane dokonale
Zdroj: Wikimedia Commons, By Marshall Astor from Olympia, WA, United States - Coconut Ambrosia Salad - Portable Potluck Project 1960's Edition, CC BY-SA 2.0

Salát nemusí být vždy jen slaný, báječné jsou i ty sladké, ovocné. V zimě je ovšem čerstvého ovoce málo nebo je drahé, jednoduše je ale nahradíte tím kompotovaným. Vitaminy sice takovým salátem nedoplníte, zato si ale pochutnáte. S tímhle salátem, který je spíš dezertem, určitě!

Salát jako dezert

Americký salát ambrosia není salátem v pravém smyslu, je to spíš takový vydatný pohár trochu připomínající další vyhlášený americký dezert trifle. Od triflu však ambrosii odlišuje to, že se ingredience na sebe nevrství, všechny  se pěkně smíchají dohromady, až vznikne sladká, šťavnatá a nádherně krémová směs.  

Specialita amerického jihu

Ambrosia je jedním z populárních amerických dezertů, na který většina Američanů i přes pro někoho možná podivný mix ingredience nedá dopustit. Připravuje se jako sváteční pokrm na Vánoce, Velikonoce, Den Díkuvzdání, ale i na různé oslavy.

Pojmenován je podle jídla řeckých a římských bohů. Ačkoli se někteří se domnívají, že vznikl ve Vermontu nebo jinde v Nové Anglii, většinou je salát považován za specialitu amerického jihu – recept na něj se poprvé objevil na konci 19. století v jedné kuchařské knize ze Severní Karolíny.

Jeho autorka tehdy doporučovala použít čerstvý strouhaný kokos oslazený trochou cukru a smíchat jej s pomerančovou dužinou. V pozdějších verzích se pomeranč vyměnil za ananas, případně recepty spojovaly oba druhy ovoce, v jisté časopise z Philadelphie však doporučovali, že je vhodnější použít jen jeden druh.

Ambrosia jen z pomerančů

Dodnes existují ovšem puristé, kteří tvrdí, že klasická ambrosie se skládá jen z pomerančů a strouhaného nebo ještě lépe na kousky nalámaného čerstvého kokosu a cukru podle chuti. A zásadně ji připravují podle receptů, které se v rodinách předávají po generace.

Tvrdí totiž, že půvab ambrosie tkví v její jednoduchosti. V minulosti byla dokonce vnímána jako luxusní pokrm z těžko dostupných surovin. Vzhledem k tomu, jak se postupně exotické ovoce stávalo dostupnějším a dostupnějším, zvyšovala se i popularita ambrosie

Salát s bonbony

V průběhu 20. století ovšem začala být ambrosie obohacována o další suroviny, k pomerančům a kokosu přibyl nejen ananas, ale i broskve, banány, hroznové víno, hustá smetana či jogurt, nasekané pekanové ořechymarshmallowstřešně maraschino na ozdobu. Právě tato sladká verze je nyní nejpopulárnější.

I tak se ale kolem jejího složení dodnes vedou spory týkající se například toho, zda použít ovoce čerstvé či z kompotu, nebo zda suroviny smíchat se šlehačkou, kysanou smetanou, smetanovým sýrem, jogurtem, pudinkem nebo dokonce s majonézou. Řeší se i, zda kokos předem opražit a nebo, jaký druh bonbonů marshmallows se do salátu hodí nejvíc. 

Ambrosia má mnoha verzí

Dalo by se zkrátka říct, že snad každá rodina v Americe má na ambrosii svůj recept. To, jak si salát poskládáte, tak vlastně záleží jen na vás a na tom, co máte v lednici či ve spíži. Můžete si jej vylepšit mangem, hruškami, existují dokonce i verze s dresinkem z modrého sýra nebo ochucené kardamomem či bazalkou. A pokud se rádi držíte receptů, můžete si ambrosii udělat třeba podle toho následujícího. Jak na to?

Budete potřebovat: 300 g mandarinek z kompotu nebo čerstvých pomerančů rozdělených na dílky a oloupaných, 230 g kompotovaného ananasu, okapaného, 180 g strouhaného kokosu, 150 g miniaturních bonbonů marshmallows, 220 g smetany ke šlehání, cukr podle chuti, třešně maraschino na ozdobu.

  1. Mandarinky nebo pomeranče, ananas, kokos a marshmallows dejte do velké mísy. Přidejte ušlehanou smetanu a pomocí gumové stěrky směs jemně promíchejte, dokud se všechny ingredience rovnoměrně nerozdělí.
  2. Přikryjte a uložte do chladničky odležet. Ambrosii lze skladovat v chladničce až 3 dny. Před podáváním ji dozdobte třešněmi maraschino, případně lze použít banány, jahody, hroznové víno nebo ovocný koktejl z konzervy.
Náš tip: Máte-li rádi ovocné saláty, můžete vyzkoušet třeba ten s vaječným koňakem podle našeho video receptu. 
Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Ambrosia (fruit salad)
Browneyedbaker.com: Grandma’s Ambrosia Salad
Seriouseats.com: How Ambrosia Became a Southern Christmas Tradition
Spectrumlocalnews.com: Ambrosia salad may have originated in Missouri


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více