Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
26. 4. 2024 Vaření
Udělat vynikající houskový knedlík není žádná hračka. Pokud jste si na něj dosud netroufli nebo se vám zatím nepodařil k dokonalosti, je nejvyšší čas zkusit jej podle receptu mistra „knedlíkáře“, šéfkuchaře a zakladatele knedlíkové firmy Petra Kosinera.
Houskové knedlíky - základ české kuchyně
Houskové knedlíky jsou typickou českou přílohou. Milujeme s omáčkami všech barev a chutí, vynikající jsou s gulášem, s vepřovými výpečky i klidně samotné, jen osmažené s vejci. Ačkoli knedlíků je v české kuchyni zastoupena celá řada, ty houskové jsou takový základ, který by měla zvládnout každá hospodyňka, která to s českou kuchyní myslí vážně. Právě houskové knedlíky ale vzbuzují největší obavy. Ty tradiční jsou totiž navíc kynuté, a právě už jen tento fakt dokáže mnohé odradit.
Mohlo by vás zajímat
Nejdůležitější je dobré pečivo
Jednou z předností houskových knedlíků je to, že na ně nepotřebujete žádné speciální ingredience. Nejdůležitější je u nich pečivo, tedy housky nebo rohlíky, které by mělo být kvalitní. Nejlepší jsou na ně asi den staré housky nebo rohlíky. Pak už si připravte jen mouku (nejlépe hrubou), vodu nebo mléko, vejce, droždí a sůl. Při přípravě těsta už pak jen stačí si ohlídat pár věcí, o nichž jsme psali v našem předchozím článku.
Jak na knedlíky Petra Kosinera
Knedlíky se nejčastěji vaří ve vodě, pokud ale máte strach, že by se vám rozvařily, můžete si je udělat na páře na pařáčku nebo v utěrce. Právě tento způsob přípravy doporučuje i knedlíkový mistr Petr Kosiner, autor Velké knedlíkové kuchařky, který nám poskytl svůj léty prověřený recept na ty nejlepší houskové kynuté knedlíky. S ním už jejich přípravu určitě zvládnete. A jak tedy na ně?
Budete potřebovat: 550 g hrubé mouky, 270 ml mléka, 15 g čerstvého droždí, 1 vejce, 1 až 2 rohlíky, 1 lžičku soli do těsta (přibližně 6 g), 1 lžičku soli do vody a uvaření knedlíků.
- Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Do mísy prosejte mouku, uprostřed udělejte důlek a nadrobte do něj droždí. Vše zalijte třetinou až polovinou teplého mléka a nechte krátce vzejít. Mezitím nakrájejte pečivo na kostičky.
- Zbylé mléko osolte a promíchejte s vajíčkem. Nalijte do mísy a dobře propracujte. Na začátku se těsto dost lepí na vařečku. To se spraví během hnětení. Těsto je třeba hníst přibližně 10 minut tak, že budete vařečkou opisovat v míse pomyslné svislé kružnice – ve spodní části se pohybujte po dnu mísy směrem k sobě a podebírejte přitom těsto, po horním oblouku se nad mísou zase vracejte zpět. Po každém takovém pohybu pootočte nepatrně celou mísou, takže nikdy nebudete podebírat těsto ve stejném místě. Práci usnadní kuchyňský robot s hákem, v něm stačí těsto hníst jen 3 až 4 minuty.
- Do hladce uhněteného těsta pak zapracujte kostičky pečiva. Dobře promíchejte, aby se v něm rovnoměrně rozmístily. Těsto vyklopte na pracovní plochu a ještě ho lehce prohněťte. Pokud se vám začne lepit k rukám nebo na plochu, trochu ho podsypte moukou. Utvořte z něj co nejhladší kouli, rozdělte na stejné poloviny a z každé zformujte váleček široký asi 6 cm. Knedlíky položte na prkénko, přikryjte utěrkou a nechte v teple 20 až 25 minut kynout.
- Do velkého hrnce dejte 2 cm vody na výšku, vložte do něj pařák na knedlíky, přikryjte poklicí a přiveďte k varu. Jakmile voda začne vařit, opatrně pařák vyložte složenou utěrkou a na ni umístěte obě knedlíkové šišky s dostatečným rozestupem, aby se při vaření a nabobtnávání neslepily. Jestli chcete, můžete je preventivně na povrchu potřít olejem. Zakryjte poklicí a vařte poměrně silným varem (kvůli dostatku páry) 25 minut. Průběžně kontrolujte, zda se voda nevyvařila.
- Pak odstavte hrnec z plotýnky. Počkejte, až ustane var, opatrně podeberte každý knedlík velkou lžící a přesuňte ho na prkénko. Ještě horké knedlíky na několika místech propíchněte vidličkou, aby se nesrazily. Krájejte velmi ostrým nožem, tupý nůž by knedlík potrhal zničil. Navíc by na řezu vypadal jako sražený. Hodí se také strunové kráječe nebo staré dobré krájené nití. V každé ruce držte jeden její konec a zajeďte nití pod knedlík. Překřižte konce, omotejte smyčku kolem knedlíku a dotáhněte.
Náš tip: Na to, jak udělat a vytvarovat houskové knedlíky se můžete podívat v našem video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Připravte si osvěžující letní sangrii! Jednoduše a podle originálního španělského receptu
Hotovou sangrii koupíte ve většině supermarketů.… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Domácí vánoční punč uvaříte snadno z běžně dostupných surovin. Výborná je i nealkoholická varianta
Tento nápoj, který pochází původně z Indie, má dlouhou historii. Psal o ní nedávno náš Magazín. Punče nemusí být jen alkoholické, i dětem a… Číst více
Jak zavařit smaženici z hub? Milovníkům hub přijde vhod návod, díky kterému budou mít houby po celý rok jako čerstvé
Smaženice je oblíbená pochoutka z hub, původní recept je ale určen k okamžitému zpracování. Přitom podušením hub se solí a kmínem, poté následným… Číst více
Desatero rad na téma houby: Víte, jak dlouho dary lesa dusit a chutně zpracovat i na zimu?
Plný košík hub je snem každého houbaře. Po příchodu z lesa se musíme o své úlovky co nejdříve postarat, myšleno tím ten stejný den, protože snadno… Číst více
Punč se původně skládal z pěti základních surovin. Horký nápoj nás příjemně zahřeje a svátečně naladí
Pod názvem punč si představíme nápoj, který lahodně chutná, příjemně nás prohřeje a působí dobrou náladu. Obvykle obsahuje kolem 30 % alkoholu.… Číst více
Den sangrie
Sangria je sladký, aromatický míchaný alkoholický nápoj tvořený základem z červeného vína, do kterého se přidává soda, pomerančová šťáva nebo šumivé… Číst více
Jaký je rozdíl mezi svařákem, punčem a grogem: Jak se tyto nápoje od sebe liší
Všechny horké nápoje s alkoholem mají společnou vlastnost - zahřejí tělo i duši, pokud se používají s mírou. Proto jsou oblíbenou součástí zimního… Číst více
Orientální salát tabouleh voní petrželkou a mátou. Víte, co ještě se do něj dává?
Patří k tradičním salátům celé blízkovýchodní… Číst více
Nejlepší houbová smaženice? Zkuste pár vychytávek a vytvoříte z ní hotovou delikatesu
Přišli jste z lesa s košíkem plným hub a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více