Kuře na zelí: Šťavnatý pokrm z jednoho pekáčku dokonale propojí všechny chutě, je jednoduchý a rychlý
26. 9. 2024 Vaření
Dostali jste chuť na maso se zelím a máte doma kuře? I tato varianta je chutná. Upečte si kuře na zelí v jednom pekáčku. Výborné jídlo je snadné na přípravu a dobrou obměnou kachny nebo vepřového masa. Chutná teplé i studené s chlebem.
Jak upéct kuře se zelím
Zelí je velmi dobrá ingredience, po které saháme spíše v chladnějším období. A teď je pro něj správná příležitost. Se zelím nemusíme péct jen kachnu, výborné je také kuře. A na ochucení toho příliš nepotřebujeme. Na základní variantu, kdy kuře upečeme jako kachnu, stačí tedy pouze sůl a pepř.
Když se rozhodneme upéct kachnu se zelím, obvykle připravujeme obě suroviny zvlášť. Pro zjednodušení můžeme využít jednoho pekáčku a obě ingredience přichystat v něm. Pro změnu můžeme trochu více ochutit maso kořením na kuře.
Mohlo by vás zajímat
Jaké koření na kuře
Kuře nutně nevyžaduje žádné chuťové experimenty, směsí na kuře může být třeba mletá paprika, kmín a sůl. Výborně ovšem ladí také zázvor, kurkuma, sušený česnek, trošička muškátového oříšku a z bylinek pak třeba oregano, tymián a rozmarýn.
Zelí figuruje v ohromné spoustě tradičních staročeských receptů, neboť této plodině se u nás vždy velmi dařilo. Můžeme být jen rádi, neboť zelí je plné vitamínů. Obzvlášť zdravé je potom zelí kysané,…

Jak připravit kuře na zelí
Na šest porcí si připravte: 1 větší kuře, 1 kyselé bílé zelí, máslo, sůl, mletý pepř, cukr, 6 stroužků česneku a koření na kuře.
Jak na to? Kuře nakrájejte na šest částí, osolte ho a posypte kořením na kuře. Připravené kuře dejte na chvíli odležet do lednice
Do pekáče dejte na dno tři kousky odkrojeného másla. Ze zelí vylijte šťávu, odstraňte bobkový list a nové koření (pokud tam je) a vložte ho na máslo. Na zelí prolisujte česnek, přidejte jednu lžíci cukru, trochu soli a pepř. Kousky kuřete narovnejte na ochucené zelí, položte na ně čtyři plátky másla a podlijte asi dvěma hrnky vody. Pečte půl hodiny a zelí nakonec dochuťte dle vlastní chuti.
Pak nechte kuře dopéct další půl hodinu na mírném ohni doměkka. Zelí přitom nasákne chutí kuřat. Podávejte buď teplé s bramborovou kaší nebo zastudena s chlebem. Obě varianty jsou výborné.
Náš tip: Upečte si kuře jako kachnu podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více