Lucie Borhyová má doma vždy navařeno: Nejraději připravuje moravského vrabce se špenátem, na pečené kuře používá fígl
31. 10. 2024 Rozhovory a reportáže
Lucie Borhyová patří mezi největší stálice televizní obrazovky a zároveň i mezi její nejpopulárnější tváře. Kdo by ovšem do této půvabné ženy řekl, že každý den doma vaří, dokonce si připravuje krabičky, díky nimž si stále dokáže udržovat perfektní postavu? Toprecepty.cz s Lucií hovořily nejen o tom, jaký druh kuchyně má nejraději, ale zjistily i pár tipů, které moderátorce v kuchyni pomáhají.
Láska k vaření
Stále usměvavou moderátorku Toprecepty.cz potkaly na natáčení nového kulinářského pořadu TV NOVA Ledničko, vyprávěj! Lucie zde společně s Janem Punčochářem připravovala králíka na olivách a bylo vidět, že se v kuchyni skutečně umí „otáčet“. Pro populárního šéf kuchaře byla vítaným parťákem. „Myslím, že jsem lásku k vaření získala po mamince. Moje prababička zase byla profesionální kuchařka, takže to asi máme v rodině generačně dané,“ vysvětlila Borhyová pro Toprecepty.cz.
„Já vařím ráda a často, skoro denně, protože si myslím, že je důležité mít teplé obědy i teplé večeře,“ sdělila. „Děti mají sice obědy ve škole, ale syn Lucas občas nestíhá, takže když přijde domů, tak má hlad. Proto se vždycky snažím mít doma navařeno, aby se to dalo alespoň ohřát,“ dodala s tím, že se snaží o rozmanitou a pestrou stravu.
Mohlo by vás zajímat
Nejoblíbenější jídlo
Jídlem, které se objevuje na jídelníčku velmi často, je moravský vrabec se špenátem a bramborovým knedlíkem. „Tohle jídlo máme z naší kuchyně nejraději a pokaždé si ho všichni nejvíc vychutnají. Je ale jasné, že se česká kuchyně nedá jíst denně, takže si klasiku necháváme hlavně na víkend a přes týden se snažíme jíst zdravá jídla,“ vysvětlila Lucie, jak to u nich doma chodí.
Borhyová ocení i rychlou přípravu, protože času nemá díky své práci nazbyt. „Takže volím třeba nějaké minutky. Ale preferuji zmiňovanou zdravější stravu, hodně ryby, často používám mleté maso. Snažím se vyhledávat něco nového. Jednou si dáme kuře, pak vepřové, prostě mix všeho. Nespecializujeme se na stále stejné suroviny,“ popsala moderátorka webu Toprecepty.cz.
Kuře na mnoho způsobů
Kromě oblíbeného vrabce je na jídelním stole u Lucie doma často vidět i pečené kuře, které by klidně naservírovala i návštěvě. „Pěkně s bramborovou kaší a kyselou okurkou. Také nikdy nikoho neurazíte řízkem usmaženém na másle, to je bomba,“ říká s úsměvem maminka dvou dětí.
Na přípravu drůbeže má Lucie ověřené triky. „Kuře připravuji na másle. Já si vůbec myslím, že základ je dělat věci hodně na másle, protože je dobré,“ směje se. „Na kuře musíte také dávat hodně koření, hodně ho solit, protože na talíři už to nedoženete,“ varuje moderátorka s tím, že kromě soli a pepře ráda používá koření na pečené kuře, které seženete v každém obchodě s potravinami. „Důležité je také ho pořádně propéct a dobře ho podlévat. Já osobně měním způsoby přípravy, někdy ho udělám na cibuli, použít se dá i pivo,“ popisuje jedna z nejvýraznějších tváří TV NOVA.
Noční vaření
Ačkoliv to na Lucii vůbec není vidět, je tím typem, který se do ledničky klidně „podívá“ i v pozdějších hodinách. „My jíme pozdě večer, protože chodím z práce před devátou hodinou. Tam nemám čas se navečeřet, tak to doháním až doma,“ říká moderátorka. Tím, že je takto zvyklá už dlouhá léta, nemá to podle jejích slov vliv na její postavu.
„Je to o tom, jaké má člověk návyky. Já jsem zvyklá jíst večer, ale vždy jde o něco zdravějšího, takže nějaký salát, masíčko, ryba s bramborem, rýže se zeleninou. Jsou to lehčí jídla, ale vždycky teplá,“ vysvětluje Lucie pro Toprecepty.cz.
Přes den má o jídlo postaráno, protože patří mezi ty, kteří se stravují krabičkovou metodou. Překvapivě si je ovšem neobjednává u žádné společnosti. „Chystám si je sama. Připravuji je odpoledne nebo mi pomůže můj skvělý partner, který někdy také uvaří,“ pochvaluje si Borhyová.
Nahlédnout do pracovního zákulisí i soukromí Lucie Borhyové můžete v naší fotogalerii:
Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu pečené kuře s výbornou nádivkou:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Silvestrovské tipy
Oslava příchodu nového roku není pouze o bilancování, co se nám za uplynulý rok nepovedlo a na co jsme naopak hrdí, ale je to hlavně o oslavě,… Číst více
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Moderátorský panel
Návody tipy Nová sekce, kde budou tipy a návody při vařešní pečení. Můžete do tabulky i doplňovat, jen prosím využijte jinou barvou a pište pod… Číst více
Pivo je lék a Češi ho mají nejlepší na světě. Jak se "tekuté zlato" vlastně vaří?
Belgičané si s ním umí vyhrát, Angličané ho pijí… Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více