Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vojta vyhrál Peče celá země - očekávání naplněno. Dalo by se říct, že se jednalo o jasnou záležitost, ale rozhodně tomu tak nebylo. Není určitě pochyb o tom, že má mladý student medicíny talentu na rozdávání a jeho současné schopnosti daleko převyšují mnohé profesionály ve středním věku. Zařadí se ovšem vůbec mezi ně?

Nejdůležitější rozhodnutí

Jedenadvacetiletý student 1. ročníku lékařské fakulty Univerzity Karlovy má nyní před sebou patrně nejsložitější rozhodnutí ve svém mladém životě. Má se „vykašlat“ na medicínu a vydat se na cestu „následovníka Josefa Maršálka“ nebo má své ruce věnovat místo cukrařině lékařství?

Otázka by to byla složitá pro každého, o to víc pro tak mladého, stále 21 letého muže, jakkoliv může působit vyzrálým a rozumně uvažujícím dojmem. Nyní do racionálního rozhodování vstupují emoce, které dokáží člověku pořádně zamotat hlavu. Začne to oslovováním firem, které vyrábějí suroviny určené pro pečení, určitě se ozve i výrobce kuchyňských robotů a mnozí další...

Následujícím krokem může být nabídka z cukrárny, restaurace, hotelu. Každý bude chtít mít jméno nového vítěze Peče celá země spojené se svým produktem. Zkuste tomu odolat. Penězům se těžko říká ne a popularita je také velmi přitažlivou komoditou.

Cukrařina nabízí víc

Na druhé straně ovšem stojí přesvědčení, které musel Vojtěch mít, když se rozhodl, že se stane lékařem. Medicína přeci není školou, kam se hlásíte, abyste se průběhem studia nějak protrpěl a potom hledal uplatnění v jiném sektoru. Zde studium skutečně znamená studium a práce na něj navázaná je zodpovědná, potřebná a záslužná.

Nabízí také uznání, třeba i světové, na druhou stranu má i stinnou stránku, a tou jsou peníze, které stojí vždy „až na prvním místě“. Úspěch je tedy zjednodušenou optikou jasně dán na straně cukrařiny. Vojta by se díky svým dovednostem měl automaticky stát superhvězdou typu zmiňovaného Josefa Maršálka. Tak ovšem svět profesionální gastronomie nefunguje. Jen si vzpomeňte například na MasterChef Česko.

Kdo z vítězů, kromě Kristíny Nemčkové, pracuje ve skvělé restauraci? Nikdo. Sama sous chef kodaňského Gerania dokonce říká, že jí v začátku titul z televizní soutěže byl spíž na obtíž, protože profesionálové vítěze různých show neakceptují, dokud neukáží, co umí a že chtějí pracovat.

Kam s ním?

Je však pravda, že v případě Peče celá země a cukrařiny je situace trochu odlišná. Zde vedou sociální sítě, kuchařky a televize. Například Petra Burianová po vítězství v premiérové řadě pekařské soutěže dostala nabídku na moderování pořadu Pečení na neděli pro Českou televizi a je stále na očích. Když k tomu přičtete dvě krásné kuchařky, které napsala, jí titul „Mistr pekař“ rozhodně k většímu povědomí u veřejnosti pomohl.

Dá se ovšem předpokládat, že by Vojta „dostal“ podobný pořad? Když totiž připočtete ještě Buchty po ránu, Herbář a Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli, je pečení na veřejnoprávní televizi dost. Varianta tu je, když se televize rozhodne cílit na mladšího diváka. Jak dokázalo Vojtovo vítězství a účast šestnáctiletého Tondy ve finálové dvanáctce, poptávka by zřejmě v mladší věkové kategorii byla.

Nepřerostl však během působení v Peče celá země mladý talent tento pracovní mezikrok? Ukáže čas, který společně s Vojtěchovým rozhodnutím nejprve rozlouskne tu primární otázku, tedy zda bude lékařem či cukrářem.

Byla by škoda přijít o tak nadaného pekaře, na druhou stranu, pokud budou jeho ruce stejně šikovné i na operačním sále, ať raději zachraňují lidské životy.

Na Vojtovu cestu soutěží se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Vojtěch Vrtiška - vítěz Peče celá země

Ukázat 42 fotografií

Náš tip: Pokud dostanete chuť si také něco upéct, vyzkoušejte koláč podle našeho videoreceptu:

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více