Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Náš život s celiakií: Bezlepkové tvarohové knedlíky s jahodami pro Áňu zachutnaly celé rodině
Zdroj: Hana Malénková / koláž Toprecepty

Sezona jahod je v plném proudu, což pro mě každý rok znamená jediné – musím udělat ovocné knedlíky. Letos jsem se poprvé pustila do bezlepkové varianty, aby byla spokojená i naše dcera Anička, které přede dvěma lety diagnostikovali celiakii. Byla to výzva, ale nakonec se knedlíky povedly. A podle tohoto receptu je můžete vyzkoušet i vy.

Ovocné knedlíky u nás k létu patří

Ovocné knedlíky je jídlo, které je pro mě takovým synonymem léta. V červnu je dělám jahodové, pak udělám jejich meruňkovou verzi a když se nám podaří nasbírat borůvky, tak i borůvkovou.

Tohle všechno se nám předloni trochu zkomplikovalo, když naší dceři Aničce diagnostikovali celiakii. Najednou musím přemýšlet nad každým jídlem, co vařím nebo peču, aby to bylo bezlepkové. A týká se to pochopitelně i knedlíků.

Ovocné knedlíky totiž moje holky, starší Anička i mladší Dorka, naprosto zbožňují a kupodivu jim ani nevadí si je dát se strouhaným tvarohem, nebo jen přelité tvarohem. To třeba já je v dětství jedla jen posypané osmaženou strouhankou. Ale tu Áňa stejně nemůže, tak jsem ráda, že jí s tvarohem chutnají. 

Bezlepkové raději tvarohové

Knedlíky jsem vždycky dělávala kynuté, ale na ty jsem si v bezlepkové verzi zatím netroufla, a tak jsem se rozhodla, poté, co jsem letos koupila u nás na náměstí košíček s jahodami, že udělám ty jednodušší z tvarohové těsta.

Zkoušela jsem je už loni, ale to jsem použila směs Jizerka a knedlíky se úplně nepovedly. Tak jsem si řekla, že letos vsadím jen na rýžovou mouku a budu doufat, že místo golfových míčků  opravdu vytvořím knedlíky. 

Vybrala jsem mouku polohrubou a navíc jsem ji nakombinovala s rýžovou krupicí. Tvaroh jsem pak koupila v kostce a vyzkoušela jsem variantu na pečení. Těsto jsem pak na knedlíky udělala poměrně jednoduché. K tvarohu jsem přidala už jen žloutek, špetku soli a nakonec mouku a krupici

Jednoduché těsto z rýžové mouky

Těsto se dělalo poměrně snadno. Ze začátku to vypadalo, že bude hezky kompaktní, ale to jen do té doby, než jsem do něj začala balit jahody. Naštěstí šlo ale těsto kolem jahod vytvarovat, takže jsem nakonec „uválela“ pěkné rovnoměrně knedlíčky. Ty už pak stačilo jen uvařit v horké vodě a na talíři dozdobit.

Po uvaření doporučuju knedlíky propíchnout nebo naříznout, aby z nich vyšla pára. A určitě je jezte co nejdřív, teplé jsou totiž úplně nejlepší a byly i pěkně nadýchané a vláčné. Já tam sice hodně cítila rýžovou mouku, ale Aničce chutnaly a dokonce i její mladší sestře Dorce, která občas brblá, že ty bezlepkové věci jíst nechce.

Rýžová mouka se mi navíc ke knedlíkům hodila víc než kukuřičná, kterou by šlo také použít. Knedlíčky jsou s ní aspoň krásně světlé a je i možná chuťově neutrálnější než ta z kukuřice

Bezlepkové

Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…

Jak na bezlepkové ovocné knedlíky?

S knedlíky jsme nakonec byli spokojeni a určitě jsem je nedělala naposledy, když už vím, že recept funguje. Ještě zvažuji, že bych příště udělala z těsta jen kuličky a podávala je s jahodovou omáčkou. A jak tedy tvarohové knedlíky s jahodami připravíte? 

Budete potřebovat: 1 balení tvarohu  v kostce (250 g), špetku soli, 1 žloutek, 100 g rýžové polohrubé mouky, 50 g jemné rýžové krupičky a jahody dle potřeby (já na toto množství použila 10 větších).

  1. Tvaroh dejte do mísy a utřete se solí a žloutkem. Pak přisypávejte postupně mouku a krupičky, promíchejte a vypracujte těsto, které drží a nerozpadá se. Případně můžete použít o trochu víc krupičky.
  2. Jahody omyjte, očistěte. Těsto rozdělte na deset stejně velkých dílů, z každého vytvarujte placičku a zabalte do ní jahodu. 
  3. Mezitím přiveďte ve velkém hrnci k varu lehce osolenou vodu. Opatrně do ní vkládejte knedlíky a vařte nejprve dokud nevyplavou, pak ještě vařte dál. Celková doba vaření by měla být cca 10-12 minut. 
  4. Hotové knedlíky podávejte ozdobené tvarohem nebo kysanou smetanou. Posypejte je moučkovým cukrem a přelijte máslem. Pro oživení je můžete ještě servírovat s čerstvými jahodami. Moučkový cukr zkuste ještě ochutit vanilkovým nebo do něj přidat rovnou semínka vanilkového lusku. 

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.

Náš tip: Pokud máte jahod hodně, můžete si z nich udělat i tento vynikající džem podle našeho video receptu.

Recepty k tomuto článku