Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křupavé, voňavé, zlatavé hranolky. Jednoduché jídlo, které dokáže být skvělou pochoutkou i nezajímavou přílohou. Redakce webu Toprecepty.cz se proto rozhodla zjistit, kde v Brně dostanete ty opravdu nejlepší. Nešlo nám jen o velkou porci, ale hlavně o chuť, kvalitu a nějaký ten nápad navíc.

Hledání nejlepších

Naše hledání nejlepších hranolků zahrnovalo test tří míst, kde hranolky hrají víc než jen roli přílohy. Navštívili jsme jak vyhlášený food track, tak restauraci, abychom mohli porovnávat napříč místy, kde si můžete smaženou pochoutku objednat. Zajímal nás nejen výsledek na talíři či v kornoutu, ale i způsob přípravy nebo omáčky, kterými si můžete hranolky vylepšit.

Každá porce je malá

První podnik, který jsme navštívili, byly Faency Fries v Radnické ulici.  Už před vchodem vás naláká vůně čerstvě smažených hranolků, uvnitř potom zajímavě vyřešené posezení, ale především nabídka smažených dobrot. Zdejší hranolky, připravované na belgický způsob, který se od klasického liší například tím, že smažení v hovězím loji je rozděleno nadvakrát, si můžete vychutnat s mnoha skvělými omáčkami. Dostali jsme zde krásně křupavé hranolky za 62 Kč, u nichž nás nejvíc zamrzelo, že jich není v kornoutu nekonečně mnoho.

Lahůdka na sádle

Další zastávkou byl Bücheck Brno na Zeleném trhu. Ručně krájené hranolky v tomto populárním food tracku smaží na sádle a rozhodně je musíte při návštěvě moravské metropole zkusit. Společně s domácí BBQ omáčkou stály hranolky 79 Kč a určitě za tuto cenu stojí.

Perfektní omáčka

Poslední hranolky jsme vyzkoušeli v restauraci U Dřeváka v Dřevařské ulici. Zdejším podnik je známý pro své vynikající burgery. Vybrali jsme si hranolky s výbornou čedarovou omáčkou za 79 Kč a nemůžeme proti nim říct vůbec nic.

Kouzlo belgických hranolek

Belgické hranolky jsou považovány za jedny z nejlepších na světě a v Belgii jsou doslova národní chloubou. Od běžných hranolků se liší především svou tloušťkou, technikou přípravy a autentickým způsobem smažení. Základem jsou kvalitní moučné brambory, ideálně odrůdy Bintje, které mají vysoký obsah škrobu a po usmažení si zachovají měkký vnitřek. Tradičně se belgické hranolky smaží ve vytopeném hovězím loji (tzv. ossewit), který jim dodává specifickou chuť. 

Hranolky se krájí na silnější proužky, přibližně 1 až 1,5 centimetru silné. Klíčovým krokem v jejich přípravě je tzv. dvojí smažení. Nejprve se hranolky smaží při nižší teplotě (okolo 140–150 °C) po dobu šesti až osmi minut, čímž se uvaří do měkka, ale ještě nezískají barvu. Poté se nechají vychladnout, často i několik hodin, ideálně v chladu nebo lednici. Druhé smažení probíhá při vyšší teplotě kolem 180 °C, trvá přibližně dvě až tři minuty a vytvoří na hranolkách charakteristickou křupavou zlatavou krustu.

Jak probíhal náš test hranolků v Brně, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Nejlepší hranolky v Brně

Ukázat 17 fotografií

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli