Sedmikrásky si můžete vychutnat jako jedlou ozdobu na dezertu či v polévce. Mladé listy osvěží pomazánky
28. 3. 2025 Vaření
Sedmikrásky brzy rozkvetou a ozdobí louky i zahrady. Pokud je ještě nemáte na jídelníčku, je nejvyšší čas to změnit. pojďme se podívat, které části rostliny můžete konzumovat a jak je začlenit do jídelníčku.
Sedmikráska na talíři
Sedmikrásky jsou symbolem jara, radosti a čistoty. Tyto drobné kvítky zdobí louky, zahrady i parky a mnoho lidí je vnímá pouze jako okrasnou rostlinu, někdo možná i plevel.
Méně už se však ví, že sedmikrásky jsou také jedlé a přinášejí nejen estetický, ale i chuťový a zdravotní benefit. V kuchyni se dají využít různými způsoby – mohou ozdobit saláty, polévky, dezerty i nápoje.
Pro konzumaci se hodí sedmikráska chudobka (Bellis perennis), kterou běžně najdeme na loukách, v parcích i zahradách. Je důležité ji ale sbírat v čistém prostředí, mimo silnice a průmyslové oblasti.
Kterou část sedmikrásky mohu jíst
Sedmikráska je jedlá téměř celá.
- Patří podobně jako maceška mezi jedlé květy. Květy sedmikrásky mají jemně oříškovou nebo lehce nahořklou chuť, hodí se do salátů i jako ozdoba jídel.
- Mladé lístky lze přidávat do salátů nebo pomazánek. Mají svěží chuť podobnou polníčku. Uplatní se také všude tam, kam dáváme rukolu. Do pomazánek, k těstovinám, ale také například do polévky.
- Poupata se dají naložit podobně jako kapary a využít jako pikantní doplněk k pokrmům.
- Jedlé jsou i kořeny, ale běžně je nejíme pro jejich tuhou strukturu a nevýraznou chuť.
Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…

Jak sedmikrásky přidat do jídla
Sedmikrásky můžeme použít čerstvé i sušené. Čerstvé květy a listy se hodí do studené kuchyně, sušené se využívají především na čaj nebo jako ozdoba dezertů.
● Do salátů můžeme dát listy i čerstvé květy. Dodají barvu i chuť zeleninovým nebo ovocným salátům.
Náš tip: Přichystejte si jarní salát s polníčkem a sedmikráskou.
● Jako ozdobu můžeme přidat do hotové polévky květy, nebo je lehce povařit, což změkčí jejich chuť.
Náš tip: Připravte si jarní mrkvovou polévku a ozdobte ji sedmikráskami.
● Jemně nasekané lístky a květy lze zamíchat do tvarohových nebo máslových pomazánek.
Náš tip: Připravte si tvarohovou pomazánku a místo řeřichy ji ozdobte květy sedmikrásky.
● Podobně jako jiné květy, i ze sedmikrásek můžeme přichystat sirup i med tím, že je v medu budeme macerovat.
Náš tip: Připravte si sedmikráskový med s limetami a třtinovým cukrem.
● Květy sedmikrásky můžeme ozdobit domácí limonády, nebo je přidat do smoothie. V limonádě budou květy krásně vypadat zamrazené v kostce ledu. Stačí do zásobníku na kostičky ledu dát květ, zalít vodou a počkat, až zamrzne.
Jeden tip navíc: Další oblíbenou jarní ingrediencí je i medvědí česnek. Přichystejte si míchaná vejce s rajčaty a medvědím česnekem
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více