Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vzpomínáte, jaké to bylo trávit Velikonoce u babičky? Kuchyní se linula vůně čerstvě upečeného beránka, stůl zdobila barevná vajíčka a pomalu se blížily oblíbené svátky. Dnes si tu atmosféru můžeme snadno připomenout. Beránka totiž můžeme připravit snadno a bez vážení surovin.

Proč právě beránek

Tradice spojená s velikonočním beránkem má kořeny sahající tisíce let zpět a její význam úzce souvisí s událostmi, kdy izraelský národ opouštěl egyptské otroctví. Součástí tohoto příběhu bylo obětování beránka, který se následně upekl, jedl s nekvašeným chlebem a jeho krev se symbolicky umístila k oltáři v chrámu.

Beránek je často spojován s jarem, svěžestí, mládím a nevinností, a proto byl v minulosti často vybírán jako obětní zvíře i při dalších důležitých rituálech spojených s počátky křesťanství. Také smrt Ježíše Krista je křesťany vnímána jako obětní akt, který přináší spásu a osvobození od hříchů, což je důvod, proč se mu často říká beránek Boží.

Tradiční pečení

Beránek se obvykle připravuje z klasického třeného těsta, ale dá se připravit i z kynutého nebo tvarohového. Klíčem k úspěchu jsou kvalitní použité suroviny. Například máslo, pokud ho v receptu máte, byste neměli nahrazovat jiným tukem a také plnotučný tvaroh měnit za polotučný.

Důležitou roli hraje i forma, zvlášť pokud máte klasickou kameninovou, která se skládá ze dvou částí. Aby se beránek po upečení snadno vyklopil, je potřeba formu opravdu důkladně vymazat a vysypat strouhankou nebo hrubou moukou.

Hrnková varianta

Pokud se chcete do pečení pustit i bez složitého odměřování ingrediencí, skvělým řešením je hrnkový recept. Stačí vám obyčejný hrnek jako měrná jednotka a pár základních surovin, které najdete v každé kuchyni.

Navíc si s tímto jednoduchým postupem mohou hravě poradit i děti. Pomáhat s mícháním těsta, vymazáváním formy nebo sypáním cukru na hotového beránka je pro ně skvělá zábava a způsob, jak se zapojit do velikonočních příprav. Nabízíme proto právě hrnkový recept, který si rozhodně oblíbíte.

Velikonoční beránek

Na přípravu perfektní hrnkové verze oblíbené velikonoční pochoutky budete potřebovat: Na těsto: 2,5 hrnku hladké mouky, 1 hrnec cukru krupice, 1 kypřící prášek, 1 vanilkový cukr, 5 vajec velikosti M a 200 ml smetany ke šlehání. Na vysypání formy: rozpuštěné máslo a strouhanku. Na dozdobení: moučkový cukr.

Jak na to?

  1. Formu si vymažte rozpuštěným máslem a vysypte strouhankou.
  2. Do mísy nasypte mouku, cukr, kypřící prášek a vanilkový cukr. Vše důkladně promíchejte.
  3. Do druhé mísy rozklepněte vejce, přidejte smetanu a pečlivě metlou prošlehejte. Vzniklou směs nalijte do mísy s moukou a pečlivě promíchejte, aby v těstě nebyly hrudky.
  4. Do vymazané a vysypané formy nalijte těsto. Formu vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečte zhruba 40 minut.
  5. Upečeného beránka nechte ve formě 5-10 minut vychladnout, poté ho vyklopte a posypte moučkovým cukrem.

Zdroj informací:

salzburgersportwelt.com - The Easter Lamb – a sweet tradition

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli