Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Espresso orange: Dokonalý a úžasně osvěžující drink s kombinací netradičních ingrediencí báječně osvěží a povzbudí
Zdroj: Pexels, Timur Weber

Jaro je v plném proudu, teplých dnů přibývá a my se pomalu ladíme na letní pohodu. A k ní samozřejmě patří nějaký svěží drink. Třeba espresso orange je úžasným spojením pomerančového džusu a nahořklé kávy, které vás dokonale osvěží i „nakopne“.

Espresso nejen s tonikem

Patřil k vašim oblíbeným letním kávovým nápojům espresso tonic? Neobvyklá kombinace kávy a nahořklé limonády byla hitem posledních několika let a v nabídce ji dodnes má snad každá trendy kavárna. Pokud už vás espresso s tonikem nudí, co zkusit jeho alternativu espresso orange, v níž nahořklou perlivou limonádu nahrazuje sladko-kyselý pomerančový džus?

Když se spojí káva s pomerančem

Espresso orange nebo také orange espresso se připravuje právě ze dvou zdánlivě nesourodých ingrediencí – kávy a pomerančového džusu, nejlépe freshe (tedy čerstvě vymačkané šťávy z pomerančů). Ačkoli se to nezdá, pomeranč a káva k sobě výborně pasují a kyselá pomerančová šťáva krásně vyvažuje hořkost espressa. Díky tomu nápoj zachutná i těm, pro něž je espresso s tonikem příliš hořké. Nápoj navíc vypadá poměrně efektně ve sklenici, v níž krásně kontrastuje spodní oranžová vrstva s vrchní tmavou kávovou

Nápoj s italským původem

Kávový drink se v nabídce objevil již také před nějakou dobou, jeho obliba se ale stále zvyšuje a nápoj postupně dobývá sociální sítě. Jeho moderní podoba – tedy džus s kávou – podávaná na ledu jako koktejl vznikla v Americe. Nápoj však zřejmě vychází z podobného italského, v tomto případě teplého, nápoje – tedy espressa ochuceného strouhanou pomerančovou či citronovou kůrou, případně pár kapkami citrusové šťávy.

Tomuto drinku se říká espresso Romano, navzdory tomu, že u něj žádná spojitost s Římem není prokázána. S Itálií ale souvislosti má a nabídnou vám jej i v italských kavárnách, kde ale pomeranč častěji nahrazuje citron. Nápoji se pak říká i caffé al limone nebo caffé canarino.  

Nápoj v horké verzi

Jste-li příznivcem malých káviček, můžete vyzkoušet právě tento nápoj z espressa navíc obohacený o strouhanou čokoládu. Příprava je snadná – na sklenici nebo na šálek jen položíte plátek pomeranče a překapete přes něj z kávovaru espresso. Na hotovou kávu pak už jen nastrouháte trochu hořké čokolády

Espresso orange na ledu

Pokud byste raději vyzkoušeli letní svěžejší nápoj, v němž hraje pomerančový džus zásadnější roli, můžete si jej připravit podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 16 g zrnkové kávy (nejlépe středně nebo tmavě pražené), 180 ml pomerančové šťávy, led.

  1. Namelte kávu najemno a připravte si v kávovaru dvojitou dávku espressa (cca 60 ml). Pokud nemáte kávovar na espresso, můžete nápoj vyzkoušet i s kávou překapávanou, jen už pak v něm není chuť kávy tak intenzivní. 
  2. Do sklenice dejte led a přilijte 180 ml vychlazeného pomerančového džusu. Pak na džus opatrně nalijte espresso, aby se vrstvy co nejméně smíchaly. Nápoj případně ozdobte plátkem pomeranče. 

Náš tip: Máte-li rádi klasickou ledovou kávu, můžete si ji udělat podle našeho videoreceptu

Zdroje informací: 
Gospecialtycoffee.com: Orange Espresso – Everything You Need To Know

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více