Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak využít sedmikrásky v kuchyni? Květy jsou skvělé nejen do medu a sirupu, mladé listy se hodí do salátů, pomazánek i polévek
Zdroj: Foto: Toprecepty, ukocouradoma

Sedmikrásky jsou všude kolem nás, ale tak trochu pozapomínáme, jak nám mohou prospět. Zjistěte, jak využít sedmikrásky v kuchyni, co z nich připravit. Hodí se listy i květy, protože jsou jedlé.

Jak jíst sedmikrásky

Sedmikrásky rostou snad všude na trávnících. Příliš je nevnímáme, přitom kdysi se hodně využívaly i v lidovém léčitelství. Sedmikrásky patří mezi první symboly jara a právě v tuto dobu mohou i krásně zkrášlit naše jídlo na talíři. Tato rostlinka má jedlé nejen květy, které zdobí, jedlé jsou i listy. 

Právě teď na jaře je nejlepší vyrazit na jejich sběr. Podobně jako ostatní volně rostoucí rostlinky i sedmikrásky bychom měli sbírat v čistém prostředí. Mimo rušné silnice, kraje polí a místa, kam chodí kočky a psi.

Co se dá udělat z květů sedmikrásek

Jednoduché kvítky sedmikrásek sbíráme, když jsou plně otevřené. Mají jemnou chuť, a proto i široké využití. Ozdobíme s nimi sladké i slané pokrmy, jako jsou například ovocné nebo zeleninové saláty, zmrzliny a další dezerty, hodí se na chlebíčky i jednohubky.

Květy sedmikrásky můžeme ale dát do zásobníčků na led, zalít je vodou a připravit tak krásné ledové kostky, které ozdobí nápoje. Čerstvé či sušené květy můžeme využít  do čajových směsí, vaří se z nich i tradiční sedmikráskový sirup. Variantou je také sedmikráskový med třeba s limetkami. 

Co se dá udělat z listů sedmikrásek

Také listy sedmikrásky mají široké využití. Ideální je trhat mladé listy, které nemají ostrou a hořkou chuť jako ty starší. Nejčastěji se přidávají do různých salátů. Můžeme je třeba přidat k polníčku a s klíčky vytvořit jarní salát plný cenných látek. 

Kromě toho je můžeme využít všude tam, kde se uplatní rukola. Hodí se do pomazánek, k těstovinám, ale také například do polévky.  

Náš tip: Na jaře si třeba můžete připravit podle tohoto videoreceptu i špenátovou (kopřivovou, z medvědího česneku) polévku a dokrášlit ji květy sedmikrásky:

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více