Staré hrušky můžete využít nejen do koláče. Udělejte z nich lahodný med, pikantní čatní, výborné smoothie nebo omáčku k masu
17. 2. 2025 Vaření
Starší hrušky rozhodně nemusí skončit v koši. Zjistěte, jak dopotřebovat hrušky. Máme pro vás nápady, co s nimi udělat. Stačí jen trochu fantazie a mohou se proměnit v chutné a zdravé pochoutky.
Co se starými hruškami
Hrušky patří mezi oblíbené druhy ovoce, které se často objevují na našich stolech. Jsou nejen chutné, ale také bohaté na vlákninu, vitaminy a antioxidanty. Přezrálé hrušky bývají měkké, někdy dokonce až kašovité, což může vést k tomu, že je raději vyhodíme. To je ale škoda, protože i takové hrušky lze skvěle využít v kuchyni.
Ať už máte doma jen pár měkkých plodů nebo celou mísu přezrálých hrušek, existuje mnoho způsobů, jak je proměnit v chutné pokrmy. Nemusíte se omezovat jen na klasické pečení, hrušky se dají využít i do slaných pokrmů, nápojů či různých konzervovaných pochoutek. Přinášíme vám několik tipů, jak starší hrušky smysluplně využít a nenechat je zbytečně zkazit.
Mohlo by vás zajímat
1. Smoothie a šťávy z hrušky
Měkké hrušky jsou ideální do smoothie. Rozmixujte je s jogurtem, mlékem nebo rostlinným nápojem a přidejte trochu skořice nebo medu. Lze je také odšťavnit a smíchat s jablečným nebo citrusovým džusem.
Náš tip: Připravte si třeba hruškové smoothie s koriandrem.
2. Domácí pyré z hrušky
Hruškové pyré lze využít jako základ pro dezerty, přidat do kaší nebo použít jako náhradu cukru při pečení. Stačí je podusit s trochou vody a rozmixovat.
Náš tip: Hruškové pyré se dá využít i k slanému jídlu, třeba ke kuřeti.
3. Hrušky v moučnících
Starší hrušky jsou skvělým doplňkem do buchet, koláčů nebo muffinů. Nakrájejte je na kousky a přidejte do těsta. Hrušky dodají přirozenou sladkost a vláčnost. Můžeme je použít všude tam, co jablka.
Náš tip: Upečte si koláč s mangem, hruškami a drobenkou.
4. Omáčky k masu a součást slaných jídel
Díky své sladké chuti se hrušky hodí i k masu. Lze je podusit s cibulí, česnekem a kořením a vytvořit chutnou omáčku k pečenému masu nebo sýrům.
Náš tip: Přichystejte si kuře zapečené s hruškou a gorgonzolou.
5. Hrušky v kaších a jogurtech
Měkké hrušky můžete také nakrájet do ovesné kaše nebo přidat do jogurtu. Rozmačkejte je vidličkou nebo lehce poduste, pokud jsou příliš měkké.
Náš tip: Připravte si ovesnou kaši s hruškou.
Ať jste malí, nebo velcí, každý den byste si měli dopřát jednu porci ovoce. Můžete si jen tak nakrájet jablíčko nebo hrušku, přidat banán do ovesné kaše nebo do jogurtu, dietářům zase vyhovuje…
6. Hrušková povidla, marmelády a čatní
Hrušky lze snadno zpracovat na domácí marmeládu nebo pikantní čatní, které se hodí k sýrům i masům. Stačí je povařit s cukrem, skořicí a citronem nebo kombinovat s jiným ovocem.
Na jednu dávku hruškových povidel budete potřebovat: 1 lžičku skořice, 2 lžíce octu, 2 kg očistěných hrušek, 3 hřebíčky a 300 g cukru krupice.
Jak na to? Hrušky zbavte jádřinců a pokrájejte je na menší kousky. Pokud je slupka příliš tuhá, je nutné hrušky i oloupat. Nakrájené hrušky dejte do pekáčku, zakápněte octem, promíchejte je a pekáč vložte do trouby předehřáté na 200-220 °C. Pečte přibližně 30 minut. Během pečení nemíchejte.
Po půl hodině na hrušky nasypte polovinu cukru a znovu pečte. Po 20 minutách přisypte zbytek cukru a pečte dalších 20 minut. Po upečení přidejte mletou skořici a roztlučený hřebíček. Vše promíchejte a rozmixujte ponorným mixérem do požadované konzistence.
Pokud budou rozmixované hrušky příliš vodnaté, můžete je ještě na chvíli dát do trouby. Horká povidla naplňte do čistých sklenic, hrdlo utřete, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
7. Hruškový med
Netradiční způsob zpracování hrušek je ideální hlavně pro sladké máslovky. Med je velmi sladkou ingrediencí a ani tato varianta není jiná. Proto ho přidáváme po troškách, třeba do čaje, ale také k dochucení ovesné kaše či jogurtů.
Náš tip: Připravte si podle následujícího video receptu pečenou hrušku:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Průvodce přidáváním receptu
Recepty nekopírujte z jiných webů bez souhlasu autora: pokud se nějakým receptem inspirujete, napište jeho zdroj stručně do Poznámky, kde jste… Číst více
Moderátorský panel
Návody tipy Nová sekce, kde budou tipy a návody při vařešní pečení. Můžete do tabulky i doplňovat, jen prosím využijte jinou barvou a pište pod… Číst více
Administrátorský panel
Statistiky štítkování a kategorizace Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více