Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vafle z arašídové másla jsou jedním z virálních receptů kolujících po sociálních sítích. Zajímavé je, že se do těsta nepřidává vůbec žádná mouka, ale jen právě arašídové máslo a vajíčka. A protože nás zajímalo, zda se opravdu takové těsto může povést, pustili jsme se do jejich přípravy. 

Jen arašídy a vejce

Pokud patříte k milovníkům arašídů a hlavně arašídového másla, určitě se vám tento recept bude líbit. Peanut waffles se staly jedním z internetových hitů poslední doby a videa s jejich přípravou zahltila Instagram, Tik Toku i You tube.  Vyzkoušet je totiž láká spoustu lidí. A možná to není nijak překvapivé.

Tyto vafle jsou totiž tak trochu kouzelné. Připravují se jen ze dvou ingrediencíarašídového másla a vajec. Není v nich tak žádná mouka, což jistě ocení ti, kteří nesmějí nebo nechtějí jíst lepek. Navíc jde o ideální recept pro low carb neboli nízkosacharidovou dietu, díky níž nedávno shodil přebytečná kila i zpěvák Michal David.  

Na snídani i svačinu

Arašídové vafle jsou vynikající snídaňovou pochoutkou, hodí se ale i na svačinu nebo jako rychlá večeře. Připravíte je doslova vmžiku, jak jsme si sami ověřili. Stačí jen rozklepnout vajíčka do misky, přidat arašídové máslo a vše prošlehat do hladké směsi.

Tu už pak jen stačí nalít do vaflovače a počkat, až se vafle propečou a opečou
V původním receptu se používá arašídové máslo jemné, klidně ale můžete vafle udělat i z toho křupavého, tzv. crunchy.

Téměř bez cukru

Důležité je hlavně zvolit máslo kvalitní, bez přidaných cukrů nebo tuků, jen tak dosáhnete dokonalé konzistence vafllí. Máslo dodá vaflím nejen specifickou chuť, ale i tuk. Vzhledem k tomu, že se do nich nepřidává žádný cukr, nejsou vůbec sladké.

Pokud by vám ale sladká chuť chyběla, můžete do těsta přidat i sladidlo. Úplně ale stačí vafle polít na konci nějakým sirupem nebo dozdobit třeba karamelovou omáčkou či rozehřátou čokoládou

Mohou být i mandlové

Na receptu je úžasné, že se dá různě upravovat. My jsem zvolili základ, ale vaflím by určitě prospělo, kdybychom do nich přidali i nějaké koření, nejlépe skořici. Ti, kteří mají alergii na arašídy, ostatně ani nemusejí používat arašídové máslo, ale mohou je nahradti jakýmkoliv jiným ořechovým máslem. Delikátní jsou vafle třeba s tím mandlovým

Vláčné, křupavé a bez mouky

A jaké jsou naše zkušenosti? Při pečení vaflí nás překvapilo, jak krásně „vyběhly“ do výšky a byly hezky nadýchané, i když se do receptu nedává ani prášek do pečiva či droždí a vejce se nijak nevyšlehávají. I přes absenci mouky však tyto vafle chutnají jako normální, jsou krásně vláčné a na povrchu křupavé.

Ocenili jsme i to, že se vafle nepřilepily k vaflovači a šly krásně vyjmout ven. My jsme vafle přelili javorovým sirupem, klidně je ale můžete nahradit jakýmkoliv jiným, případně je jen posypat moučkovým cukrem. A jak tedy na ně? 

Budete potřebovat: 2 vejce a 2 lžíce arašídového másla nebo případně podle potřeby (záleží na velikosti vajec). 

  1. Nejprve si dostatečně předehřejte vaflovač. Do mísy dejte arašídové máslo a vejce Vše prošlehejte metličkami, dokud nevznikne hladká směs. Vaflovač lehce vymažte olejem či máslem a vaflovou směs nalijte na rozpálený vaflovač. Zavřete a počkejte asi 2-4 minuty, dokud vafle nezíská zlatohnědou barvu a není mírně křupavá.
  2. Hotové vafle vyjměte a podávejte ozdobené třeba banány, pekanovými ořechy, jahodami, borůvkami, čokoládovými chipsy nebo kokosovými lupínky. 

Na přípravu jednoduchých arašídových vaflí se můžete podívat v naší fotogalerii: 

Fotogalerie - Vyzkoušeli jsme „instagramové“ arašídové vafle: Recept jen ze dvou ingrediencí funguje a vafle jsou vynikající

Ukázat 9 fotografií

Náš tip: Klasické vafle můžete vyzkoušet podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku