Buchty po ránu: Ovocné taštičky podle Josefa Maršálka jsou báječně křehké, krásně voní anýzem a úplně se rozplývají na jazyku
3. 3. 2024 Vaření
Stýská se vám po létě? Tak si ho aspoň trochu přivolejte prostřednictvím taštiček s lesním ovocem z pořadu Buchty po ránu. Jsou z úžasného křehkého těsta, které se přímo rozplývá na jazyku, a ovocná náplň jim pak dodává na svěžesti a šťavnatosti.
Ovocné dezerty připomenou léto
Do léta je sice daleko, Josef Maršálek s Terezou Bebarovou se však do něj aspoň na chvíli přenesli. Hlavní hvězdou nejnovějšího dílu pořadu Buchty po ránu totiž bylo lesní ovoce. Z něj se dá připravit spousta vynikajících dezertů, a to i klidně uprostřed zimy.
Maliny, jahody nebo borůvky dnes běžně seženete v supermarketu, i když zrovna není jejich sezóna, a nebo klidně můžete použít i ovoce mražené. Třeba do taštiček s ovocnou náplní se takové hodí přímo báječně.
Mohlo by vás zajímat
Taštičky z křehkého těsta
Pokud milujete taštičky z McDonalda, určitě vám zachutnají i tyto. Takové ovocné taštičky se obvykle dělají z těsta listového, Josef Maršálek však do své verze zvolil domácí křehké těsto. I když je poměrně jednoduché, je důležité při jeho přípravě dodržet pár zásad, aby se dílo podařilo. Jen tak pak bude krásně křehoučké.
Chcete-li si dobrý výsledek pojistit, můžete na ně použít speciální hladkou mouku na křehké těsto. Ta je výjimečná tím, že podle Josefa Maršálka jde o „jinak umleté zrno, jinak zpracované. Tato mouka pak pomáhá tomu, aby bylo těsto křehoučké, rozsýpavé a křupavé“.
Taštičky s lesním ovoce podle Josefa Maršálka
Taštičky Josefa Maršálka jsou plněné pudinkovou náplní právě z lesního ovoce, nepoužívá ale klasický pudink ale kukuřičný škrob. K ovoci navíc přidává cukr a citronovou šťávu, které vylepší a podpoří chuť ovoce, pokud by bylo příliš mdlé.
„Těsto navíc není sladké vůbec, je v něm jen trochu soli, takže jde spíš o neutrální slané těsto, potřebujete tedy do něj chuťově výraznou náplň,“ zdůrazňuje Josef Maršálek. A jak tedy taštičky s lesními plody uděláte?
Na těsto budete potřebovat: 280 g hladké mouky, 160 g másla, 160 g zakysané smetany a 2 g soli. Na náplň si připravte: 350 g lesního ovoce, 60 g cukru krupice, 35 g kukuřičného škrobu, 40 g másla, 140 g vody, 35 g citronové šťávy. Dále: vejce na potřební taštiček a anýz na posypání.
- Odvažte si mouku a přidejte do ní vychlazené máslo. Vše promíchejte a prsty vypracujte sypkou drobenku. Pak do směsi rychle vmíchejte kysanou smetanu a vypracujte hladké těsto. Zabalte je do fólie a nechte minimálně 20 minut odpočinout v chladu.
- Mezitím si udělejte náplň. Všechny suroviny dejte do hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu. Hlídejte, aby se vám ve směsi neudělaly hrudky. Vařte nejméně minutu až dvě. Náplň přendejte do misky, zakryjte hned na povrchu fólií, aby se nevytvořil škraloup, a dejte vychladit. Náplň si můžete připravit i den dopředu.
- Vál nebo pracovní plochu lehce posypejte moukou, těsto trochu stlačte rukama, obalte v mouce a vyválejte na obdélník o velikosti 30x40 cm. Obdélník pak rádýlkem nakrájejte na 12 čtverců.
- Vejce rozšlehejte a potřete jím polovinu okrajů jednotlivých čtverců, aby se pak k sobě okraje přilepily a náplň během pečení nevytekla ven. Na jednotlivé čtverečky pak lžíci nebo cukrářským sáčkem naneste náplň. Pak těsto překlopte přes náplň a vytvarujte taštičky. Okraje pevně spojte. Můžete je i zmáčknout vidličkou. Celé taštičky opět potřete vejcem a lehce posypejte anýzem. Každou taštičku nadvakrát propíchněte vidličkou, aby mohla během pečení unikat pára.
- Taštičky vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 15-20 minut dozlatova. Hotové taštičky nakonec posypejte moučkovým cukrem.
Rady Josefa Maršálak ke křehkému těstu:
- Nejdůležitější je do něj použít studené máslo. V opačném případě by se těsto mohlo tzv. spařit. Těsto by pak bylo mastné, lepilo by se a při pečení by se mohlo zdeformovat.
- Na křehká těsta je obecně potřeba mít všechny ingredience studené.
- Máslo je třeba nejprve s moukou promíchat na drobenku, v níž nesmí být velké kusy másla.
- Pokud se do těsta přidávají další tekutiny (např. v tomto případě kysaná smetana), nechte je až na konec. Poté se rychle a rázně smíchají s drobenkou z másla a mouky.
- Hotové těsto je třeba nechat odpočinout v chladu, aby se lepek trošičku odreagoval. S vychlazeným těstem se také lépe pracuje, lépe se válí, nelepí se nedeformuje. Stačí dvacet minut.
- Aby taštičky dobře držely, nezapomeňte okraje potřít rozšlehaným vajíčkem. To zabrání tomu, aby náplň vytekla ven.
Na přípravu ovocných taštiček v pořadu Buchty po ránu se můžete podívat v naší fotogalerii.
Fotogalerie - Buchty po ránu: Ovocné taštičky podle Josefa Maršálka jsou báječně křehké a navíc krásně voní anýzem
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Druhá série odstartovala 4. února. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Náš tip: Pokud nemáte ovoce, můžete upéct i šátečky s povidly nebo mákem podle našeho video receptu.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka. Druhá řada odstartovala 4. února 2024, hned v prvním díle byl představen recept na lahodné linecké řezy.
První díl třetí řady měl premiéru 2. 2. 2025 a Josef Maršálek v něm ukázal, jak připravit luxusní trhanec.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více