Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mezi nejznamnější tváře v třicetileté historii TV Nova bezesporu patří i Láďa Hruška. Populární moderátor, který se do paměti diváků vepsal mnoha reportážemi, z nichž rozhodně nejvíce zaujala ta o kuřecích kůžičkách. Bývalý „potravinový inspektor“ v rozhovoru pro Toprecepty.cz zavzpomínal nejen na ohlas, který tohle téma vzbudilo, ale třeba i na spory se Zdeňkem Pohlreichem.

Výměna „stáje“

Láďa Hruška již od roku 2015 působí se svými Vychytávkami na Primě, ale do povědomí televizních diváků se stihl zapsat ještě dříve. Bylo o pár let dříve, když působil na konkurenční TV Nova, kde se z pozice zpravodaje dokázal vyšvihnout do role „Potravinového inspektora“.

V ní radil zákazníkům obchodů s potravinami, na co si mají dávat pozor. Později se z Ládi ovšem stal „televizní kuchař“, zkoušející recepty, které posílali diváci komerční stanice.

Právě v tu dobu vznikly nezapomenutelné reportáže o kuřecích kůžích či chlebu, padajícím vždy máslem na zem. Tehdy se z Ládi Hrušky stala hvězda, kterou část diváků milovala a druhá kritizovala. A to asi platí dodnes, a i to byl důvod, proč jsme Láďu Hrušku vyzpovídali. 

Inspektor by nestíhal

Láďo, TV Nova slaví 30 let, jak vzpomínáte na své působení na této stanici?
Doba tak strašně letí. Takže, nechť si plnými doušky oslavy užívají ti, kterých se skutečně týká. Já se už pomalu těším zase na „oslavu“ mých 10 let „prima“ života, která je už za dveřmi. To je fuška, páni.

Pojďme zpět k Nově. Tam jste se zapsal do paměti jako „Potravinový inspektor“, který byl ve své době velmi populární. Měl by podle vás úspěch i dnes?
Jistě. A asi by na tu nálož práce sám nestačil. Podle toho, čeho jsem svědkem v obchodech, co vidím, co slyším od zoufalých zaměstnanců, by k sobě potřeboval přinejmenším ještě nějakou parťačku inspektorku (smích).

Kromě vašich inspekcí však nejde nevzpomenout na legendární kuřecí kůžičky nebo tlačenku v trojobalu. Nemáte pocit, že právě takové reportáže pomohly vaší současné popularitě?

Nejenom. Nikdy jsem se nebál zdánlivě podřadných témat, nad kterými ostatní ohrnovali nos. K práci se vždy snažím přistupovat se vší profesionalitou, ale i špetkou humoru, někdy okořeněnou trochou nadsázky. Vždyť v práci leckdy trávíme více času než doma. Tak bychom se v ní přeci měli i bavit, těšit se a užívat si ji se vším všudy. Když osobně ten pocit ztrácím, začínám řešit, kde je chyba.

Když se podíváme na ohlas, který zmiňované reportáže vyvolaly, natočil byste je dnes znovu? Přeci jen, kritiky bylo dost...
Určitě ano, možná ale ne úplně stejně. Měly by však můj styl a osobitý otisk. Nikdy jsem nechtěl být svazován tím, jak se co má a nemá dělat. Jak bych měl mluvit a vystupovat před kamerou a tak dále. Chtěl jsem být vždy svůj a uvěřitelný. A o to se snažím dodnes.

Spor s Pohlreichem

V mediích se v souvislosti s vašimi tehdejšími kulinářskými „zázraky“ objevovaly i zprávy o konfliktech se Zdeňkem Pohlreichem, bylo to opravdu tak dramatické? Jaký spolu vlastně máte vztah?
Nemáme spolu žádný vztah (smích). Já si pana Pohlreicha od počátku vážím za to, co umí a co dokázal, je to šéfis „pár excelánc“. Myslím, že zpočátku z toho dělal drama spíše on a vlastně nevím proč a co ho k tomu vedlo. Mě by ani ve snu nenapadlo se s ním poměřovat u plotny.

Takže byste neměl problém se s ním potkat?
Naopak. Jako první jsem nedávno kývl na účast v jeho plánované show, kde měl „učit“ celebrity vařit. Trochu mě mrzí, že se to nakonec celé neuskutečnilo. Docela jsem se těšil. Mohla to být lidově řečeno „pěkná p*del“.

Inspirace od lidí

Ve Vychytávkách už vaříte normálnější pokrmy než v „nováckých“ dobách. Jak jste na tom s vařením a pečením vy sám?
Mám k tomu kladný vztah už od malička. Nikdy jsem nechtěl vystudovat kuchařinu, lákalo mě víc to domácí vaření a pečení. Člověk je prostě pánem své pánvičky a svých chutí a nenechá si do toho nikým kafrat. Tak to je dodnes i s mými recepty ve Vychytávkách. Tečka.

Učíte se od lidí, se kterými některé recepty natáčíte?
Jasná věc. Protože vaří doma jako já. A baví mě ta jejich moudra a vychytávky z kuchyně nebo dílny předávat dál divákům. To má pro mě větší smysl. Vždyť je to má práce. Já jsem jen takový mediátor nebo televizní učitel, chcete-li, který to rád předá dál.

Na Moravu pro müsli

Co nejraději jíte vy?
Jím vše, co mně chutná. Když jsem doma, tak mě baví zdravé, ale žravé recepty. Následně, po vyzkoušení na sobě, je vydávám jako dárek svých divákům a fanouškům knižně. Takže letos to byly další Fit Krabičky s podtitulem Vaříme pro jednoho, které se opět staly bestsellerem. A to mě naplňuje a žene dál, protože vidím, že to všechno, co dělám, má stále smysl.

Máte nějakou oblíbenou kuchyni nebo pokrmy z nějaké části naší země?
Když jedu na Moravu, tak se těším na pořádný pecen se škvarkovou pomazánkou, na moravské müsli, tedy škvarky a vše, co k tamnímu spokojenému životu patří.

Změnil se nějak radikálně váš život od doby, kdy jste byl na Nově?
Doufám, že nijak, proboha.

 

Náš tip: Do pracovního i soukromého života Ládi Hrušky můžete nahlédnout v naší fotogalerii:

Náš tip: Vyzkoušejte podle našeho videoreceptu připravit skvělou rychlou polévku, která by se líbila i Láďovi:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více