Chicharrones aneb Chipsy z vepřových kůží: Mexická variace na naše škvarky nadchne nejen milovníky masa
17. 2. 2025 Vaření
Pokud si potrpíte na nějaké večerní slané chroupání, skvělou alternativou brambůrků, tyčinek nebo oříšků jsou chicharrones. Tyto smažené vepřové kůžičky jsou úžasně křupavé a voňavé a snadno si je připravíte doma.
Smažené vepřové kůže z celého světa
Chicharrones jsou, jak by mohlo být patrné již z jejich názvu, španělskou specialitou. I když vypadají jako naše škvarky, tradiční česká či moravská zabijačková dobrota, tuto pochutinu mají v oblibě na Pyrenejském poloostrově nebo v Mexiku. Zajímavostí je, že se s ní můžete setkat i na Filipínách, v Thajsku, kde ji říkají khaep mu, nebo i v Dánsku – tam ji prodávají pod názvem flæske svær.
Mohlo by vás zajímat
Španělská specialita
Jak již bylo řečeno, jde o vepřové kůže, které se smaží v tuku tak dlouho, dokud se trochu nenafouknou a nejsou křehké a křupavé. Chicharrones se dají připravovat i z jiných druhů masa (třeba hovězího, skopového či kuřecího), ale obvykle bývají vepřové. Setkat se ještě můžete s názvem chicharrón, jímž se označuje pokrm z vepřového bůčku nebo kůží.
Ve Španělsku a některých latinskoamerických zemích se chicharrón připravuje s větším podílem masa, třeba právě z bůčku nebo z vepřových žebírek – jde tak spíše o normální jídlo. Naopak v Mexiku a v USA jsou chicharrones vždy z vepřových kůží a mají podobu nafouknutých, extra křupavých chipsů.
Vařené, sušené a smažené
Postup přípravy u chipsové verze je jiný a o trochu složitější než u našich škvarků. Kůže se totiž nejprve vaří, aby se vyvařil přebytečný tuk a kůže se srazila. Pak se nakrájí na tenké proužky, které se zchladí, aby se dal tuk odstranit. Poté se kousky ještě suší v troubě a teprve nakonec se smaží v rozpáleném oleji dokřupava.
Následně se dochucují solí či pepřem nebo dalšími dochucovadly, jako je třeba petržel, oregano, chilli, limetková šťáva a česnek. Poté se podávají buď samotné nebo s různými dipy. V Mexiku se často servírují místo nachos k avokádovému dipu guacamole.
Hodí sec nejen k drinku
Chicharrón nebo také chicharrones se podávají jako předkrm nebo jako chuťovka na večírcích. Jde zkrátka o vynikající pochutinu k pivu, k vínu nebo třeba k drinkům z tequily – mexického národního nápoje. Právě v Mexiku jsou oblíbeným pouličním jídlem, často se prodávají navršené na hromady na místních trzích.
Konzumují se jako svačinka kdykoliv během dne a prodávají se dokonce i již hotové v sáčcích stejně jako chipsy. Kromě toho se přidávají do mnoha dalších pokrmů jako zajímavý křupavý element, třeba na fazolová jídla, omáčky nebo saláty.
Jak udělat chicharrones?
Zaujala vás tato křupavá pochoutka z vepřového masa? Tak můžete její alternativu vyzkoušet podle následujícho receptu. Její předností navíc je, že je o trochu méně tučná, neboť se kůže nesmaží v oleji ale pečou v troubě. Jak na to?
Budete potřebovat: asi 500 g syrové vepřové kůže, olivový olej ve spreji, 1 lžičku soli. Koření podle chuti: ¼ lžičky černého pepře, ¼ lžičky česnekového prášku, ¼ lžičky cibulového prášku a ¼ lžičky sladké či pálivé papriky uzené papriky.
- Předehřejte troubu na 160 °C a plech vyložte pečicím papírem. Ostrým nožem nakrájejte vepřovou kůži na kousky. Pokud je na kůži silná vrstva sádla, odřízněte část tuku, ale není nutné odřezávat vše – tenká vrstva tuku jen prospěje chuti.
- Kousky kůží rozložte na plech kůží nahoru a tukem dolů v jedné vrstvě. Dbejte na to, aby se vzájemně nedotýkaly. Pak kousky vydatně postříkejte olivovým olejem a posypejte solí. Pečte, dokud nebudou křupavé a zlatavé. V závislosti na troubě a tloušťce kousků by to mělo trvat 1,5 až 2 hodiny.
- Chicharrones přendejte kůží nahoru na papírové utěrky a před konzumací je nechte alespoň 20 minut vychladnout. Podávejte samotné jen se solí či kořením nebo třeba právě s guacamole.
Náš tip: Klasické naše škvarky a sádlo si můžete vyškvařit podle našeho video receptu.
Whatdadcooked.com: Homemade Mexican Chicharrones
Healthyrecipesblogs.com: Homemade Pork Rinds (Chicharrones)
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více