Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hana Benešová: Manželka prezidenta se stravovala skromně, měla ráda zeleninové saláty a dbala na štíhlou linii
Zdroj: Wikimedia Commons, Unknown employee of Czechoslovak Press Agency (ČTK – Československá tisková kancelář), Public Domain

Když řekneme „první dáma“, ve spojitosti s naší historií se většině lidí vybaví Hana Benešová. Vždy elegantně a úměrně příležitostem oblečená i upravená žena. Osud se s ní přitom nemazlil a život ji nadělil mnoho nepříjemných překvapení.

Hana Benešová se účastnila odboje

Budoucí první dáma a manželka druhého československého prezidenta Edvarda Beneše se narodila 16. července 1885 jako Anna Vlčková. Hana si začala říkat až po zasnoubení s Edvardem (původně Eduardem) Benešem, aby mu nepřipomínala první lásku Annu. Seznámili se v Paříži, kde oba studovali. Vzali se v listopadu 1909.

Během první světové války se manželé účastnili odboje a Hana strávila několik měsíců ve vězení, kde mj. trpěla nedostatkem jídla a měla zdravotní problémy. Ty také zřejmě byly příčinou její neplodnosti. 

Skutečná první dáma

Nás ale zajímá především doba od první republiky. Edvard Beneš byl nejprve roku 1918 jmenován prvním ministrem zahraničí Československé republiky. Když ze zdravotních důvodů abdikoval T. G. Masaryk, byl Beneš roku 1935 zvolen prezidentem. Druhou světovou válku Benešovi strávili v londýnském exilu, v roce 1945 se vrátili na Hrad.

Paní Hana jako první dáma manžela podle potřeby doprovázela a důstojně reprezentovala. Lidé ji měli rádi, protože byla vždy vlídná a usměvavá. A laskavá byla i na hradní personál.

Rozhodovala, co se bude vařit

Hana pocházela ze skromných poměrů, ale později už manželé měli prostředky, aby si platili pomocnice v domácnosti. Benešovi nebyli na jídlo nároční, skutečně nebyli. Když se dělalo jídlo, tak se dělalo pro nás i pro ně stejné,“ vyprávěla kuchařka Františka Jeřábková, která pracovala v kuchyni Pražského hradu.

Podle jejího svědectví se paní Benešová vždy domlouvala s hlavní kuchařkou Marií Kytkovou, co se bude vařit. Marie Kytková připravila návrh, který první dáma většinou schválila. 

Polévky a zeleninové saláty

Hana Benešová byla štíhlá a stejně jako její manžel se rozhodně nepřejídala. Pokud se tedy neúčastnili oficiálních večeři (i na nich jedli střídmě), jejich jídelníček byl úplně obyčejný. Nedá se říct, že by Hana byla nějaká gurmánka.

Ze všeho nejraději měli k obědu polévku, ideálně zeleninovou a hodně hustou. Následoval kousek pečeného nebo dušeného libového masa se zeleninovou přílohou. Zeleninu měla paní Hana ráda, nechávala kuchařky téměř denně připravovat zeleninové saláty

Bílá káva s nalámaným chlebem k večeři

Někdy si ale Benešovi dopřáli jako hlavní chod nudle s mákem nebo s tvarohem. Nepohrdli ani jen samotnými bramborami s máslem, jindy si nechali připravit halušky, které měl rád hlavně prezident Beneš. Místo zákusku měla Hana stejně jako její manžel nejraději kousek sýra, jak byli zvyklí už z Francie.

A večer? Benešovi večeřeli poměrně málo, často jim stačil chleba nalámaný do bílé kávy.

Po komunistickém převratu v únoru 1948 se Benešovým obrátil život naruby. Těžce nemocný exprezident zemřel 5. října 1948. Hana milovaného Edíčka, jak mu láskyplně říkala, přežila o více než čtvrt století. Střídavě žila v pražském bytě nebo ve vile v Sezimově Ústí a o domácnost se jí starala Vilma Kulhánková. Za svým Edíčkem odešla 2. prosince 1974, bylo jí 89 let. 

Zdroje informací:

Petr Zídek: Hana Benešová, Universum 2024

denik.cz:  Od plotny k lopatě. Kuchařka manželů Benešových po převratu házela uhlí

coopclub.cz: Na čem si pochutnávali naši prezidenti 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli