Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Stýská se vám po létě? Tak si ho aspoň trochu přivolejte prostřednictvím taštiček s lesním ovocem z pořadu Buchty po ránu. Jsou z úžasného křehkého těsta, které se přímo rozplývá na jazyku, a ovocná náplň jim pak dodává na svěžesti a šťavnatosti.  

Ovocné dezerty připomenou léto

Do léta je sice daleko, Josef Maršálek s Terezou Bebarovou se však do něj aspoň na chvíli přenesli. Hlavní hvězdou nejnovějšího dílu pořadu Buchty po ránu totiž bylo lesní ovoce. Z něj se dá připravit spousta vynikajících dezertů, a to i klidně uprostřed zimy.

Maliny, jahody nebo borůvky dnes běžně seženete v supermarketu, i když zrovna není jejich sezóna, a nebo klidně můžete použít i ovoce mražené. Třeba do taštiček s ovocnou náplní se takové hodí přímo báječně.

Taštičky z křehkého těsta

Pokud milujete taštičky z McDonalda, určitě vám zachutnají i tyto. Takové ovocné taštičky se obvykle dělají z těsta listového, Josef Maršálek však do své verze zvolil domácí křehké těsto. I když je poměrně jednoduché, je důležité při jeho přípravě dodržet pár zásad, aby se dílo podařilo. Jen tak pak bude krásně křehoučké

Chcete-li si dobrý výsledek pojistit, můžete na ně použít speciální hladkou mouku na křehké těsto. Ta je výjimečná tím, že podle Josefa Maršálka jde o „jinak umleté zrno, jinak zpracované. Tato mouka pak pomáhá tomu, aby bylo těsto křehoučké, rozsýpavé a křupavé“.

Taštičky s lesním ovoce podle Josefa Maršálka

Taštičky Josefa Maršálka jsou plněné pudinkovou náplní právě z lesního ovoce, nepoužívá ale klasický pudink ale kukuřičný škrob. K ovoci navíc přidává cukr a citronovou šťávu, které vylepší a podpoří chuť ovoce, pokud by bylo příliš mdlé.

„Těsto navíc není sladké vůbec, je v něm jen trochu soli, takže jde spíš o neutrální slané těsto, potřebujete tedy do něj chuťově výraznou náplň,“ zdůrazňuje Josef Maršálek. A jak tedy taštičky s lesními plody uděláte?

Na těsto budete potřebovat: 280 g hladké mouky, 160 g másla, 160 g zakysané smetany a 2 g soli. Na náplň si připravte: 350 g lesního ovoce, 60 g cukru krupice, 35 g kukuřičného škrobu, 40 g másla, 140 g vody, 35 g citronové šťávy. Dále: vejce na potřební taštiček a anýz na posypání. 

  1. Odvažte si mouku a přidejte do ní vychlazené máslo. Vše promíchejte a prsty vypracujte sypkou drobenku. Pak do směsi rychle vmíchejte kysanou smetanu a vypracujte hladké těsto. Zabalte je do fólie a nechte minimálně 20 minut odpočinout v chladu. 
  2. Mezitím si udělejte náplň. Všechny suroviny dejte do hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu. Hlídejte, aby se vám ve směsi neudělaly hrudky. Vařte nejméně minutu až dvě. Náplň přendejte do misky, zakryjte hned na povrchu fólií, aby se nevytvořil škraloup, a dejte vychladit. Náplň si můžete připravit i den dopředu. 
  3. Vál nebo pracovní plochu lehce posypejte moukou, těsto trochu stlačte rukama, obalte v mouce a vyválejte na obdélník o velikosti 30x40 cm. Obdélník pak rádýlkem nakrájejte na 12 čtverců. 
  4. Vejce rozšlehejte a potřete jím polovinu okrajů jednotlivých čtverců, aby se pak k sobě okraje přilepily a náplň během pečení nevytekla ven. Na jednotlivé čtverečky pak lžíci nebo cukrářským sáčkem naneste náplň. Pak těsto překlopte přes náplň a vytvarujte taštičky. Okraje pevně spojte. Můžete je i zmáčknout vidličkou. Celé taštičky opět potřete vejcem a lehce posypejte anýzem. Každou taštičku nadvakrát propíchněte vidličkou, aby mohla během pečení unikat pára. 
  5. Taštičky vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 15-20 minut dozlatova. Hotové taštičky nakonec posypejte moučkovým cukrem. 

Rady Josefa Maršálak ke křehkému těstu: 

  • Nejdůležitější je do něj použít studené máslo. V opačném případě by se těsto mohlo tzv. spařit. Těsto by pak bylo mastné, lepilo by se a při pečení by se mohlo zdeformovat. 
  • Na křehká těsta je obecně potřeba mít všechny ingredience studené
  • Máslo je třeba nejprve s moukou promíchat na drobenku, v níž nesmí být velké kusy másla. 
  • Pokud se do těsta přidávají další tekutiny (např. v tomto případě kysaná smetana), nechte je až na konec. Poté se rychle a rázně smíchají s drobenkou z másla a mouky. 
  • Hotové těsto je třeba nechat odpočinout v chladu, aby se lepek trošičku odreagoval. S vychlazeným těstem se také lépe pracuje, lépe se válí, nelepí se nedeformuje. Stačí dvacet minut. 
  • Aby taštičky dobře držely, nezapomeňte okraje potřít rozšlehaným vajíčkem. To zabrání tomu, aby náplň vytekla ven. 

Na přípravu ovocných taštiček v pořadu Buchty po ránu se můžete podívat v naší fotogalerii

Fotogalerie - Buchty po ránu: Ovocné taštičky podle Josefa Maršálka jsou báječně křehké a navíc krásně voní anýzem

Ukázat 13 fotografií

Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Druhá série odstartovala 4. února. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Náš tip: Pokud nemáte ovoce, můžete upéct i šátečky s povidly nebo mákem podle našeho video receptu

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více