Jahodové tiramisu: Úžasný nepečený dezert s jemným krémem voní jahodami, kterým dá tu správnou chuť speciální ingredience
12. 6. 2024 Vaření
Milujete tiramisu? Vyměňte kávu za lahodné a šťavnaté jahody a připravte si ovocnou variantu. Jahodové tiramisu mile překvapí delikátní kombinací jahod a mascarpone.
Italské tiramisu v ovocné podobě
Také milujete oblíbený italský dezert zvaný tiramisu? Pověstnou nepečenou dobrotu, jejímž základem jsou piškoty, mascarpone a káva? Lahodný, i když tučnější dezert si nenechá uniknout spousta mlsalů.
Jahodová sezóna ale svádí k obměně. Kávové tiramisu můžeme proměnit za jahodové. Kávu nahradíme slaďounkými jahodami a ovocnou omáčkou.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší jahodové tiramisu
Nejlepší jahodové tiramisu připravíme s mascarpone. Mascarpone je sýr, který úplně nevypadá jako sýr. České verze tiramisu ale mohou být, podobně jako je tomu u kávové klasiky, se zakysanou smetanou nebo případně s tvarohem.
Další důležitou ingrediencí jsou cukrářské piškoty. Podobně vypadají klasické italské piškoty zvané Savoiardi a za jejich původem bychom se museli vydat do italského regionu Piemont, kde je kolem roku 1348 pekl dvorní kuchař krále Amedea VI. pro Savojský dvůr. Přesný recept těchto piškotů je tajný a složení tak pouze odhadujeme. Vždy je v nich vejce, cukr, mouka a citrón. Můžeme si je koupit (cena bez akce zhruba 75 Kč/400 g), ale také si cukrářské piškoty můžeme upéct doma.
Pokud bychom chtěli postupovat podle italské verze, rozmačkali bychom jahody s cukrem a vodou a zakápli třešňovým likérem zvaným maraschino. Ten stojí necelých 300 Kč za 0,7 l, je možné ale využít jakýkoliv jiný, který budeme mít k dispozici.
Chcete do těla dostat hodně vitamínu C, ale zakusovat kyselý citron se vám příčí? Sladké a lehké jahody jsou tedy jasná volba! Množství céčka obsažené v typicky letních plodech je srovnatelné právě s…

Jahodové tiramisu
Na přípravu ovocné vrstvy si přichystejte: 500 g jahod, 1 citrón, 60 g moučkového cukru, 1 vrchovatou lžíci kukuřičného škrobu a 50 ml likéru (podle chuti). Na krém: 250 ml smetany ke šlehání, 500 g mascarpone, 500 g jahodového jogurtu, 350 g jahod, 60 g moučkového cukru a špetku soli. Dále: dlouhé cukrářské piškoty a jahody (na ozdobu).
Jak na to? Jahody omyjte, očistěte a dejte je do misky. Přidejte cukr, likér, nastrouhanou citrónovou kůru a citrónovou šťávu. Pomocí tyčového mixéru rozmixujte. Ovocnou hmotu vložte do hrnce a přiveďte k varu.
Když hmota vře, přidejte vrchovatou lžíci kukuřičného škrobu. Za stálého míchání vařte cca 3 minuty. Hustou hmotu odstavte a nechte vychladnout. Smetanu na šlehání vyšlehejte do podoby tuhé šlehačky. V druhé misce utřete mascarpone, jogurt, špetku soli a cukr. Hmoty spojte. Jahody nakrájejte na malé kousky a lehce vmíchejte do mascarpone krému.
Připravte formu, kterou můžete vyložit potravinovou fólií. Na dno vyskládejte piškoty, navrstvěte polovinu mascarpone krému a polovinu jahodové hmoty. Znovu naskládejte piškoty, mascarpone krém a jahodovou hmotu. Povrch ozdobte jahodami a odložte do lednice důkladně vychladit. Ideální na pochutnání je druhý den.
Trochu jinou verzi jahodového tiramisu si můžete připravit i do skleničky.
Náš tip: Z jahod si také můžete podle následujícího videoreceptu připravit lahodný jahodový dezert s mascarpone do skleničky:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma guláš. Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby váš guláš byl perfektní
Původní guláš se podobá spíše naší verzi gulášové polévky. Nicméně dobrý "hospodský" guláš si můžeme lehce připravit i doma, když víme, jak na to. … Číst více
Dort pro prezidenta T. G. Masaryka: S vůní mandlí a čokolády podle receptu slavné Marie Janků-Sandtnerové chutná božsky
Prezidentské volby se blíží, tak co si třeba při… Číst více
Hubnutí podle Petry z MasterChefa: Zkušená koučka radí nic si nezakazovat a nestresovat se. A přidává recept na skvělé zelňáky
Soutěž MasterChef Česko 2022 je sice za námi, ale… Číst více
Jak dusit maso nebo zeleninu: Správný postup dušení masa zaručí jeho náležité změknutí a plnou chuť omáčky
Co je dušení Dusit můžeme např. rýži nebo jinou obilovinu, zeleninu, ovoce, houby. Nejčastěji dusíme maso, protože tím dosáhneme intenzivnější vůně,… Číst více
Jak připravit maso na česneku? Přinášíme univerzální návod pro všechny druhy masa
Základem je výběr správného masa. Kdo má raději dietnější drůbeží maso, může použít vykostěné stehno, které hezky vypadá, když se sváže do balíčku. V… Číst více
Prezident Edvard Beneš miloval obyčejná jídla. Třeba kávu s mlékem, nebo tyhle jednoduché sladké nudle s tvarohem
Přemýšleli jste někdy, co se tak jí na Pražském… Číst více
Řízky, zelňačka, věnečky i prázdné stoly: Takhle vypadaly rauty ve volebních štábech Petra Pavla a Andreje Babiše
Česká republika má nového prezidenta a stal se… Číst více
Příběh Petry z MasterChefa: Během soutěže přibrala 10 kg. Bylo to emočním hladem, říká teď, když znova začíná hubnout
Soutěž MasterChef Česko sice skončila, ale… Číst více
Irish stew aneb Guláš šmrncnutý Irskem: Voní česnekem, pivem a slaninou a s čerstvým chlebem chutná božsky
Jaro si dává načas, proto nám ještě mnohdy… Číst více
Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
Vaření a dušení masa má svá pravidla. V prvním případě získáme silné vývary, které se uplatní nejčastěji se zeleninou a omáčkami, ve druhém případě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více